Vendégeket vársz szilveszterre, de nem tudod, milyen harapnivalókkal készülj? Ha sós finomságot sütnél, íme 3 kipróbált, remek recept!
Ha szilveszteri bulit rendezünk, mindig készítünk valami harapnivalót is – azonban sokaknak fejtörést okoz, hogyan lehetne egészséges verzióban ezt megoldani. A vendégseregben ráadásul mindig akadnak páran, akik a sós ropogtatnivalókat preferálják az édesekkel szemben.
Az alábbi három recept ebben nyújt segítséget: mindegyik gyorsan elkészíthető, és a vendégek garantáltan nem fogják észrevenni, hogy nem hagyományos alapanyagokból készültek.
Csicserimuffin zöldségekkel
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 1 bögre csicseriborsóliszt
- 1 és ¼ bögre víz vagy növényi tej
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 fej paradicsom
- 3 fej gomba
- ½ cukkini
A csicseriborsólisztet összekeverjük a fűszerekkel, a vízzel, a növényi tejjel és a sörélesztőpehellyel. A zöldségeket apróra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a csicseriborsólisztes masszához. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük, a tésztát muffinformába töltjük, és 25-30 percig sütjük.
Vegán sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl növényi tej
- 7-8 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 evőkanál növényi zsiradék (pl. kókuszmargarin vagy kókuszzsír)
- 1 teáskanál sütőpor
- só, bors
- 1 teáskanál kurkuma
A száraz és a folyékony hozzávalókat külön elkeverjük, majd összemorzsoljuk őket egymással. Ha összeállt a tészta, akkor hűtőbe rakjuk kb. 30-40 percre. Ha letelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180-200 Celsius-fokon kb. 10 percet sütjük. Az utolsó pár percben reszelhetünk rá növényi sajthelyettesítőt.
Édesburgonyás-avokádós falatok
Hozzávalók:
- 1 nagy fej édesburgonya
- 2 db érett avokádó
- 1 db paradicsom
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1 csipet oregánó
Az édesburgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel, és süssük meg sütőben 170 Celsius-fokon kb. 15-20 perc alatt. Amíg sül, elkészítjük a guacamolét! Az avokádó magját kivesszük, a belsejét kikanalazzuk egy tálba. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a hagymát, a fűszereket és a citromlevet, majd aprítógépben vagy turmixgépben összepürésítjük. Ha megsült az édesburgonya, a guacamoléból kis halmokat teszünk a krumpliszeletekre. Megszórhatjuk sörélesztőpehellyel, vagy növényi sajthelyettesítőt is reszelhetünk rá.
Ha tetszett a cikkünk, nézd meg Alexa többi receptjét is:
- Kerüld el a karácsonyi kilókat! Süss egészséges mézeskalácsot!
- A valódi karácsonyi meglepetés: házi szaloncukor tej és cukor nélkül
- Gyerekkorunk imádott íze: készíts töltött káposztát hús nélkül!