Szeretsz még? A bizonytalan párkapcsolat 7 jele

Gombóc van a torkodban és összeszorul a gyomrod? Nem tudod, most vajon valami rosszat mondtál, és azért nem válaszol már egy fél órája? Ha bizonytalannak érzed a kapcsolatodat, az lehet, hogy nem csak a te hibád.

Napjainkban könnyen dobálózunk a jelzőkkel, és hajlamosak vagyunk megbélyegezni egymást. Hamar ráragad egy nehéz természetű nőre vagy férfira a nárcisztikus, elköteleződésre képtelen, labilis vagy bizonytalan jelző. De mit jelent valójában a bizonytalanság egy kapcsolatban?

Okkal vagy ok nélkül?

Bizonytalannak lenni annyit tesz, hogy nem érzed magad komfortosan a kapcsolatban.

Folyton attól tartasz, hogy elveszíted a másikat és folyton megkérdőjelezed az érzéseit, vagy azokat a dolgokat, amiket érted tesz.

Dr. Carla Marie Manly szerint amikor egy kapcsolat bizonytalan, mi is annak érezzük magunkat. Természetesen mindenkivel előfordul, hogy időnként kicsit elbizonytalanodik – akár a saját, akár a párja érzéseiben – különösen a kapcsolat elején. Ha azonban ezeket az érzéseket figyelmen kívül hagyjuk, és nem keressük meg az okokat, akkor a bizonytalanság érzése állandósulhat, ami hosszú távon szakadékba viszi a kapcsolatot. Pedig a bizonytalanság könnyen orvosolható, ha mindkét fél nyitott a probléma megoldására.

nő férfi vita manipuláció párkapcsolat
Fotó: demaerre / Getty Images

Ha az alábbi jeleket fedezed fel kapcsolatodban, akkor eljött az ideje egy őszinte beszélgetésnek köztetek:

Folyamatos megerősítésre van szükség

Ha valamelyik fél folyamatos visszaigazolást igényel, és időről időre elhangzanak olyan kérdések, mint pl. „Mérges vagy rám?”,  „Tényleg szeretsz?”,  „Szerinted, jól nézek ki?”, akkor érdemes leülni beszélgetni arról, hogy mi okozza ezt a bizonytalanságot. Belülről fakad, vagy a partner adott okot a bizonytalanságra? Sajnos bármelyik megmérgezheti a kapcsolatot. Ha nem tudjátok feloldani a helyzetet, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Az elutasítás jeleinek keresése

A bizonytalankodók azt a bizonyos poharat félig üresnek látják, és minden apró jelet felnagyítanak. Bizonyítékokat sorakoztatnak fel arra vonatkozóan, hogy a partnerük már nem törődik velük. Nos, a rossz hír, hogy aki ezt sokáig csinálja, azzal valószínűleg egy idő után már senkinek nem lesz kedve törődni.

Megfelelési kényszer

Egy másik gyakori jele a bizonytalan kapcsolatnak, ha az egyik fél folyton alárendeli magát a másiknak. Nem mered elmondani, hogy a füleden jön ki a Metallica, amit a kocsijában hallgattok? Annak ellenére, hogy titkon utálod, mégis képes vagy újra kínait enni, csak azért mert nem mered elmondani? Talán itt az ideje felvállalni magad.

Távolság tartása a kapcsolatban

Az, aki bizonytalan egy kapcsolatban, annyira félhet az elutasítástól, hogy inkább közel sem kerül a másikhoz. Viszont ezzel megakadályozza azt is, hogy elmélyüljön és biztos alapokra kerüljön a kapcsolat. A bizalmat közösen kell felépíteni.

Bizalmatlankodás és féltékenység

Azok, akik bizonytalannak érzik magukat a kapcsolatban gyakran küzdenek krónikus féltékenységgel. Nem képesek elhinni, hogy megbízhatnak partnerükben, hiszen titokban azt gondolják, úgyis elhagyják őket.

Uralkodási vágy

A bizonytalankodók gyakran válnak minidiktátorokká. Simán áthágják mások határait, folyamatosan ellenőriznek, tudni akarnak mindent. Kivel, mit, mikor és hol csinált a másik. Az önmagában is bizonytalan partner gyakran gyanúsítgatja, vagy érezteti bűnösnek a másikat.

Rendszeres félreértések

A bizonytalan emberek gyakran félreértik amit partnerük tesz, vagy mond. Mindig mindent a bizonytalanság lencséjén keresztül vizsgálnak, és az alapvetés az, hogy már nem kellenek eléggé, nem szeretik őket eléggé.

Érzelmi labilitás

A bizonytalan ember, mivel a kapcsolatban rengeteg aggódással, félelemmel, reménytelenséggel küzd egyszerre, nagy érzelmi kilengéseket él meg. Ezek pedig egy aprócska dologtól is kirobbanhatnak belőle.

Érzelmi bizonytalanságot számos dolog idézheti elő. Az érintett személy azt gondolja, valamiért nem elegendő, nem szerethető. Ezt okozhatja gyermekkori trauma, vagy korábbi elhagyással összefüggő fel nem dolgozott fájdalom, előző kapcsolatokban szerzett rossz tapasztalat, vagy a partner nem megfelelő elkötelezettsége. Fontos, hogy felderítsük az okokat, és ne féljünk szakemberhez fordulni, mert ezeket a negatív érzéseket sajnos könnyen továbbvihetjük a következő kapcsolatba is.

Nyitókép: Fotó: Westend61 / Getty Images
Forrás: mindbodygreen

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: