Feldobnád a szilvesztert egy új itallal? Búcsúztasd az óévet egy különlegességgel!

6 alkoholos koktél és 1 mocktail

Unod már a pezsgőt újévkor? Bucskázik a gyomrod a házi pálinkától? Feldobnád a szilvesztert pár koktéllal? Nem kell Tom Cruise-nak lenned ahhoz, hogy a szilveszteri házibulin keverj pár remek italt!

Egy finom koktél feldobhatja a hétköznapokat is, az év utolsó napját pedig igazán különlegessé teheti. Ha belelapoztál már egy koktéllexikonba, vagy kutakodtál már a neten pár ütős recept után, akkor szembesülhettél azzal, hogy rengeteg alapanyag és különleges ital szükséges a különböző koktélokhoz. Az általad kevert italok minőségét nagyban befolyásolja, hogy milyen alapanyagokat használsz. Épp ezért választottunk neked egy italkülönlegességet, amely különböző koktéloknak lehet az alapja. Plusz egy alkoholmentes innivalót is ajánlunk ennek felhasználásával. 

A Crème de cassis, azaz a feketeribizli-likőr

Ez a likőr Franciaországból, egészen pontosan Burgundia régióból származik, és története csaknem 200 évre tekint vissza. Nemcsak Franciaországban, hanem a Benelux államokban és Németországban is igen népszerű. Alkoholtartalma a különböző márkák és fajták szerint eltérhet: a legalacsonyabb alkoholtartalmú 15%-os, míg a magasabb minőséget képviselő dijoni (Cassis de Dijon) 20%-os alkoholtartalommal bír. Egyszerű, de nagyon finom koktélok készíthetők a felhasználásával.

 1. Klasszikus Kir

  A franciák egyik kedvenc aperitifje. Mindössze feketeribizli-likőr és száraz fehérbor kell hozzá. A borospohárba először 10 ml behűtött cassist töltsünk, majd engedjük fel 90 ml hideg borral.

 2. Kir Royale

  A Kirhez képest az a csavar, hogy fehérbor helyett száraz pezsgőt használunk, elkészítésükben viszont teljesen megegyeznek. A Kir Royale-t pezsgőspohárban kínáld. Mind a klasszikus Kirt, mind ezt a változatot díszítheted a pohárba helyezett feketeribizli-szemekkel.

  A Kir Royale koktéllal megidézheted a francia Riviérát
 3. Spicy Black

  Ennek az italnak az elkészítése sem jelenthet gondot, de az előzőekkel ellentétben itt szükséged lesz egy shakerre, melyet kezdetnek alaposan megtöltesz jéggel. Ezután önts a shakerbe 60 ml vodkát, 40 ml almalevet, 40 ml citromlevet, 20 ml cassist és 20 ml cukorszirupot. Jól rázd fel, aztán jéggel feltöltött, hosszú pohárban szolgáld fel.

 4. Tequila Cassis

  Jéggel feltöltött shakerben rázz össze 120 ml tequilát, 60 ml cassist és 30 ml citromlevet. Ezt a koktélt is hosszú pohárban kínáld. Díszítheted egy szelet naranccsal vagy lime-mal.

 5. Orosz balett

  Ahogy az előző kettőnél tetted, úgy ennek az alapanyagait is jéggel rázd össze. Hozzávalók: 15 ml Créme de Cassis, 15 ml citromlé, 15 ml zöldcitromlé.

 6. Vermouth Cassis

  90 ml száraz vermutot tölts egy borospohárba, majd adj hozzá 45 ml feketeribizli-likőrt. Ezután engedd fel szódavízzel.

 

Gondolsz az újévi sofőrökre is?

Az alkoholmentes koktélt az angolszász nyelvterületeken mocktailnek nevezik, ezzel is a „hamisságára” utalnak, hiszen a mock szó utánzatot jelent. Ha pedig mocktail, akkor az Andy Williams nevű ital kitűnő választás!

Jéggel rázd össze a következő alapanyagokat:

 • 60 ml tonik
 • 15 ml zöldcitromlé
 • pár csepp cukorszirup

Öntsd a keveréket egy 3 decis pohárba, és engedd fel szódával. Kész is!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: