Ha szilveszteri bulit rendezünk, mindig készítünk valami harapnivalót is – azonban sokaknak fejtörést okoz, hogyan lehetne egészséges finomságokkal előrukkolni.
Az alábbi három vendégváró recept ebben nyújt segítséget, mindegyik gyorsan elkészíthető, és a vendégek garantáltan nem fogják észrevenni, hogy nem hagyományos alapanyagokból készültek!
Hozzávalók a chia pudinghoz:
- 5 evőkanál chia mag
- 5 dl növényi tej
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- tetszés szerinti édesítő
- 1 kiskanál vaníliaaroma vagy 1 vaníliarúd kikapart magja
A kakaós réteg hozzávalói:
- 200 gramm növényi joghurt (kókuszjoghurt vagy szójajoghurt)
- 1 evőkanál holland kakaó
- 1 evőkanál forró víz
- 1 evőkanál tetszés szerinti lekvár
- 1 kanál kókuszreszelék (elhagyható)
A vendégváró elkészítése:
A chia puding hozzávalóit összekeverjük egy tálban, majd hűtőbe tesszük (akár egész éjszakára, de 30-60 perc minimum kell neki). A kakaós réteghez pedig összekeverjük a növényi joghurtot a lekvárral, a holland kakaót kikeverjük a forró vízzel, majd hozzáadjuk a joghurtos-lekváros egyveleghez. Ha szeretnénk, akkor ezen a ponton adjuk hozzá a kókuszreszeléket.
Ha összeállt a chia puding, kivesszük a hűtőből, majd üvegpoharakban egymásra rétegezzük a kakaós krémmel. A tetejére tehetünk friss gyümölcsöt, kompótot vagy müzlit is.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű alma
- 1 érett banán
- 2 dl növényi tej
- 180 gramm zabpehely vagy zabpehelyliszt
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál citromlé (lehetőleg frissen facsart legyen, ne bolti)
- tetszés szerinti édesítő (pl. kókuszvirágcukor vagy nádcukor)
- 1 evőkanál kókuszolaj (vagy olívaolaj)
A vendégváró elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. Az almát és a banánt meghámozzuk, felszeleteljük. Ha zabpelyhet használunk, aprítógépben vagy kávédarálóban finomra őröljük, majd összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal. Leturmixoljuk a banánt, az almát, a növényi tejet, a citromlevet és az olajat, majd hozzáadjuk az édesítőszert és a többi száraz hozzávalót. A muffinformákba papírt teszünk (ha szilikonos, akkor ez elhagyható), beleadagoljuk a tésztát, és alsó-felső sütésen 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók:
- 150 gramm kimagozott meggy
- 50 gramm lekvár (lehetőleg nem folyékony!)
- 120 gramm zabpehely finomra őrölve
- 10 gramm kókuszreszelék
- 2 evőkanál holland kakaó
- ízlés szerinti édesítő
A vendégváró elkészítése:
A kimagozott meggy levét kinyomkodjuk, majd turmixgépbe tesszük és pürésítjük. Hozzáadjuk a leőrölt zabpelyhet, a lekvárt, a kókuszreszeléket és a holland kakaót, majd leturmixoljuk. Ha folyékonyabb állagú lekvárt használtunk, akkor itt adhatunk még hozzá zabpelyhet, az a lényeg, hogy egy jó tömör masszát kapjunk. Egy tálba kiöntjük, kézzel jól összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 15 percre. Ha letelt, akkor nedves kézzel golyókat formázunk belőle. Meghempergethetjük kókuszreszelékben, de olvaszthatunk hozzá csokoládét is, és abba is belemárthatjuk.
Jó étvágyat hozzájuk!
Ha kíváncsiak vagytok még több, egészséges életmóddal kapcsolatos praktikára, receptre, akkor kövessetek Instagramon!
Ha tetszett a cikkünk, nézd meg Alexa többi receptjét is:
- Kerüld el a karácsonyi kilókat! Süss egészséges mézeskalácsot!
- A valódi karácsonyi meglepetés: házi szaloncukor tej és cukor nélkül
- Igazi vitaminbomba reggelre: napi 5 perc gyümölcsös álom