Szexbeszéd-kalauz: Bátorítsd a pasid, örömödre fog szolgálni

Legyen merszed kimondani, hogy mire vágysz az ágyban, hiszen ezzel hosszú időre biztosíthatod magadnak az izgalmas, forró és megértésen alapuló együttléteket. Segítünk, mit és hogyan mondj, ha eddig nehezedre esett megszólalni.

Egy kellemes tetőterasz partijában próbáltam éppen elvegyülni, fehérboromat kortyolgatva. A társaságban, ahová becsatlakoztam, és amely zömében fiúkból – és zavarukban nevetgélő lányokból – állt, természetesen a párkapcsolatok voltak porondon. Ment a szájkarate arról, hogy melyik nem miben hibás, de amikor az egyik srác azt hozta fel, hogy a barátnője meg se mukkan az ágyban, akkor legnagyobb megdöbbenésemre a nőneműek szinte futva indultak a bárpulthoz feltölteni félig teli koktéljukat. Bevallom, mivel újságíróként egy férfimagazin szókimondó pasijai között edukálódtam, van némi nyíltság bennem a témában. De néha még mindig úgy érzem, ha kifognám az aranyhalat, az egyik kívánságom az lenne, hogy partnerem lássa, mit kívánok szex közben. Viszont fontos levonni a következtetéseket: bármennyire is hisszük, hogy a teremtés koronái mindig magabiztosak, néha alóluk is kifut a talaj, és szükségük van egy kis bátorításra. Ezt pedig nekünk nőknek kell – saját érdekünkben is – megadni számukra.

A „mocskos beszéd” téma forróbb, mint az a bizonyos háztető, pedig a szex közbeni kommunikáció nemcsak az önbizalmat növeli, hanem a vágyaidat is megfogalmazhatod általa. Ráadásul van, akiknek az elismerő szavak a szeretetnyelve. De akkor miért nem merünk mégsem megszólalni az ágyban?

A legnagyobb visszatartó erő

Először is az, hogy miért érezzük magunkat kényelmetlenül szex közben egyénenként nagyon változó lehet. De azért van néhány alapvető oka. Az egyik például az, hogy nagyon a testedre és a fizikai érzetre, élményre koncentrálsz. Ilyenkor előfordul, hogy kikapcsol az ember agya és nemhogy megszólani nem tud, néha azt sem tudja merre van arccal. Ebben az esetben csak egy kicsit kell fókuszálnod arra, hogy fejben is jelen legyél és meg tudj szólalni. A másik általános okozója az lehet, hogy alapból keveset beszélsz a szexről, mert olyan neveltetésben volt részed, amelyből ez hiányzott. Sajnos ez elég általános jelenség, de ha van benned nyitottság, hívd össze a barátnőidet egy kötetlen csevejre, amiben aztán tényleg ne legyen tabu. A harmadik, és talán legmeghatározóbb oka a kínos csendnek a sebezhetőség. Ez sajnos egy komplex téma, ugyanakkor fontos. Mert egy nem bizalmi kapcsolaton alapuló aktusban kinek van kedve vállalni a visszautasítással, ítélkezéssel, esetleg nevetség tárgyává válással járó helyzetet. És ez teljesen jogos. Ahhoz, hogy megnyílj, teljes biztonságban kell érezned magad.

De akkor mit mondj, hogy ne legyen ciki?

rendszeres szex
Fotó: franckreporter /Getty Images

Először is ne rögtön valami durvával kezdj, hanem finoman vezesd fel vágyaidat. Másodszor felejtsd el a jól megírt forgatókönyveket és ne ragaszkodj semmi betanult szöveghez. Egyfelől partnered – mivel a szex a legmélyebb kötődés két ember között – , pontosan érezni fogja, ha a reakciód nem oda illő, vagy nem őszinte. Másfelől sokkal fontosabb az, hogy hogyan mondod. Szex közben keresd azokat az apró pillanatokat, amikor valami szívből jövő megerősítést mondhatsz a másiknak, aminek igazán van értéke. Ilyen például: „Ó ez most nagyon jó!” vagy „Ahh, na ezt most igazán élvezem”. Ez fontos, hiszen nemcsak ösztönzően hat partneredre, de ezáltal értheti meg azt is, mit szeretsz, és hogyan jó neked. Ezen kívül neked is fontos tudnod, hogy mik a vágyaid, és ezeket megpróbálni olyan köntösben tálalni, amitől még nem érzed magad sérülékenynek. Ha szűkölködsz az ötletekben, akkor meríthetsz az alábbi mondatokból:

„Elképzeltem, ahogy a (behelyettesítendő testrész) simogatod.”

„Arról fantáziáltam, hogy amikor szerelmeskedünk, akkor (ezt és ezt) csináltad velem.”

„Van kedved kipróbálni valamit, amivel nagyon felizgatnál?”

„Nagyon szeretem amikor (ezt és ezt) csinálod.”

„Mit szólnál, ha  kipróbálnánk néhány segédeszközt?”

Ha ezekre nyitott a partnered, és úgy látod, hogy feltüzelted azzal, amiket mondtál, akkor nyitottságod szerint áttérhetsz a sikamlósabb témákra és „mocskosabb beszédre” is.

Megkérdeztünk néhány férfit mi volt a legszebb, amit valaha hallottak az ágyban:

„Hogy eddig ezt miért nem próbáltam ki senkivel?”

„Hogy fedeztél fel ilyen gyorsan? Másoknak évekig nem sikerült.”

„Ebből többre akarok emlékezni… csináljuk így legközelebb is.”

Az élet több területén is segít

Fontos tudnod, hogy a szex közbeni kommunikációs kitárulkozás az élet más területein is nagyon sokat adhat hozzád. Myisha Battle, amerikai párkapcsolati coach szerint ez segít sokkal erősebb, biztonságosabb érzelmi kapcsolatokat kialakítani a jövőben. Mindamellett, hogy bátrabbá, magabiztosabbá és tudatosabbá tesz.

Myisha Battle elmondása szerint ügyfelei arról számoltak be, hogy a szexualitásban megélt kommunikáció elsajátítása segített nekik eligazodni más sebezhetőnek megélt szituációkban is. Például, amikor kihívásokkal teli beszélgetést kellett kezdeniük barátaikkal, ügyfeleikkel, munkatársaikkal.

Nyitókép: Arman Zhenikeyev/GettyImages
Forrás: goop

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Legnépszerűbb cikkek: