Szerezd vissza a stressz miatt elvesztett éveidet

A stressz a mindennapi életünk "természetes" velejárója, ám jobban öregít, mint gondolnánk.

A kor meghatározása nem túl bonyolult: a születésünk időpontjától eltelt időt értjük alatta. Persze vannak, akik szeretnek ezzel az évszámmal trükközni, hét lakat alatt őrzik és titkosított adatként tekintenek rá, de sajnos ez a valóságon semmit nem változtat. De mi a helyzet a biológiai, azaz a testünk életkorával?

Hány éves vagy? És vajon mennyi a biológiai korod?

Egy nemzetközi tanulmány megállapításával, miszerint a stressz biológiailag öregít, valószínűleg senki nem száll vitába, hiszen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a stressz az életünket és az egészségünket is alaposan „mérgezi”, de legalábbis nagymértékben befolyásolhatja. Sajnos manapság nagyon kevesen vannak olyan szerencsések, akik nem éreznek napi szinten stresszt vagy szorongást. De minden káros hatása tudatában is nehéz a „Ne stresszelj annyit!” felszólításnak eleget tenni, pedig milyen jó lenne, ha ez egy gombnyomással könnyedén megváltoztatható lenne.

A stressz szervezetre gyakorolt hatását régóta tanulmányozzák a tudósok. Nemrég azonban olyan ígéretesnek tűnő eredményeket is publikáltak, amely arra enged következtetni, hogy

a stressz által okozott drámai öregedést a szervezet képes természetes módon visszafordítani.

A stressz gyorsabban öregít

Fotó: PeopleImages / Getty Images

A Harvard Medical School Orvostudományi Tanszékének kutatói egerekkel kísérleteztek, és azt vizsgálták, hogy a biológiai életkor mennyire van összefüggésben a kronológiai életkorral.  Arra keresték a magyarázatot, hogy mi az, konkrétan, ami a leggyorsabban károsítja a szervezetet. „A kronológiai kor az életévek számát jelenti, míg a biológiai életkor a DNS kémiai módosulásától függ. A vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy az egerek biológiai öregedése a stresszes, megterhelő időszakban jelentősen felgyorsult, vagyis a biológiai életkor gyorsabban nő, a stressz különféle formáira adott válaszreakcióként” – állapították meg a kutatók.

Ezek a felfedezések további vizsgálatokra, megfigyelésekre ösztönözték a kutatókat, mert azt feltételezték, hogy a súlyos betegségek, nagyobb műtétek, COVID fertőzés, szintén visszafordítható változást idézhet elő a biológiai életkorban. Azonban azt figyelték meg, hogy a biológiai életkor sürgősségi műtétek által bekövetkezett felgyorsulása, az orvosi beavatkozás után visszaállítható az alapértékre.

Az erős stresszhatás, olyan hormonok felszabadulását idézi elő a szervezetben, mint a kortizol és az adrenalin, amelyek károsítják a DNS-ünket. Hosszútávon az oxidatív stressz károsítja a sejteket, fehérjéket, ami a DNS idő előtti öregedéséhez vezethet”- fogalmaz Dr.Tunc Tiryaki plasztikai sebész, a London Regenerative Institute alapítója, aki évtizedek óta foglalkozik a hosszú élettartamot biztosító regeneratív kezelésekkel.

A stressz megszűnése után viszont a szervezet elkezdhet felépülni, és a károsodott fiziológiai folyamatok visszatérhetnek normál működési szintjükre, ami aztán lelassíthatja az öregedési folyamatokat.

Épülj fel a stresszből!

Vagyis a stresszből való felépülés, „kilábalás” képessége fontos és meghatározó tényezője lehet az egészséges öregedésnek és a hosszabb élettartamnak. „A felépülés felé vezető út leginkább passzív folyamat, de ugyanolyan fontos a mentális része is. Ehhez sokszor nagyobb segítségre van szükség, mint a fizikai javuláshoz. Például ha valaki egy műtét után újra járni kezd, az nagyon fontos előrelépés, de az „csak” a fizikai része a gyógyulásnak. Ahhoz, hogy az egészség teljesen helyreálljon, a fizikai tényezők mellett azzal is kell foglalkozni, hogy pszichológiai téren is túljusson az érintett személy a betegségen”- összegzi a szakember, hogy mi segíthet a biológiai korunk kordában tartásában.

A stressz kezelésében sokat segíthet a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a kiegyensúlyozott étrend és a mindfulness.

Forrás: marieclaire.fr

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: