Meglepő kulisszatitkok az immár 21 éves Szeretném, ha szeretnél című filmről

Bármennyire is megdöbbentő (vagy akár sokkoló) belegondolni, több mint 2 évtized eltelt azóta, hogy bemutatták a mozikban Jennifer Lopez és Matthew McConaughey kultikussá vált romantikus vígjátékát.

Hiába érkeznek évről évre újabb romantikus vígjátékok a mozikba és a streamingszolgáltatók platformjára, a régi nagy kedvenceket nem tudják letaszítani a trónról. A Micsoda nő!, a Sztárom a párom vagy a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt léleksimogató történeteire talán soha nem fogunk ráunni, de képtelenség lenne elfelejtkezni a Szeretném, ha szeretnél című romkomról is.

A Jennifer Lopez és Matthew McConaughey főszereplésével készült film éppen 21 éve, 2001. január 26-án debütált a mozikban és nm csak a szívünkbe, hanem a jövőképünkbe is belopta magát. JLo karatere ugyanis világszerte lányok és nők ezreit inspirálta arra, hogy esküvőszervezéssel foglalkozzanak. Kérdezz meg bárkit, aki ezt a szakmát választotta: fogadni is mernénk rá, hogy ez a romkom nagy szerepet játszott a döntésükben.

Ám hiába néztük már végig akár tizenötször is, hogy talált egymásra Mary Fiore (Jennifer Lopez) és Steve Edison (Matthew McConaughey), a film (pontosabban az, ami a kulisszái mögött zajlott) még mindig képes arra, hogy meglepjen minket.

Szeretném, ha szeretnél
Szeretném, ha szeretnél (Fotó: TV2 Sajtószoba)

A bájkeverő  A bajkeverő

Gondoltad volna például, hogy az alkotók eredetileg Brendan Frasert szemelték ki a férfi főszerepre? A Múmia-mozik sztárja alig négy héttel a forgatások megkezdése előtt lépett vissza, méghozzá azért, hogy elvállalhassa A bájkeverő remake-jét. A bennfentesek azt mesélik, a Szeretném, ha szeretnél rendezője, Adam Shankman a nem várt fordulat után kocsiba pattant, elhajtott Matthew McConaughey házához, és könyörgött neki, hogy játssza el a főhőst. A színész szerencsére igent mondott és ma már el se tudnánk képzelni, hogy ne őt lássuk Jennifer oldalán.

Szeretném, ha eljátszhatnám

Az énekesnő pedig már borzasztóan várta, hogy elkezdjék a felvételeket, hiszen régi vágya volt, hogy végre egy romantikus vígjátékon dolgozhasson. (Korábban olyan filmekben szerepelt, mint az Anakonda, a Dalok szárnyán, a Mint a kámfor vagy A sejt.) Sőt, Jen kimondottan arról álmodozott, hogy a Szeretném, ha szeretnél női főhőse lehessen. „Amikor elolvastam a forgatókönyvet, borzasztóan megtetszett, úgyhogy aktívan tudattam is mindenkivel, hogy meg akarom csinálni” – nyilatkozta később. „Nehéz olyan romkomot találni, ami érdekes, tartalmas, mégis könnyed, szórakoztató, romantikus és megható.” Ráadásul határozottan átérzete azt, hogy milyen nehezen találta meg Mary a karrier és a magánélet közötti egyensúlyt. Ennek ellenére úgy gondolja, ő maga ennyire nem munka-, és kontrollmániás, „csupán” perfekcionista.

Filmbeli szerelmét pedig nem más nevezte el Steve-nek, mint maga Matthew McConaughey. A mára Oscar-díjas színész nem tagadja, elég volt öt percet eltöltenie Jenniferrel, máris tudta, hogy rábólint a felkérésre. Matthew ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy elvállaljon egy ilyen munkát, ha nem kedveli a partnerét. „Elég nagy szívás lenne, ha vonzalmat és kedvességet kellene imitálnom.”

Szeretném, ha szeretnél
Szeretném, ha szeretnél (Fotó: RTL Sajtóklub)

A filmért bármit?

De Jennifer is komolyan vette a felkészülést, hiszen több esküvőszervezővel is találkozott azért, hogy belekóstolhasson a mindennapjaikba – és az egyiküktől kapott is egy nagyon hasznos tanácsot. „Azt mondta nekem, ahhoz, hogy jó esküvőszervező legyél, tulajdonképpen pszichiáterré kell válnod a körülötted lévők számára. Oldd meg a problémákat és próbáld megbékíteni az embereket, mert rengeteg veszekedés kirobbanhat.”

Sőt, Jennek még lovagló órákat is vennie kellett a Szeretném, ha szeretnél miatt. „Bronxban nőttem fel, ott nem igazán voltak lovak.”- mesélte később. Matthew-nak viszont nem a lovaglással, hanem a tangóval gyűlt meg a baja. „Szeretek táncolni, van ritmusérzékem, de nem ismerem a lépéseket. Nagyon fegyelmezetlen táncos vagyok, a tangóhoz pedig éppen erre van szükség…” – ismerte be. Természetesen szégyenre semmi oka, mivel ezek a percek még Jenniferen is kifogtak. „Annak ellenére, hogy táncos vagyok, ezt a jelenetet nehéznek találtam a párbeszéddel és az érzelmi lüktetéssel együtt.”

Boldogan éltek, míg… el nem váltak!

Ám ami még ennél is érdekesebb, az az, hogy a romkom egyik forgatókönyvírója, Michael Ellis szerint eredetileg trilógiaként (és akár TV sorozatként) képzelték el a történetet. A következő részre azt tervezték, hogy Mary komplett menyaszörnnyé válik a saját esküvője előtt Steve-vel. Tehát éppen olyan nőként akarták bemutatni, akiket egyáltalán nem kedvelt, de a végén természetesen rádöbbent volna, mi is az igazán fontos számára. (Ha jól sejtjük, akkor az, hogy végre kimondhassa az igent élete szerelmének.) De a folytatásra is számtalan ötletük volt az alkotóknak: felmerült az is, hogy a párnak lánya születik, ahogyan az is, hogy később elválnak és csak a gyermekük esküvőjén (amit nyilván Mary szervez) találnak újra egymásra. Aztán persze ki tudja! Annyi régi filmet leporoltak már az utóbbi években, lehet, hogy végül a Szeretném, ha szeretnél rajongói is megkapják, amire várnak?

Forrás: E! Online
Nyitókép: TV2 Sajtószoba

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: