Valóban beleszerethetsz valakibe, ha feltesztek egymásnak 36 jól irányzott kérdést?

Arthur és Elaine Aron az 1990-es években kezdte el tanulmányozni azt, miként alakulhat ki az intimitás, a közelség két ember között. A kutatásuk eredményeképpen összeállítottak egy kérdéssort, hogy ezzel segítsék a párokat. De vajon tényleg működik?

2015 januárjában jelent meg Mandy Len Catron „Ha bele akarsz szeretni valakibe, tedd ezt!” című esszéje a The New York Times oldalán, amelyben 36 olyan kérdést sorolt fel, amit, ha megválaszolunk egymásnak a randipartnerünkkel, jó eséllyel szerelembe eshetünk. A cikkben kifejtett kísérlet egyébként egészen régre nyúlik vissza, ugyanis a listát még az 1990-es években dolgozta ki egy pszichológus házaspár, Arthur és Elaine Aron a csapatával együtt. Az elképzelésük az volt, hogy két idegen között is kialakulhat intimitás pusztán attól, hogy végigmennek egy strukturáltan felépített kérdéssoron, amelyben egyre személyesebb dolgokat kell elárulniuk magukról.

Az intimitás megteremtéséhez elég néhány jó kérdés?

A 36 kérdéssel abban szerettek volna segíteni az embereknek, hogy fokozatosan többet tárhassanak fel önmagukból. Emellett így rávezethetik a párokat arra, mi az, amiben hasonlóan gondolkodnak, sőt a válaszoknak hála a felek hangosan kimondhatják, mit kedvelnek a másikban. A pszichológusok szerint ez a kombináció felgyorsítja az intimitás érzésének felébredését az emberekben. Így Arthur és Elaine célja nem az volt, hogy bárki is szerelmes legyen a kísérletüknek köszönhetően – mindössze a közelség megteremtését vizsgálták. Úgy vélték, hogy a teszt intimitást ugyan eredményezhet, de a kapcsolatokhoz nélkülözhetetlen hűséget vagy elkötelezettséget például aligha, hiszen azok kifejlődéséhez több időre van szükség.

Szerelem első kísérletre

A tanulmányuk azonban mégis akkor lett világszerte ismert, amikor megjelent Mandy Len Catron cikke, aki azonban már a románcok megteremtőjeként hivatkozott rá. A nő maga is összeházasodott azzal a férfival, akivel tesztelte az elméletet. Mandy írásában a kísérlet már kiegészült azzal, hogy a kérdések feltétele után 4 percig kell egymás szemébe nézni megszakítás nélkül – ezzel is erősítve az egymáshoz fűződő viszonyukat. Ma már párkapcsolati tanácsadók is alkalmazzák a kvízt az elhidegült párok érzelmi kötődésének megerősítésére, és sokan az első randijukra is magukkal viszik. Sőt, a popkultúra részévé vált: megjelent például az Agymenők sorozat egyik részében is. A sitcomban két, a felszínen a másikhoz egyáltalán nem passzoló szereplő, azaz Penny és Sheldon próbálták ki a kérdéssort több évnyi barátság után.

Tündérmese kér(d)ésre

Míg azt nem jelenthetjük ki, hogy egészen biztosan beleszeretünk valakibe, ha az ismeretségünket ezzel a játékkal indítjuk, az valóban igaz, hogy akár egy új, közeli barátra akár párra is találhatunk, ha teszteljük Arthur és Elaine elméletét. De akár egy régi, ellaposodott kapcsolatunkba is visszatérhet általa az intimitás. Ha te is kipróbálnád ezt az intimitás-játékot, íme a híres kérdéssor, amelyet fel kell tennetek egymásnak a partnereddel.

Kezdődhet a játék?

Első blokk:

 1. Ha bárkit választhatnál a világon, kit hívnál meg vacsoravendégnek?
 2. Szeretnél híres lenni? Milyen módon?
 3. Elgyakoroltad már valaha egy telefonhívás előtt, hogy mit szeretnél mondani? Miért?
 4. Mire van szükséged egy „tökéletes” naphoz?
 5. Mikor énekeltél utoljára magadnak? És valaki másnak?
 6. Ha 90 éves korodig élhetnél és az utolsó 60 évedben megőrizhetnéd egy 30 éves ember szellemi vagy fizikai állapotát, melyiket választanád?
 7. Van egy titkos megérzésed arról, hogyan fogsz meghalni?
 8. Nevezz meg 3 olyan dolgot, ami úgy tűnik, hogy közös benned és a partneredben!
 9. Mi az, amiért a leghálásabb vagy az életedben?
 10. Ha bármit megváltoztathatnál azzal kapcsolatban, ahogy felneveltek, mi lenne az?
 11. Meséld el a partnerednek a lehető legrészletesebben az életedet 4 perc alatt!
 12. Ha holnap reggel úgy kelhetnél fel, hogy gazdagabb vagy egy tulajdonsággal vagy képességgel, mit választanál?

Második blokk:

 1. Ha egy kristálygömbből megtudhatnád az igazat magadról, az életedről, a jövődről vagy bármi másról, mire lennél kíváncsi?
 2. Van valami, amiről nagyon régóta álmodozol? Miért nem valósítottad még meg?
 3. Mi az életed eddigi legnagyobb teljesítménye?
 4. Mi az, amit a leginkább értékelsz egy barátságban?
 5. Melyik emléked az, amit kincsként őrzöl?
 6. Melyik a legborzasztóbb emléked?
 7. Ha megtudnád, hogy egy év múlva hirtelen meghalsz, változtatnál valamit azon, ahogyan most élsz? Miért?
 8. Mit jelent számodra a barátság?
 9. Milyen szerepet tölt be az életedben a szerelem és a vonzalom?
 10. Nevezzetek meg felváltva 5-5 dolgot, amit pozitívnak tartatok a partneretekben!
 11. Mennyire szerető és összetartó a családod? Úgy érzed, hogy boldogabb gyerekkorod volt, mint a legtöbb embernek?
 12. Milyennek tartod a kapcsolatodat az édesanyáddal?

Harmadik blokk:

 1. Mondj három igaz állítást, ami mindkettőtökre vonatkozik! Például: „Mi ketten ebben a szobában úgy érezzük, hogy…”
 2. Egészítsd ki az alábbi mondatot: „Bárcsak lenne valakim, akivel megoszthatnám a…”
 3. Ha közeli barátokká válnátok a partnereddel, mi az, amit fontos lenne tudnia rólad?
 4. Mondd el a partnerednek, hogy mit kedvelsz benne: legyél őszinte és vallj be olyan dolgokat is, amit egyébként nem biztos, hogy elárulnál annak, akivel csak most találkoztál.
 5. Oszd meg a partnereddel az életed egyik kínos pillanatát!
 6. Mikor sírtál utoljára valaki más előtt? És egyedül?
 7. Mondj valamit a partnerednek, amit már most kedvelsz benne!
 8. Mi az (ha van ilyen), ami túl komoly ahhoz, hogy viccelődjenek vele?
 9. Ha ma este meghalnál és már nem lenne lehetőséged előtte senkivel sem beszélni, mi az, amit a legjobban bánsz, hogy nem mondtál el valakinek? Miért nem tetted meg?
 10. Kigyullad a házad, benne minden tulajdonoddal. Miután megmentetted a szeretteidet és a háziállataidat, már csak annyi időd marad, hogy egyetlen tárgyat kihozz biztonságosan. Mi lenne az? Miért?
 11. Melyik családtagod halála törne össze a legjobban? Miért az övé?
 12. Ossz meg egy személyes problémát a partnereddel és kérj tőle tanácsot arra, ő hogyan oldaná meg a helyedben. Illetve kérd meg, reflektáljon arra, hogy szerinte hogyan érzed magad az adott problémával kapcsolatban.

Negyedik blokk:

Nézzetek négy percig mélyen egymás szemébe!

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: Katerina Holmes/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: