Te melyik évszakhoz tartozol? Most kiderül, milyen színek állnak jól neked!

Válassz magabiztosan az árnyalatok közül!

Ősz, tél, tavasz vagy nyár típus vagy? A színtípusod meghatározásával ezentúl magabiztosan választhatsz új ruhákat, sminkeket és hajszínt.

A félresikerült hajfestésekre elköltött kisebb vagyonok és a porosodó, csillagászati áron vásárolt sminkcuccok után joggal merülhet fel benned a kérdés: minek újíts, ha van, ami már bevált? Igaz, a megszokott frizura vagy alapozó egy biztos alap, de nem esne jól néha feldobni a hajszíned vagy kipróbálni egy dögös rúzst? Szeretnéd látni a ruhatáradban vagy a neszesszeredben a legfrissebb trendszíneket? Jó hírünk van!

A színtípusod meghatározásával egy életre tudni fogod, hogyan válaszd ki a hozzád illő színeket. Ebben segít az úgynevezett évszakelmélet.

Az évszakelmélet arra épül, hogy a külsőd alapján a négy évszak valamelyikébe sorolhatod magad. A születési hónapnak semmi köze ehhez, kizárólag a bőr-, haj– és szemszíned a meghatározó. Van, aki ezt a négy csoportot még tovább bontja 12 színtípusra, de szerintünk bőven elég kettővel kiegészíteni. (A tizenkettes beosztás nyilván sokkal precízebb és pontosabb eredményt nyújt, de ha nem stylistként dolgozol, felesleges túlbonyolítani.) Így áll össze az ősz, a tél, a tavasz és a nyár típus, amit még a késő nyár és kora tavasz kategóriával egészítettünk ki.

Hideg vagy meleg típusba tartozol?

A színtípus kiválasztásának első lépése, hogy megnézed, hideg vagy meleg bőrtónusod van-e. Ez segít szűkíteni az eredményen.

A hideg bőrtónusnak több kék pigmentje van, vagyis a bőr sokkal inkább rózsaszínes, mintsem sárgás. A rózsaszín bőr oka az is lehet, hogy a bőr annyira vékony, hogy átütnek rajta a hajszálerek – ezért ha neked nagyon finom, vékony porcelánbőröd van, nagy eséllyel tartozol a hideg csoportba, vagyis a tél vagy a nyár színtípusba.

Ha viszont meleg a bőrtónusod, akkor inkább sárgás alapú, a bőröd pedig könnyen, és inkább aranyszínűre, bronzosra barnul le. Egyértelműen ebbe a csoportba tartoznak a déli típusú nők, de az is, akinek elég fél órát a napon töltenie, és előjönnek a szeplői. Ha rád ezek jellemzőek, akkor te ősz, tavasz vagy késő nyár típus lehetsz.

Van azonban egy semleges bőrszín, ami egyértelműen se nem rózsaszínes, se nem sárgás. Télen inkább hideg, nyáron inkább meleg árnyalatú. Ha ezt te is észrevetted már magadon, akkor lehet, hogy a kora tavasz típusba tartozol.

Az alábbi kép segítséget nyújthat a bőrtónusod kiválasztásában:
Segítségedre lehet ez az ábra!

A felső két sorban az egyértelműen hideg tónusok, míg az alsó kettőben a sárgás, meleg színek láthatók – a közte lévők pedig semlegesnek mondhatók, de az évszakok változásával mindig a meleg vagy hideg irányba billennek.

WooHoo-tipp:
Ha még mindig bizonytalan vagy, sokat segít, ha kipróbálsz egy arany és egy ezüst szemhéjpúdert – az ezüst csak a hideg árnyalatnak áll jól, míg az arany a melegnek. Ha nálad egyértelműen látszik a különbség, akkor máris megvan a megoldás!

Most pedig találd meg, hogy tónusaid szerint melyik hírességre hasonlítasz leginkább! Képeink segítségével láthatod, hogy milyen színeket ajánlunk neked sminkeléshez és öltözködéshez!

Az ősz típus

Ezt a legegyszerűbb felismerni. Bőröd meleg, világos sárgás, gyakran sűrű szeplőkkel. A bőrtónusod aranyalapú, általában sápadt, de nap hatására bronzossá válik. Szemed lehet világos árnyalatú, mogyoróbarna, borostyánszínű, zöld vagy zöldeskék. Hajad pedig a vöröstől a gesztenyebarnán át a rezes és vörösesszőkéig bármilyen áranyalatban tündökölhet.

Ősz típusúnak tartod magad?

Az ősz típus színei

Minden esetben a meleg árnyalatok állnak jól neked, különösen az őszi erdő színei az egészen világostól a sötétebbekig, de a feketét kerülnöd kell! A sárgás árnyalatú alapozók passzolnak hozzád, de ha vannak szeplőid, ne próbáld meg eltakarni azokat, ugyanis az alapozó vakolathatású lesz az arcodon. Szemedre használj meleg barnát, lilát, zöldet, aranyat – minden olyat, ami szépen kiemeli sárgás alaptónusod. A szádra próbáld ki az őszi vöröseket, barnákat, esetleg narancsszíneket. Amennyiben élénk vöröset szeretnél használni, tökéletes választás a paprikapiros szín vagy a cinóber.  

Híres ősz típusok:
Julia Roberts, Julianne Moore, Amy Adams

A tél típus

A klasszikus Hófehérke típus rózsaszín árnyalatú, áttetsző porcelánbőrrel. Olykor sápadt sárgás vagy világos olívaszínű lehet a bőröd, de ha a szemed és az orrod körül áttűnnek a hajszálerek, akkor te is ebbe a csoportba tartozol. Szemed tiszta kék, mélyzöld vagy sötétbarna, esetleg szürke? Hajad fekete vagy vöröses tónusú, netán hamvas sötétbarna? Ha ez mind igaz rád, akkor te is tél típus vagy!

Hófehérkének szoktak becézni?

A tél típusú nő színei

A fekete és a hófehér neked áll a legjobban. Bátran viselhetsz még élénk, hideg színeket, mint például a citromsárga, a piros, a kék, ugyanis erőteljes vonásaidat és kontrasztos színeidet nem tudják eltompítani. Alapozóban és pirosítóban is rózsaszín árnyalatot válassz! Szemhéjadon minden hideg és élénk szín jól áll. Használj ezüstöt a belső szemzug kiemelésére! Bátran sminkelhetsz feketével is! A füstös, fekete smink szépen kiemeli a szemed anélkül, hogy öregítene. Rúzsokban a rózsaszín és a hideg vörös árnyalatok passzolnak hozzád, mint például a ciklámen és a mályvaszín.    

Híres tél típusok:
Liv Tyler, Anne Hathaway, Sandra Bullock

A tavasz típus

Ennek a típusnak az alaptónusa az arany, mely mindenben felfedezhető. Bőröd arany árnyalatú és inkább sárgás: könnyen lebarnul, télen pedig olyan, mint a tiszta őszibarackszín. Szemed világos, lehet zöld és kék, türkiz vagy borostyánszínű, esetleg világos mogyoróbarna. A tavasz típus hajszínére jellemző az aranyszőke és -barna, a mézszín, a vörösesszőke és a lenszőke. Te is biztosan ebbe a csoportba tartozol, ha a hajad a hamvasítás ellenére is gyorsan sárgás színűvé válik, és azt tapasztalod, hogy az ezüst ruhák és ékszerek sápasztanak.

Nézd meg, hogy mely színek állnak jól neked, ha tavasz típus vagy!

Ezek a színeid

Leginkább a meleg árnyalatú, tavaszi virágszínek állnak jól neked. Smink terén a bézs alapozót válaszd, hozzá pedig barackos pirosítót – lényeg, hogy kerüld a hidegrózsaszín árnyalatokat. Szemedre fekete helyett inkább sötétbarnát vagy -szürkét használj, de jól áll még neked a homokbarna, a lazacszín, az ibolyakék vagy más mély- és melegkék árnyalatok, valamint a lila is. Szádhoz a barackos rúzsok passzolnak inkább, élénk színek terén pedig a korallpiros, valamint a sötétebb lazacszín.

Híres tavasz típusok:
Jennifer Aniston, Michelle Pfeiffer, Rachel McAdams

A nyár típus

Ha a fakó színek jellemeznek, bőröd világos, hűvös árnyalatú, rózsaszín vagy bézs (akár apró szeplőkkel), mellé pedig hamvas a hajad és szemöldököd, akkor nyár típus vagy. A nyár típus szeme mindig világos, így lehet világoskék, zöld és szürke is. Hajszíne pedig a világosszőkétől a sötét hamvas barnáig terjedhet, a lényeg, hogy mindig szürkés, emiatt általában festeti. Fontos, hogy ha te is a hajfestés mellett döntesz, mindig hamvas színt válassz!

Világos színű a hajad és a szemed? Lehet, hogy ez a te típusod!

A nyár típus színei

A hideg árnyalatú pasztellszínekkel nem tudsz mellényúlni. Mivel nagyon világos és finom típus vagy, kerüld el az élénk színeket és a feketét! Könnyen sápaszthatnak, és a sminket is közönségessé tehetik. Inkább használj sötétszürke kontúrt, hideg mályva, lila vagy szürkésbarna szemhéjpúdert ezüsttel, valamint sötétbarna vagy szürke szempillaspirált. Alapozód és pirosítód is legyen rózsaszín árnyalatú, különben fakó, sápadt lesz a bőrszíned. Rúzsban válassz könnyű, természetes rózsaszínt vagy hideg meggypirosat és hideg bordókat.

Híres nyár típusok:
Reese Witherspoon, Claudia Schiffer, Cate Blanchett

A késő nyár típus

Könnyű felismerni, a déli típusú nők színtípusa. Ha a te bőröd még télen is gyönyörű rézbarna, bronz vagy meleg olíva, esetleg sötétebb bézs, akkor majdnem biztos, hogy te késő nyár típus vagy. Szemed mogyoró-, arany- vagy sötétbarna, esetleg meleg olívaszínű. Hajad is sötét, gesztenye- vagy vörösesbarna. Ha úgy érzed, hamvas a hajszíned, akkor viszont inkább a tél típus színei között válogass!

Te ebbe a kategóriába sorolnád magad?

Ezek a színeid

A meleg árnyalatok állnak jól neked, de hordhatsz élénkebb színeket is, mint a sima ősz típus. Alapozóban válassz sötét bézst bronzosítóval. Szemre bátran használhatsz feketét, meleg türkizt, kivizöldet, olívás-barnát és aranyat. A nude rúzsok ehhez a típushoz illenek a legjobban, mivel a kreol bőrt nem sápasztja. Ha vörösben gondolkodsz, a paradicsompiros és a burgundivörös árnyalatok az igaziak.  

Híres késő nyár típusok:
Catherine Zeta-Jones, Eva Longoria, Penélope Cruz

A kora tavasz típus

Átmenet a tél és a tavasz között, bőre inkább áttetsző és rózsaszínes még, szeme és a hajszíne viszont már melegebb, mint a tél típusnak. Ha szemed élénk kék, ibolyakék, meleg zöld vagy élénk barna, hajad pedig inkább sötét- vagy középbarna, és könnyen lebarnulsz a napon, akkor a kora tavasz típusba tartozol.

Úgy gondolod, hogy a kora tavasz típusba tartozol?

Melyik szín áll jól neked?

Főleg a meleg árnyalatok passzolnak hozzád, de jól állnak neked a hideg színek is. Utóbbiakat inkább télen használd, amikor fehérebb a bőröd. Világosbézs alapozót és korallos pirosítót válassz! Szemedre tehetsz bátran feketét és erőteljesebb színeket is, mint az érett tavasz típusba tartozók. Jól áll neked az ezüstszürke, a világos arany, az erdőzöld, az élénk kékeslila és a meleg türkizkék. Rúzsod lehet akár nude rózsaszín, korall rózsaszín és élénk rózsapiros is.

Híres kora tavasz típusok:
Miranda Kerr, Olivia Wilde, Angelina Jolie

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: