A létfontosságú szilícium: 5+1 jó okot is tudunk, amiért érdemes szedni

A szilícium legismertebb tulajdonsága, hogy erősíti a bőrt és a kötőszövetet, de ennél jóval többet tud. Ha egészséged megőrzése fontos számodra, már soroljuk is, miért érdemes még elkezdened a szedését.

A szilícium jóval több, mint egy szépítő ásvány, bár elsősorban ennek a tulajdonságának köszönheti a népszerűségét. A bőr és kötőszövet feszesítésének érdekében kihagyhatatlan, de létfontosságú szerepe van számos egészségügyi probléma kialakulásának megelőzésében is.

Mi az a szilícium?

A szilícium a földkéregben található, az oxigén után a második leggyakrabban előforduló, létfontosságú nyomelem. A szilícium mindenhol megtalálható kémiai elem: földben, vízben, növényekben és állatokban. Jelen van a legtöbb szerves szövetben, például csontszövetben és kötőszövetben. A szervezetnek szüksége van szilíciumra az erős és rugalmas ízületek, a ragyogó bőr és az erős csontok érdekében. A kiegyensúlyozott étrendhez is elengedhetetlen, mivel növeli a D-vitamin és a kalcium szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságait.

Tudományos kutatások alapján, az alábbi esetekben lehet hatékony segítség a szilícium:

1. Bőr, haj, köröm

A szilícium fontos eleme a kollagén szintézisének, ami javítja a bőr szilárdságát és rugalmasságát. A magasabb szilíciumszintű hajszálak fényesebbek és erősebbek, illetve jóval kisebb mértékben hajlamosak a hullásra. Ez a kémiai elem védi a körmöket a fertőzések ellen, és mivel a körmök összetételében az egyik meghatározó ásványi anyag, a puha törékeny körmök hátterében akár szilíciumhiány is állhat.

2. A gyomor és az emésztőrendszer egészsége

Egy Amerikában publikált tanulmány szerint „a szilícium segít az emésztőrendszer szöveteinek újjáépítésében és karbantartásában. A tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a kollagén segít új izomsejtek felépítésében, ami meggyógyíthatja a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat. A legtöbb gyomor-bélrendszeri probléma a gyomor-bél traktus nyálkahártyájának leépülése miatt következik be. Mivel a szilícium a kollagén szintézisének nélkülözhetetlen összetevője, kulcsszerepet játszhat az egészséges bélrendszer újjáépítésében”.

3. Csonterősítés

A szilícium közvetlen hatással van a csontok meszesedésére is. A magas szilíciumtartalmú étrendről bebizonyosodott, hogy sokkal gyorsabban maximalizálja a csontok regenerációját. Mivel a szilícium a kollagén mátrix alapvető alkotóeleme, amelyen a kalcium lerakódik, valóban lehetetlen a csontképződés kalcium és szilícium nélkül.

4. Szív- és érrendszeri támogatás

Az amerikaiak kutatásaik során azt is megállapították, hogy az artériákban meglepően nagy mennyiségű kötött szilícium van, ami segíti az artériák és vénák erősödését.

5. Az immunrendszer erősítése

A létfontosságú szilícium segít megőrizni bőrszöveteink egészségét. Mivel bőrünk a baktériumok és vírusok elleni védekezés fő pajzsa, ez a nyomelem kulcsszerepet játszik immunrendszerünk erősítésében is..

6. Segítheti az Alzheimer-kór megelőzését

Két amerikai professzor, James F Balch, és Phyllis A. Balch, az óriási népszerűségnek örvendő Gyógyító táplálkozás című könyvükben már több éve rávilágítottak, hogy a „szilícium ellensúlyozza az alumínium szervezetre gyakorolt ​​hatásait, és ez kulcsszerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében”.

Bár a szilícium élelmiszerekben is megtalálható, érdemes a pótlásáról gondoskodnunk, mivel a korral együtt a szervezet szilíciumszintje nagymértékben csökkenhet. A zab, az árpa, a búza, a köles és a burgonya ugyan magas szilícium tartalmú, de sajnos becsapós a képlet, mivel a feldolgozás során a szilícium-összetevőik egészét vagy nagy részét elveszítik.

Hogyan gondoskodhatsz a létfontosságú szilícium pótlásáról?

Kapszula

szilícium kapszula, provitamin.hu, 3100 Ft

A bőr, haj és körmök szerkezete jelentős átalakuláson esik át a szilícium pótlása során. A bőr rugalmasabbá válik a kitisztulása révén. A haj erősebb lesz, fényessé és csillogóvá válik.

Koncentrátum

Organikus szilícium, futunatura.hu, 9490Ft

A szilícium a kollagén és az elasztin alappillérei, amelyek a csontok fontos építőkövei. Nagy megkötő-képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy magához köti a vizet. A szervezet szilícium ellátása az életkorral egyre romlik, ezért az évek múlásával egyre inkább szükséges a további szilícium-bevitel.

C-vitaminnal dúsított

Szilícium C-vitaminnal, biofitt.hu, 7300 Ft

A napi adagolású 500 mg-os szilícium alapú komplex a készítményben lévő C-vitaminnal együtt segíti a kollagén természetes szintézisét a szervezetben. Ily módon segít csökkenteni a ráncokat, védi a körmöket és a hajhagymákat. Ezen kívül a szilícium optimális mennyisége segíthet lelassítani a szervezetben az öregedési folyamatokat.

Forrás: organicfacts.net
Nyitókép: supersizer / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: