Így beszélj könnyedebben és lazán partnereddel a szexről

Bár a szex alapvető emberi szükséglet, mégis sokan iszonyatosan nehezen nyílnak meg a vágyainkkal kapcsolatban, főleg a párjuk előtt. De néhány egyszerű trükk segítségével megszabadulhatsz az emiatt érzett szorongástól!

A szexterapeuták legelőször azt kérdezik meg a hozzájuk forduló páciensektől, hogy beszéltek-e már a szexuális vágyaikról, problémáikról a partnerükkel. A válasz pedig (nem túl meglepő módon) a legtöbbször nem. Holott nem véletlen, hogy a szakemberek mindig a kommunikáció fontosságát emlegetik. Gondolj csak bele, hány romantikus filmben lett volna elkerülhető a félreértés vagy a konfliktus, ha a párok őszinték lettek volna egymással. Ám míg a filmekben garantált a happy end, addig a valóságban meg kell dolgozni érte – például úgy, hogy beszélünk az érzéseinkről.

A 22-es csapdája, hogy sokszor éppen azelőtt nyílunk meg a legnehezebben a szexszel kapcsolatban, akivel együtt élünk. Félünk attól, hogy kinevet vagy elítél a másik, esetleg kiderül, hogy nem ugyanarra vágyunk a hálószobában és a szakítás végül elkerülhetetlen lesz. De szerencsére akad néhány egyszerű, mégis hasznos tanács, ami segíthet szembenézni ezekkel az ijesztőnek tűnő beszélgetésekkel.

1. Teremts meghitt atmoszférát!

Van, aki az autóban szeret beszélgetni, mert ott nem feltétlenül kell szemkontaktust teremteni. Míg mások inkább egy csendes szobát tartanak komfortosnak, ahol semmi sem terelheti el a figyelmüket és kizárólag egymásra tudnak fókuszálni. Mindegy, melyik opciót választod, a lényeg, hogy ne feszengj és biztonságban érezd magad!

2. Vállald fel a sebezhetőségedet!

Ne félj azzal indítani, hogy ideges vagy, félsz, esetleg kínosan érzed magad a következő perecek miatt. Ha felvállalod, min mész keresztül, az őszinteségre ösztönözheti a párodat is.

3. Ne engedd el!

A fizikai kontaktus fenntartása segíthet abban, hogy akkor is kötődjetek egymáshoz, ha a beszélgetés nem feltétlen olyan irányba halad, mint az egyikőtök (vagy mindkettőtök) remélte. Ráadásul így a légzésetek és a pulzusszámotok is szinkronba kerülhet, azaz a legelemibb szinten kapcsolódhattok a másikhoz.

4. Adj neki időt!

Nem szabad elfelejtened, hogy nem vagyunk egyformák: elképzelhető például, hogy a partnerednek a beszélgetésetek után szüksége lesz néhány napra, amíg átgondolja a hallottakat.

5. Ne hagyd abba!

Az előző pontból következik az utolsó tanácsunk is. Mivel sokaknak időre van szükségük ahhoz, hogy dűlőre jussanak a saját és a társuk érzéseivel (különösen akkor, ha a szexről van szó), így hiba lenne azt feltételezni, hogy az első alkalommal mindent ki tudtatok tárgyalni egymással. Szóval ne hagyjatok fel a nyílt kommunikációval! Egyes terapeuták arra esküsznek, érdemes minden hétre előre beiktatni ezt a „programot”, mert így kevésbé tűnik majd ijesztőnek.

Forrás: Blood & Milk
Nyitókép: g-stockstudio/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: