Szerelemtérkép lehet a tartós kapcsolat titka?

Mit szólnál, ha a gördülékeny eligazodás jegyében, készítenétek egymáshoz útmutatást a pároddal?

A mindennapok útvesztőjében nem mindig könnyű eligazodni. Különösképpen, ha nem csak a munkahelyeden, hanem a szerelmi életedben is vannak fennakadások.

Neked is ismerős az egész napos munka és rohanás, bevásárlás, főzés, várakozás a dugóban, aztán otthon leckeírás a kisiskolással? És akkor hol vagy te és a párod ebben a történetben? Az élet sokszor eléggé távol áll egy romantikus lányregénytől, vagy amit képzeltünk kislányként a párkapcsolatról.

A neves pszichológus és párkapcsolati szakértő, John Gottman szerint azok a párok élvezhetik leginkább egymás közelségét, akik szerelmi térképet készítenek. Ezek a térképek felvázolják mindazt, amit a partneredről tudsz: a munkáján, barátain és a legkézenfekvőbb dolgain túl a hobbiját, az álmait, a vágyait, a félelmeit és a frusztrációját is. Gottman elmélete egy terápiás módszer része, amit több mint 50 éve gyakorolt ​​és tanított, ami szerint ha igazán tisztában vagyunk ezekkel a részletekkel, partnerünk úgy érzi, hogy meghallgatják és törődnek vele.

Mi is az a szerelemtérkép?

Természetesen nem a szó legszorosabb értelmében vett térkép, hanem inkább egy metaforikus kifejezés. Minden tényszerű és érzelmi információt tartalmaz, amire szükség van a másik félen való eligazodáshoz. Ha erre, mint egy érzelmi térképre tekintesz, akkor tudnod kell tájékozódni belőle. Mindenkinek vannak különböző „országai”, amelyek a munkát, a gondokat, az örömöt, a párkapcsolatunkat képviselik.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy van elég bajunk magunknak is, miért foglalkozzunk ilyen mélyre hatóan a partnerünkével? A pszichológus szerint azért, mert azok a párok, akik rendszeresen igyekeznek megérteni egymás világát, nemcsak felületesen, hanem kicsit mélyebben is, sokkal boldogabbak. De ennek az információcserének oda-vissza kell irányulnia ahhoz, hogy mindkét fél jól láthatónak és hallhatónak érezhesse magát a térképen.

fotó: kupicoo/GettyImages

A szerelemtérképről nem lehet lecsúszni, bármikor érdemes bevetni egy kapcsolatban. Nyilván a legszerencsésebb már a kapcsolat elején, de ha ez elmaradt, az nem ok arra, hogy később ne használhassátok. „Nincs rossz idő. Valójában a párok ezt többször is megtehetik a kapcsolatuk során.  Az elején sokat tervezünk, és sokszor elérhetetlen álmokat kergetünk. Úszunk a boldogságban, tombolnak a hormonjaink és eszünkbe se jut nehéz vagy kényelmetlen kérdéseket feltenni, mert nem tekintünk annyira előre. Boldogságra vágyunk, és nem gondolunk arra, hogy ezt a pillanatnyi állapotot később mennyi minden befolyásolhatja”.

Mivel nemcsak a körülöttünk lévő világ és a körülményeink, hanem mi magunk is változunk, érdemes néha újratervezni is, a már bejáratott térképpel kapcsolatban.

Mennyire vagy képben a pároddal?

Egy applikáción keresztül könnyen elérhető a szerelemtérképhez az alkalmazás, amelyben olyan kérdésekre kell választ adni, mint: tudod-e például, hogy melyik a párod kedvenc hangszere, tanult-e valaha zenélni? Emlékszel-e mit viselt az első randevútokon? Mi volt a jele az óvodában, vagy mitől fél(t) a legjobban? Nevezd meg a párod két legjobb barátját, nem a haverjait, a kollégáját, hanem a barátait.

Válassz egy kérdést, és mindketten válaszoljatok rá. Minél több információt gyűjtsetek be egymásról, de arra ügyeljetek, hogy ne legyen sértő, vagy kellemetlen a másik számára a helyzet. Ha pontosan tudod, hogy van olyan téma, amelyre érzékenyen reagál, akkor nem biztos, hogy érdemes vele elrontani ezt a bensőséges „játékot”.

Ha például a kedvenc szín kerül szóba, akkor ne érd be azzal, hogy rávág egyet, hanem kérdezd meg, miért az a favorit. Mit köt hozzá, mit jelképez számára? A valódi érdeklődés azt bizonyítja, hogy tényleg tudni szeretnél mindent a másikról.  „Tulajdonképpen mindannyian arra vágyunk, hogy szeressenek minket hiteles énünkért, a magunk tökéletlenségeivel együtt. Azok a párok boldogok, akik nem csak a felszínen értik meg és szeretik egymást, hanem a háttérben megbújó történetekben is”.

Forrás: purewow.com

Nyitókép: Halfpoint Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: