Szeretted a Pretty Womant? Akkor nézd meg élőben!

Lépj ki a Netflix bűvöletéből, vedd fel a kedvenc ünneplő ruhádat, és legyen egy izgalmasabb estéd! Hozunk hozzá néhány ötletet.

A televíziós csatornáknak köszönhetően elég rendesen elkényelmesedtünk, hiszen szinte mindent elérhetünk otthonról úgy, hogy egy lépést sem kell tennünk érte. De elég a szűklátókörűségből, a valódi élményekhez bizony néha el kell hagyni a komfortzónádat, és az otthonodat is! A fővárosi színházakra nem lehet panasz, igazán izgalmas kínálattal indítják az idei évadot, egészen biztos, hogy találsz kedvedre valót, akár a pároddal, akár a barátaiddal mennél. De például mikor voltál kettesben bárhol is az édesanyáddal? A kötelező vasárnapi ebédet nem ér beleszámítani! Biztos, hogy nem veszi rossz néven, ha egy kicsit őt is kimozdítod!

Pretty Woman

fotó: Jardek Szabina

Ember nincs a Földkerekségen, aki ne imádta volna Julia Roberts és Richard Gere mesébe illő szerelmi sztoriját. Az egyik legnépszerűbb love story élőben is megnézhető, hiszen a Madách Színházban már játsszák minden idők legkedveltebb romantikus történetének musical változatát. A hollywoodi csillogás káprázata mögött ezúttal is megmutatkozik a valóság a maga sajátos brutalitásában. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért lesz a gyökeresen eltérő világból érkező Vivian és Edward találkozása sorsfordító. Szerelmük hosszú utat jár be. Miközben eljutnak valódi önmagukhoz, megtalálják vajon egymást is? A parádés szereposztás (többek között: Gubik Petra, Sári Évi, Serbán Attila, Borbély Richárd, Solti Ádám) garantált élményt nyújt!

Üvegcípő

fotó: Dömölky Dániel

Molnár Ferenc ikonikus műve szintén egy szerelmes történet, amely a Vígszínház repertoárjában szerepel az idei évadban. Irma, Józsefváros kis Hamupipőkéje nem gazdag királyfiról álmodik: ő egy szegény asztalosba, Sipos Lajosba szerelmes, menthetetlenül és reménytelenül. De a korosodó, mogorva iparosmestert már más is kiszemelte magának: Adélnak, a panziósnőnek még házassági tervei is vannak, miközben fiatal szeretője karjaiban keresi a boldogságot. A furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese, mely meghódította nemcsak a magyar, de a külföldi színházak közönségét is, és most visszatér igazi otthonába, ahol született, hiszen ezt a darabot – oly sok Molnár Ferenc drámához hasonlóan – a Vígszínház mutatta be először. A Mohácsi János rendezésében megálmodott előadás főbb szerepeiben: Stohl András, a friss Príma Junior-díjas Medveczky Balázs, Balázsovits Edit és Kovács Patrícia.

Még egy kört mindenkinek

fotó: Orlai Produkció

A Városmajori Szabadtéri Színpad, és az Orlai Produkció közös idei bemutatója a függőségekről szóló, Paczolay Béla által rendezett, Még egy kört mindenkinek című előadás. Jó hír azok számára, akik nyáron lemaradtak róla, hogy a Belvárosi Színház kínálatában az idei évadban már látható a darab. Igaz, hogy mindannyian fél ezreléknyi véralkoholhiánnyal születünk? Legalábbis ezt állítja egy híres pszichiáter merész feltevése. Négy jó barát, akik kicsit mintha elveszítették volna ifjúi lelkesedésüket és lendületüket, erre alapozva kezdenek kísérletbe. Megpróbálnak úgy élni, dolgozni és szórakozni, hogy ez a bizonyos fél ezrelék soha ne hiányozzon. De vajon ez a megoldás a régi kedv és vidámság visszaszerzésére? A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt. A film elnyerte az összes jelentős európai és tengerentúli díjat, köztük a legjobb külföldi filmnek járó Oscart (2021). A négy barát? Epres Attila, Király Attila, Schruff Milán és Debreczeny Csaba.

Hölgyválasz

fotó: Játékszín

Szintén egy kultikus filmtörténeti előadás, amely ráadásul világszenzáció is, hiszen a Játékszín színpadán kerül először bemutatásra! Szerető feleség, sikeres karrier, anyagi biztonság. Richardnak tökéletes az élete… csaknem. És mégis – vagy épp ezért – valami hiányzik a munkahelyre való a mindennapi ingázáson és a családi életen túl. Mígnem egy szép napon, hazafelé tartva a vonatablakból észrevesz egy titokzatosan vonzó, fiatal nőt, aki a „Miss Betsy tánciskolája” neon fölötti ablakból néz el valahová a messziségbe… A pillantás rabul ejti a férfit. Legyőzve félénkségét, beiratkozik a tánciskolába. Szente Vajk nemcsak a darabválasztást, a szereposztást sem bízta a véletlenre: a Hölgyválasz-ban tér vissza, hosszú idő után új darabbal a színpadra Liptai Klaudia. A humorban sem szűkölködő előadásban a partnerei lesznek: Molnár Andrea, Kolovratnik Krisztián, Lévay Viktória, Varga Ádám, Csonka András és Tóth Enikő is.

Lidércek, Shaxpeare, Delírium

fotó: Horváth Judit

Klasszikus Shakespeare, de ahogy Bodó Viktortól már megszokhattuk, némi csavarral, az Örkény Színházban. Egy férfi. És még egy. Meg két nő. Egy ideális narrátori bariton, valamint egy rakás leszokófélben lévő ápolt egy drog- és alkoholrehabilitációs intézetben. Egynéhány viszonzatlan szerelem. Aztán mégis. Aztán mégsem. Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be. Egy szamár, egy szonár és egy szamovár. Na, de kire?  Biztosan Puckra, a dílörre… Oh, no! Pont a klinikán? Épp ma? Gyarországon? Vagy az egész csak egy álom? Szentivány Néni álma? Hmm. Utye-utye? Na de komolyra fordítva a szót: tósz. A Szentivánéji álom című drámát Závada Péter átirata és a társulat improvizációja teszi feledhetetlenné.

Nyitókép: Hulton Archive/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: