Ez a különbség a szexuális és a romantikus vonzalom között

Pusztán egy éjszakára kerestél partnert, másnap reggel mégis azt érzed, mintha máris több lenne köztetek pusztán szexnél? Vigyázz, mert könnyedén összetévesztheted a testi vágyat az érzelmekkel.

Ha a szerelemről van szó, vannak dolgok, amit hajlamosak vagyunk összetéveszteni egymással: a figyelmességet, a kedvességet érdeklődésnek hisszük vagy összekeverjük a csipkelődést, viccelődést a flörtöléssel. És persze nem szabad elfeledkezni arról az alattomos csapdáról sem, amibe mindannyian beleesünk egyszer-egyszer az életünk során: van, hogy nem tudunk különbséget tenni a szexuális és a romantikus vonzalom között.

A hormonok tehetnek mindenről?

Ennek egészen egyszerű oka van! A szex alatt felszabaduló hormonok (az oxitocin, vagyis a „szeretethormon” és dopamin, azaz a „boldogsághormon”), melynek hatására kötődni kezdünk a másikhoz – így azt hihetjük, hogy gyengéd szálak fűznek minket a mellettünk ülő/fekvő idegenhez. Természetesen a szexuális vonzalom átalakulhat később romantikussá és egy pusztán plátói kapcsolatban is megjelenthet idővel a kémia, ha jobban megismeritek egymást.

Idővel mindig könnyebben döntünk?

Szóval már csak az a kérdés, pontosan hogyan is tudod megkülönböztetni a vonzalom két típusát, ha ennyire szorosan összefonódnak? A szexterapeuták azt mondják, hogy a szexuális vonzalom kizárólag a szexről szól, hiszen szexuális vágyon alapszik. Ezzel szemben a romantikus vonzalom esetében az ember a szexnél mélyebb kapcsolódásra vágyik. Ám van még egy tényező, ami segíthet eldönteni, mit érzünk a másik iránt: ez pedig az idő.

Szex szerelem nélkül

A szexuális vonzalom azonnal kialakulhat bennünk valaki felé, de ugyanilyen könnyedén el is múlhat. Természetesen ez a saját határaidon is múlik! Van, aki úgy érzi képtelen az egyéjszakás kalandokra, mások viszont éppen ezt keresik és nem feltétlenül tartják szükségesnek, hogy megismerjék azt, akivel ágyba bújnak. (Az olyan randiappok, mint például a Tinder, főleg a szexuális vonzalmon alapulnak: pár kép alapján „kell” eldöntenünk, jobbra vagy balra húzunk-e valakit. És bár nincs kizárva, hogy komoly kapcsolatot találunk az alkalmazás segítségével, a matcheket egyértelműen nem a romantikus vonzalom eredményezi.)

A szerelem illúziója

A szakemberek szerint a szexuális vonzalom általában legfeljebb pár hónapig tart. És még ha egy idő után el is kezdesz törődni annak a jóllétével, akivel hetek óta lefekszel, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy valóban meg akarnád ismerni. A fizikai kapocs nem garantálja a romantikus befejezést. Ha nem nagyon érdeklődtél a szexuális partnered iránt, mielőtt összebújtatok, de utána egyből érzelmi kötődést tapasztalsz, akkor jó eséllyel egy illúzióban élsz. Ellenben, ha ezek az érzések hetekkel később sem múlnak el benned (sőt, folyamatosan a másikról álmodozol!), az már a romantikus vonzalom jele lehet: egy jól működő kapcsolatban ez természetesen nem öli meg a szexuális vonzalmat sem, hanem kéz a kézben jár vele.

Lassan, de biztosan a romantika felé

A romantikus vonzalom egyébként lassabban alakul ki a szexuális vonzalomnál, mivel ez nem a másik fél kinézetén, hanem a személyiségén alapul – és gyakran egészen váratlan is lehet. Például előfordulhat, hogy hosszú évek után egyszer csak többet érzel a barátod iránt, akire korábban még sosem néztél ilyen szemmel. A romantikus vonzalom ugyanis csak idővel fejlődhet ki és mélyülhet el, a vonzó személyre pedig általában bármeddig hajlandóak vagyunk várni. Éppen ezért fontos, hogy beszélj a partnereddel az érzéseidről: nyílt kommunikáció nélkül egyetlen barátság extrákkal kapcsolatból sem lehet komoly elköteleződés.

Forrás: Elite Daily
Nyitókép: Toa Heftiba/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: