Szeretnél stresszmentes életet élni? Találkozz heti kétszer a barátaiddal!

Ha van egy kis szabadidőd, azonnal lehuppannál a TV elé, hogy feltöltődj egy kicsit a munka után? Rossz hírünk van, ugyanis egyetlen sorozat sem tud átsegíteni úgy a nehéz napokon, mintha kimozdulnál, és összefutnál a legközelebbi ismerőseiddel.

Legyünk őszinték: nincs is jobb annál, mint amikor egy hosszú munkanap után kényelmes ruhába bújunk és beülünk (azaz fekszünk) a Netflix elé, hogy ledaráljunk (jó)pár részt egy izgalmas sorozatból. De bármennyire is csábító a binge-watching az otthonod kényelmében, az Oxfordi Egyetem kutatói mégis azt tanácsolják, hogy a szabadidőnket inkább a barátnőinkkel töltsük: hetente kétszer legalábbis mindenképpen. A tanulmány szerint ugyanis a szélesebb ismertségi kör nemtől függetlenül jótékony hatással van a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Így azok, akik több emberrel is jó barátságot ápolnak, kevésbé hajlamosak a betegségekre, sokkal hamarabb felépülnek a műtétek után. Sőt, nagylelkűbbé is válnak az átlagnál!

A titok a hormonokban rejlik?

A Kaliforniai Egyetemen azt vizsgálták, hogy a nőknek egy egészen különleges megküzdési módszerük van stresszhelyzet esetén. Míg a férfiakra inkább a „fight or flight”, azaz „üss vagy fuss” viselkedés jellemző, addig a nőknél felfedezték a „tend and befriend”, vagyis a „gondoskodó-oltalmazó” stresszválaszt. Gondolj csak bele: az állatvilágban a nőstények veszély esetén azonnal az utódjaik védelmére sietnek. De sokkal könnyebben meg tudják óvni a kicsinyeiket, ha csoportosan, falkában élnek: tehát a közösségre támaszkodnak a stresszhelyzetek esetén. A kutatók ezt az oxitocin nevű hormonnal magyarázzák, amit gyakran szeretethormonként is emlegetnek. Ez felelős azért a kötődésért, ami az anyukák és az újszülött gyermekeik között alakul ki. Azok, akiknek magasabb az oxitocin szintje, nyugodtabbak, kevésbé hajlamosak szorongásra és sokkal inkább társasági emberek. A férfiaknál a tesztoszteron dominál az oxitocin felett, míg a nők esetében az ösztrogén tulajdonképpen hagyja azt érvényesülni, ebből fakad a gondoskodó-oltalmazó mechanizmus. Ráadásul a magas oxitocin-szint együtt jár a stresszhormon, vagyis a kortizol visszaszorításával is.

Egységben az erő… és a boldogság!

Egy szó, mint száz: az oxitocin-szintünk megemelkedik, amikor kellemes élményekben van részünk, ezáltal könnyebben megnyugszunk és boldogabbak is leszünk. És mi lehetne alkalmasabb a szeretethormon felturbózására, mint egy találkozó a legjobb barátnőinkkel? Természetesen vészhelyzet esetén egy telefonhívás is csodákra képes, de ha teheted, inkább mozdulj ki otthonról és fuss össze a szeretteiddel. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint egy személyes beszélgetés jóval erősebb kötődési élményt eredményez közöttetek. Ugye már szervezed is a következő találkát a barátnőiddel?

Forrás: Southern Living
Nyitókép: AleksandarNakic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: