Színészek meséltek nekünk kedvenc magyar dalaikról

„Az embereket meg lehet ismerni a zenén keresztül, amit hallgatnak.” (Paulo Coelho)

Már több mint 10 éve annak, hogy szeptember második vasárnapján A magyar dal napját ünnepeljük. Az ötlet nem mástól, mint Presser Gábortól származott, mi pedig ezúttal rendhagyó módon színművészeket kérdeztünk a kedvenc felvételeikről.

Szávai Viktória

Fotó: Szeidl Marian

„Iszonyú nehéz választani, mert rengeteg tehetséges, izgalmas magyar zenekar van, de legyen az Esti Kornéltól a ‘Nem kár’. Már csak azért is, mert egész konkrét élményem kötődik ehhez a dalhoz: nagyon komoly segítséget nyújtott egyszer egy lelki nagytakarításkor.”

Bach Kata

Fotó: Éder Krisztián

„Az első kamaszkori szerelemhez kapcsolódik nekem Quimby ‘Most múlik pontosan’ dala. Kapolcson, a Művészetek Völgyében két falu között sétáltam a barátaimmal, amikor is meghallottam, hogy a félhomályban egy másik társaságban egy fiú énekelte ezt a számot. Azonnal beleszerettem. Mai fejjel az nyűgöz le benne, hogy bár a szövege elvont, hangszerelésében sem a megszokott rádióban hallható dalokhoz hasonlít, hiszen vonósok húzzák az alapot – mégis egy egész ország ismeri és szereti. Ez nagyon ritka.”

Wunderlich József

Fotó: Dömölky Dániel

„Kamaszkoromban Presser-Sztevanovity ‘Fényév távolság’ dala segített feldolgozni Édesapám halálát. 17 évesen már az egész ország előtt énekelhettem A Társulat című televíziós műsorban. A Színművészeti Egyetem elvégzése után 2 évvel pedig már én alakíthattam Rádióst, a legendás A Padlás című előadás főszerepét a Vígszínházban, ahol az első próbám egy zenei próba volt Presser Gáborral. Azóta eljátszottuk Pici bácsival az Arénában is, 12 000 ember előtt, de a legnagyobb kihívás estéről estére újrafogalmazni ezt a dalt a Vígszínház nagyszínpadán.”

Eke Angéla

Fotó: Rohonczi Anita/Festy in style

„Szeretem a magyar zenekarokat, de mindig más a kedvencem. Csípem, amikor az élet elém sodor új impulzusokat, és most a zenében egy fiatal banda ilyen, a Third Planet, akiknek a legújabb videoklipjében, a ‘Rózsabors’-ban játszottam is. A forgatás miatt ismertem meg őket: megfogott a srácok alázatos hozzáállása a zenéhez, miközben pedig a saját világukat élik benne szabadon. Ez a dal számomra a szunnyadás, a lüktetés és az abból való szabadságvágy iránti kitörést érzékelteti. Egyszerre lágy és nyers. A forgatáson egy érzelmi hullámvasutat éltem át, élveztem nagyon. Off topic, de ráadásul a rózsabors a kedvenc fűszerem.”

Botos Éva

Fotó: TV2

„Nagyon sok magyar dalt szeretek, de most szívesen kiemelek egyet: Koncz Zsuzsa ‘Valahol egy lány’ című számát. Kislányként főleg a mese világa hatott rám, de felnőttként értettem meg, milyen erős közéleti üzenete van. A karantén óta erősen a lelkemben van, hogy de szívesen elénekelném én is.”

Nagy Dániel Viktor

Fotó: Zsigmond László

„Amikor tinédzserként először szabadultunk el a szülőktől több napra, buliztunk a Balatonnál, teljes szabadságban. Az egyik este Republic koncert volt a parton, és ott, fiatalon, mámorosan, szeretetben ünnepeltük az életet. Talán emiatt az élmény miatt maradt az én kedvenc magyar dalom a Republic ’Szeretni valakit valamiért’ című dala.”

Huzella Júlia

Fotó: Réthelyi-Prikkel Tamás

„Bár ma már egészen másképpen tekintek a ‘Legyen ünnep’ dalra, értő füllel hallgatva, mégis egy gyerekkori karácsony jön vissza az emlékeim közül: faválogatás édesapámmal a nagy hóban Óbudán. Az autó melege, szól a dal és béke van, lelassulás – és a legfontosabb: együtt vagyunk. Hiányzik nekem Katona Klári a mai zenei palettáról!”

Csiby Gergely

Fotó: Szabolcs László

„A kedvenc magyar dalom Wunderlich József kollégám és barátom frissen megjelent Skizó című első szólólemezéről való, ‘Szemed mögé’ a címe. Körülbelül egy éve hallottam először. A legszebb szerelmes szám, legalábbis nekem. És hogy milyen emlék köt hozzá? Egy egyoldalú, viszonylag nagynak hitt szerelem.”

Kuna Kata

Fotó: Blahó László

„Nehéz egyet választani a sok szép magyar szám közül, amiket szeretek és hallgatni szoktam. Azonban, ha kimondom azt, hogy magyar dal, akkor az első, ami eszembe jut, azok a csodálatos népzenéink. A testvéreim felvételei pedig olyan mély érzelmi hatást gyakorolnak rám, hogy sokszor, minden ok nélkül sírok rajtuk. Ezért választottam a ‘Kis kece lányom’ népdalfeldolgozást Kuna Vali és a FOLKtissimo előadásában.”

Miller Dávid

Fotó: Talabér Tamás

„Talán hazabeszélek, de az első igazi élményem magyar slágerrel még a kilencvenes években történt a Coca Cola Beach House-on (a mostani Plázs), amikor is az Emberek zenekar lépett fel apukámmal az élen. 2-3 éves lehettem, de még így is vannak foszlányok az estéről, ugyanis az utolsó számnál (ami a ‘Süt a nap’ volt), én is felmentem egy játékboltban kapható műanyag gitárral, meg egy játék erősítővel. Szépen becuccoltam és végig nyomtam a számot fent a színpadon a teltházas Coca Cola Beach House előtt. Persze fogalmam sem volt, mi történik, fel sem fogtam – de néha eszembe jut és olyankor nagyon nevetek, hogy 3 évesen együtt ‘játszottam’ az Emberekkel ott.”

Széles Flóra

Fotó: Papp Endre

„Ha szerelmesek leszünk, sokkal jobban tud hatni ránk egy-egy dallam, zene. Ez a szám (az ‘Egy jó kis nap’) is így talált meg engem. Amikor elkezdtünk ismerkedni a párommal, átküldte nekem ezt a dalt, mindenféle kommentár nélkül. Milliószor hallgattam végig. Emlékszem, mennyire koncentráltam a szövegre, vajon mit üzen vele. Azóta is a kezdődő szerelem izgalmát és vágyakozását idézi nekem vissza.”

Barna Zsombor

Fotó: Puska Judit

„A kedvenc magyar dalom a Quimbytől az ‘Autó egy szerpentinen’. Ezt a dalt hallgattam gimiben, amikor belibbent az osztálytermünkbe egy lány, táncikált egy sort, mondta, hogy mennyire imádja ezt a számot, vihogott egyet, majd eltűnt. Ő lett később az első barátnőm. Volt egy 7 éves szünetünk, de aztán valahogy újra összegabalyodtunk. Szeretem ezt a dalt!”

Nyitókép: Natalie_/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: