Szeretnéd végre jól érezni magad a bőrödben? 4 mindful tipp, amit még nem próbáltál

Ha már túl vagy a sportolj, meditálj és légy hálás varázslatos hármasán, de még úgy érzed, tennél magadért, akkor a következő 4 módszert próbáld ki!

Érezd jól magad a bőrödben! – mennyire egyszerű, de mégis sokszor megvalósíthatatlan gondolat ez. Az önmagunkkal való elégedettség kényszere úgy nehezedhet ránk, mint egy láthatatlan köpeny.  Sokszor inkább megterhelő, mintsem, hogy örömet okozna az, hogy igyekszünk megfelelni a saját elvárásainknak. Megtalálni azt, hogy kik vagyunk valójában egy édes szlogen, de valóban megtapasztalni kevesen tudják. Hiszen amerre csak fordulunk, falak vesznek körbe, amiket javarészt az előző sérüléseink, a közösségi média és a megfelelési kényszer építenek körénk. Ezeket lerombolni egyáltalán nem könnyű, de talán ez az egyetlen igazi módja annak, hogy túllássunk a másoknak mutatott képen és felfedezzük, ki lakik igazából a falakon túl. Több módszer és technika is a segítségünkre lehet, ha mélyebbre ásnánk az önismeretben, most mutatunk 4 olyat, amivel talán eddig még nem találkoztál, de hasznodra lehetne.

Négy kipróbált és bevált módszer, hogy jobban megbarátkozz azzal, aki vagy:

nő a tükörben
Fotó: Westend61/ Getty Images

1. Készíts fényképeket magadról

A legtöbben ki nem állhatjuk, ha fényképeznek, esetleg magunkról kell egy szelfit készíteni, mert vagy a szög rossz, vagy felismerhetetlenek leszünk a képen, de az is lehet, hogy egyszerűen csak kényelmetlenül érezzük magunkat a helyzetben. Ennek ellenére érdemes próbálkozni azzal, hogy lencsevégre kapjuk magunkat. Az önszeretet és függetlenség megerősítésének első lépcsőfoka ugyanis, hogy szembesülni tudunk azzal, hogyan nézünk ki. Persze a tükörbe is nézhetnénk, de egy szép, előnyös képen viszontlátni magunkat teljesen új perspektívát ad. Nézz friss szemmel magadra: melyik a legelőnyösebb póz, testtartás számodra, hogyan tudod a legönazonosabban kifejezni magad? Kísérletezz és lásd magad úgy, ahogy mindig is szeretted volna!

2. Ismerd meg az őseid

Nem csak úgy pottyantunk ide, erre a világra. Kapcsolatban állunk a múltunk összes szereplőjével és magunkban hordozzuk több generáció értékeit. Lenyűgöző történetek, álmok és kitartás eredményeként születtünk meg, amit az előttünk lévőknek köszönhetünk. A családfád mélyebb megismerésének és a múltad felgöngyölésének több haszna is van azon túl, hogy tudni fogod a gyökereid: például az, hogy elkezded megbecsülni és tisztábban látni magadat. Nagy az orrod? Lehet, hogy a dédnagymamádról látott képen ugyanaz az orr köszön vissza és rajta szépnek fogod látni. Makacs vagy? Előfordulhat, hogy rengeteg jó dolog abból sült ki, hogy a családodban mert valaki makacs lenni és kitartani a végsőkig.

nő napfény napozik boldog vidám mosoly arcbőr
Fotó: AleksandarNakic/Getty Images

3. Tiszteld magad

Sokszor beszélünk arról, hogy mennyire fontos elfogadni és szeretni magunkat, de ami talán még ennél is lényegesebb, az a tisztelet. Amikor megbecsülöd azt, aki vagy, hogy milyen értékeid vannak és milyen emberré váltál, az egyben azt is jelenti, hogy elfogadod a döntéseid, a hibákat, amiket elkövetsz és nem fogod magad lekicsinyíteni. Amint úgy tekintesz magadra, mint aki épp arra törekszik, hogy önmaga legjobb verziójává váljon – ebbe pedig beletartozik az is, hogy olykor tévedni fogsz –, elég értékesnek fogod látni magad ahhoz, hogy fontos legyen gondoskodnod magadról – egészségügyileg, mentálisan, fizikailag és más területeken is. Egyszerűen azért, mert rájössz, megérdemled, hogy egészséges legyél és hogy élvezd az életet.

4. Játszd el, amíg el nem hiszed

Angol nyelvterületeken elterjedt egy remek mondat arra a helyzetre, amikor még nem érezzük magunkat elég magabiztosnak valamihez: „Fake it, till you make it”, vagyis tettesd, amíg sikerül. A színlelésre úgy tekintünk, mint valami negatív dologra. Amikor pedig valódi önmagunk megismeréséről van szó, egyenesen abszurdnak és ellentmondásosnak tűnik, hogy úgy viselkedjünk, ami egyébként nem önazonos. Pedig az önbizalom szempontjából igenis hatásos lehet, ha eljátsszuk a szerepet. Mihelyt elkezdünk úgy élni, mozogni, beszélni és olyan magabiztosságot mutatni, amilyenre vágyunk, előbb-utóbb ez a belsőnkké válik, elkezdjük elhinni, onnantól pedig az már tényleges önbizalom lesz.

Nyitókép:  FreshSplash/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

 

Legnépszerűbb cikkek: