Színek és illatok – Hogyan harmonizáld az otthonod egyes helyiségeit?

Az életterednek is jót tesz néha a változás: az otthonodba bevitt új energiák a mindennapjaidra is pozitív hatással lesznek. A tavaszi megújulás jegyében vess be egy új színt és friss illatot – szakértőnk segít a választásban.

A színeknek különösen nagy jelentősége van az életünkben, nemcsak az öltözködésünket, a hangulatunkat is befolyásolják. Az otthonunkban sem mindegy, hogy milyen árnyalatokkal vesszük körül magunkat: vannak, amelyek ”agyonnyomnak”, de szerencsére több szín kifejezetten jó hatással van ránk. A tavasz a megújulás időszaka, ilyenkor érdemes a környezetünket is kicsit frissíteni. Nem kell nagy horderejű dolgokra és óriási kiadásra gondolni, pár apró változással is komoly megújulást lehet elérni. Ha régóta tervben van már a festés, akkor ne halogasd tovább. Még szakember sem feltétlenül kell, ma már olyan jó minőségű festékeket lehet kapni, melyekkel egyenletesen és szépen dolgozhatsz te magad is. Ha nem mersz nagy felületen bevállalni egy erősebb színt, akkor elég, ha egy kopott bútort színezel át, vagy a falnak csak egy kisebb területét dekorálod. De kiválóan feldobhatod és megújíthatod az otthonod egy új ágytakaróval vagy függönnyel, egy feltűnőbb lakberendezési tárggyal, vagy élénkebb színű bútordarabbal is.

Amikor egy lakásba belépünk, a színek és a berendezés által nyújtott hangulat mellett nagyon fontosak az illatok is. A különböző illóolajokkal harmonizálhatjuk lakásunk egyes tereit, és megteremthetjük az igazi otthon érzését. Az illatok hatással vannak hangulatunkra, lelkiállapotunkra, koncentrációs képességünkre és az egészségünkre is, nem mindegy hát, hogy milyen aromákkal vesszük körbe magunkat. Az egyes helyiségekhez funkciójuktól függően más-más illatok társíthatók. Szakértőnket, Szabó Róbert lakberendezőt kérdeztük, hogy melyik helyiségbe milyen színt és aromát ajánl.

Konyha

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Smeg Italia (@smegitalia) által megosztott bejegyzés


A lakás legfontosabb helyisége, fontos, hogy természetes és ne harsány színű legyen, viszont melegséget is árasszon. A sárga különböző árnyalatai mind jók, de ha soknak érzed, akkor sárga tányérral vagy textíliákkal csempészd be a színt a konyhádba. A rozmaring, az eukaliptusz és a levendula illóolajak pedig segítetnek, hogy sütés, főzés után is mindig friss legyen a levegő.

Nappali

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ELLE DECOR (@elledecor) által megosztott bejegyzés


A nappaliba a természet zöld színe a legajánlatosabb, nyugtató hatása miatt. Ha kisebb a nappalid, akkor nem biztos, hogy szükséges az egész szobát zöldre festeni, mert optikailag kisebbnek hathat a tér. Ilyenkor elég, ha a fal egy részét színezed, esetleg az ablakkereteknek adsz egy kis frissességet. A bergamott illat a teljes kikapcsolódást segíti a helyiségben.

Hálószoba

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ELLE DECOR (@elledecor) által megosztott bejegyzés


A hideg kék szín a legszerencsésebb, amely nyugtató hatású, ugyanakkor pihentető és harmóniát is áraszt. A levendula és kamilla aroma pedig segítik a könnyebb elalvást. Lefekvés előtt érdemes szellőztetni, hogy még jobban felfrissüljön a levegő, ami szintén fontos a nyugodt alváshoz.

Fürdőszoba

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ELLE DECOR (@elledecor) által megosztott bejegyzés


A kék és a zöld szinte összes árnyalata ideális választás, ezek mind segíthetnek az ellazulásban. Stresszoldó aromákat érdemes használni, ilyen a mandarin és az ilang-ilang, ezek fürdővízbe csepegtetve fejtik ki legjobban a hatásukat.

Előszoba


A narancssárga ideális választás, mert testet-lelket melengető, barátságos szín. A citrusolaj hihetetlen frissességet áraszt, ugyanakkor semlegesíti a lakásban terjengő egyéb illatokat. Kifejezetten jó érzés lesz hazaérkezni, hogy az első amit érzel, egy finom citrusos illat lesz.

Nyitókép: Anastasiia Krivenok / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: