Szerelem első látásra: ábránd vagy valóság?

Míg a romantikus filmekben a főszereplők gyakran már az első pillanatban tudják, hogy a sors is egymásnak teremtette őket, addig a valóságban ennél jóval összetettebb a helyzet. Beleszerethetünk-e valakibe anélkül, hogy igazán megismernénk?

A sorsszerű találkozások nem csak a filmvásznon és a romantikus regények lapjain fordulhatnak elő, hiszen a valóságban is megtörténhet, hogy azonnal intenzív és megmagyarázhatatlan kötődést érzünk valaki iránt, akit éppen csak pár perce ismertünk meg. De míg a vonzalom egy relatíve idegen személy iránt könnyen azonosítható érzés, addig az ennél mélyebb érzelmek kialakulása sokkal komplexebb kérdés annál, mint ahogyan azt a romkomokban láthatjuk.

Létezhet szerelem első látásra?

Susan Winter párkapcsolati szakértő azt vallja, bár igenis lehetséges, hogy azt gondoljuk, pár perc alatt belezúgtunk valakibe, ez nem jelenti azt, hogy valóban szerelmesek is lettünk. „Ilyenkor egy olyan, a mágnesességhez hasonló vonzalomról beszélhetünk, ami annyira erőteljes, hogy azt hisszük, nem lehet más, csakis szerelem.” Éppen ezért Susan szerint nagyon fontos, hogy megértsük, mi zajlik ilyenkor a testünkben és az agyunkban, mielőtt feltennénk magunkra a rózsaszín szemüveget. Bár mindannyian másképpen éljük meg azt, amit szerelemnek nevezünk első pillantásra, egyvalami általában mindig közös: ilyenkor úgy érezzük, mintha mindig is ismertük volna a másik személyt, mintha sorsszerű lett volna a találkozásunk. „Ilyenkor valójában a kémiát érezzük. De ne felejtsük el, hogy az ember összetett lény. Képesek vagyunk arra, hogy sokféle szinten elemezzük a jeleket” – mondja a szakértő.

A pillantásunk valóban elárul minket, de oda kell figyelnünk az üzenetére!

Gyakran halljuk a mondást, hogy a szem a lélek tükre, ezért hajlamosak vagyunk elhinni, hogy pusztán a másik tekintetéből képesek lehetünk azonnal kiolvasni, ő-e számunkra az igazi. Úgy gondoljuk, a szemében megtalálhatjuk a választ a kérdéseinkre, hogy megbízható-e, intelligens, vonzódik-e hozzánk. Majd anélkül, hogy akár egy szót is beszéltünk volna vele, abba az érzésbe ringatjuk magunkat, hogy ez bizonyosan szerelem és tökéletesen összeillünk. Egyes tanulmányok szerint akár 100 milliszekundum alatt képesek vagyunk eldönteni, vonzódunk-e fizikailag valakihez, vagy sem – pedig éppen csak rápillantottunk. Amint az agyunk kölcsönösen lehetséges szexuális partnerként tüntet ki egy másik személyt, már az úgynevezett „kopulációs tekintetettel” szemléljük egymást, ami az egyik leglátványosabb udvarlási jel az embereknél. Általában 2-3 másodpercig nézünk arra, aki felkeltette a figyelmünket, a pupillánk pedig kitágul – ami egyértelműen elárulhatja a kiszemeltünknek, hogy érdeklődünk iránta. Tehát, ha mélyen a szemébe nézel egy idegennek a tömegben, már anélkül is sok információt cserélhettek egymás között, hogy egyáltalán köszönnétek egymásnak – de ez még mindig nem szerelem első látásra.

Vonzalom első látásra, szerelem másodikra?

Tetszik vagy sem, de a megértésen és az elfogadáson alapuló mély érzelmek felépítése időbe telik, még akkor is, ha a kémia azonnal szinte tapintható. Mindössze arról van szó, hogy ha valakit szexinek és hozzánk hasonlónak látunk a pillantása alapján, attól még inkább vonzódunk hozzá, hiszen elhisszük, hogy már a tekintete alapján megismertük. „Az igazi szerelem a kapcsolat forró, nászutas hónapjai után jön el. Amikor már teljesen megismertük a társunkat: nemcsak a jó oldalát, hanem a rosszat is” – mondja Sasha Aurand, randevúzási szakértő. Tehát annak ellenére, hogy természetesen csak te magad tudod eldönteni, valóban szerelmes vagy-e valakibe (függetlenül attól, mióta ismered), nem szabad szem elől tévesztened azt sem, hogy az agy képes egy komplett romkom megírására mindössze egyetlen pillantás után, ám egy jól működő, erős köteléken alapuló kapcsolatot felépíteni igenis időbe telik. A legjobb tanács, amit adhatsz magadnak, az az, hogy bátran adj esélyt a vonzalomnak első látásra, csak ne felejtsd el alaposan megismerni a másikat, mielőtt szerelemnek is neveznéd!

Forrás: Elite Daily
Nyitókép: Uwe Krejci/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: