Ettől lesz teljes a szilveszter: verhetetlen pogácsarecept

3 kipróbált vendégváró falat fotóval

Vendégeket vársz szilveszterre, de nem tudod, milyen harapnivalókkal készülj? Ha sós finomságot sütnél, íme 3 kipróbált, remek recept!

Ha szilveszteri bulit rendezünk, mindig készítünk valami harapnivalót is – azonban sokaknak fejtörést okoz, hogyan lehetne egészséges verzióban ezt megoldani. A vendégseregben ráadásul mindig akadnak páran, akik a sós ropogtatnivalókat preferálják az édesekkel szemben.

Az alábbi három recept ebben nyújt segítséget: mindegyik gyorsan elkészíthető, és a vendégek garantáltan nem fogják észrevenni, hogy nem hagyományos alapanyagokból készültek.

Csicserimuffin zöldségekkel

Ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet?

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 1 bögre csicseriborsóliszt
  • 1 és ¼ bögre víz vagy növényi tej
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 fej paradicsom
  • 3 fej gomba
  • ½ cukkini

A csicseriborsólisztet összekeverjük a fűszerekkel, a vízzel, a növényi tejjel és a sörélesztőpehellyel. A zöldségeket apróra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a csicseriborsólisztes masszához. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük, a tésztát muffinformába töltjük, és 25-30 percig sütjük.

Vegán sajtos pogácsa

Mit szólsz ehhez a pogihoz?

Hozzávalók:

  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 2 dl növényi tej
  • 7-8 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál növényi zsiradék (pl. kókuszmargarin vagy kókuszzsír)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • só, bors
  • 1 teáskanál kurkuma

A száraz és a folyékony hozzávalókat külön elkeverjük, majd összemorzsoljuk őket egymással. Ha összeállt a tészta, akkor hűtőbe rakjuk kb. 30-40 percre. Ha letelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180-200 Celsius-fokon kb. 10 percet sütjük. Az utolsó pár percben reszelhetünk rá növényi sajthelyettesítőt.

Édesburgonyás-avokádós falatok

Hozzávalók:

  • 1 nagy  fej édesburgonya
  • 2 db érett avokádó
  • 1 db paradicsom
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • , bors ízlés szerint
  • 1 csipet oregánó

Az édesburgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel, és süssük meg sütőben 170 Celsius-fokon kb. 15-20 perc alatt. Amíg sül, elkészítjük a guacamolét! Az avokádó magját kivesszük, a belsejét kikanalazzuk egy tálba. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a hagymát, a fűszereket és a citromlevet, majd aprítógépben vagy turmixgépben összepürésítjük. Ha megsült az édesburgonya, a guacamoléból kis halmokat teszünk a krumpliszeletekre. Megszórhatjuk sörélesztőpehellyel, vagy növényi sajthelyettesítőt is reszelhetünk rá.

Ha kíváncsi vagy még több, egészséges életmóddal kapcsolatos praktikára, receptre, akkor kövess Instagramon!

Ha tetszett a cikkünk, nézd meg Alexa többi receptjét is:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: