Színezd újra: 37 anya-lánya kapcsolatépítő program

Nekünk nőknek nagyobb szerepünk van az élet misztikus körforgásában, mintsem azt hisszük. Azonban ahhoz, hogy a jövő női nemzedéke egészséges és erős legyen, nekünk anyáknak is sokat kell tenni.

Amíg nincs gyerekünk, sokszor gondoljuk azt, mi majd sokkal jobban csináljuk, mint ahogy anyukánk vagy mások tették. Aztán valóra válik a rémálom, na és a mondás, hogy az embernek egészen addig vannak elvei, amíg gyerekei nem lesznek. Mert bizony utána sok mindent fel kell adni, amiben az ember szentül hitt. A gyereknevelésben a számtalan nagyszerű pillanat mellett számos buktató is rejtőzik, sokszor reagálunk úgy, ahogy nem szeretnénk. Néha az idegtől belilul az ember haja, és van olyan, hogy vissza kell építeni azt a kapcsolatot, amit ápolni szeretnénk gyermekünkkel. Hoztunk néhány szuper programot anyáknak és lányuknak, amivel szórakozva erősíthetjük meg ezt a kötődést.

1. Teaparti

Igazi klasszikus, de sokan még mindig nem adják meg a módját ennek az eseménynek. Pedig egy teapartihoz mindenkinek szépen ki kell csinosítania magát, ahogy azt a királynőktől láttuk. Az egészen kicsiknek otthon is meg lehet rendezni a babák társaságában, nagyobbaknak pedig irány egy menő kávézó vagy hotel.

2. Táncparti

Eresszétek ki a gőzt és változtassátok át a nappalit diszkóvá. Apa beállhat DJ-nek, de ha csak kettesben vagytok, összeállíthatsz egy lejátszási listát Spotify-on is. Jégvarázst és Moanát tilos kifelejteni!

3. Olvasórandi

Válassz ki egy szuper kis padot a környéken, egy nagy pléddel és a kedvenc könyvetekkel bújjatok össze rajta. Az olvasás, bár sajna nem annyira divatos mostanában, még mindig a legnagyobb érték, amit a gyermekednek adhatsz.

kisgyerek olvas
Fotó: Catherine Delahaye/ Getty Images

4. Fotózás

Nem kell drága fotóst fizetned. Találjatok ki egy témát, készítsetek együtt kellékeket és rendezzétek be a helyszínt. A mai telefonokkal és applikációkkal már csak ennyire van szükség ahhoz, hogy szuper fotókat készítsetek és nagyokat nevessetek.

5. Fantáziálás

Találjatok ki egy történetet, írjátok le egy füzetbe és illusztráljátok önmagatoknak. Kisebbeknek ez lehet egy egészen egyszerű, pároldalas alkotás, nagyobbaknak pedig folytatásos regény is.

6. Vers

Írjatok egymásról, egymáshoz verset, különböző stílusban. Ehhez persze idő kell, úgyhogy akár több napon átívelő feladat is lehet, amelynek az a vége, hogy egy szép, nyugodt, csendes helyen felolvassátok egymásnak. Vigyázat: megható lehet!

7. Jóga

Egy kis kényeztetés a testnek és a léleknek. Végezhetitek otthon is valamelyik online elérhető órát, de az igazi, ha együtt tudtok elmenni egy foglalkozásra. Lehetőleg ne olyan helyet válassz, ahová te már alapvetően jársz, inkább fedezzetek fel valami újat.

8. Hulahopp-verseny

Sportos és vicces program, de ahhoz, hogy mindketten komolyan vegyétek – mert különben nagy röhögés lesz az egész –, valami szuper fődíjat is találjatok ki. Kérdezd meg a lányodat, minek örülne, ha ő nyerne. Ja, és természetesen most hagyd is nyerni.

9. DIY slime

Kétféle ember létezik. Az egyik utálja a slime-ot, a másik él-hal érte. Nos, ez a kettő általában egy háztartásban él. Egy alkalomra azonban te is leküzdheted az undorodat és elkészíthettek közösen egy ragacsot. Ki tudja, talán te is felfedezed benne a szépséget.

10. Járdaszegély, mint festővászon

Még felnőttként is nagyszerű program álomvilágunkat a járdára rajzolni. Ha a szomszédok, környékbeliek balhésabbak, válasszatok olyan napot, amikor tudjátok, hogy másnap az eső elmossa a bizonyítékokat. Előtte azonban ne felejtsétek el megörökíteni az alkotást!

11. Nyelvtanulás

Nem egy egyalkalmas bondingolós program ez, viszont annál szuperebb. Az interneten már elérhetőek ingyenes leckék is hozzá. Kitűzhetitek célul, hogy minden héten legalább négyszer leültök közösen tanulni, egy év múlva pedig akár el is utazhattok az adott nyelvterületre.

12. Meditáció

Rendkívül hasznos dolog gyermekünket bármilyen életkorban hozzászoktatni, illetve megtanítani a meditációra. Még kismilliószor fogja hallani az életben jótékony hatásait, de hasznos, ha mi magunk tanítjuk meg, hogyan csinálja. Ráadásul a közös meditálásnak hatalmas kohéziós ereje van.

13. Sütés

Mindenki szereti a hasát, ezért egy közös főzőcskézés, vagy sütögetés nemcsak hasznos a lányod számára, de inspiráló is. Téged magabiztosnak látnia a konyhában számára is megerősítés és örök élmény.

Fotó: Getty Images

14. Vaksmink

Ha jót szeretnétek nevetni, akkor próbáljátok ki azt, hogy egyikőtöknek be van kötve a szeme, és úgy kell kifestenie a másikat. A tapogatás, a szeretetteljes érintések és a smink végeredménye garantálja a jó hangulatot.

15. Smink

Egy fokkal talán kevésbé poénos, mint a szembekötős változata, de attól még szuper. Akár teljesen komolyan is vehetitek, és elmehettek valahová sminkeltetni. Tudtad, hogy bizonyos üzletekben, ha sminkterméket vásárolsz, ingyen kifestenek?

16. Masszázs

Ez az a program, ami az érintés varázsával mindkettőtöket kikapcsol. Ha szoros büdzsén vagytok, akkor egymást is masszírozhatjátok felváltva, de be is jelentkezhettek egy számotokra szimpatikus szalonba. Arra figyelj, hogy közös szoba legyen.

17. Erdei séta

Kevés feltöltőbb dolog van, mint egy nagy kirándulás a természetben. Vigyetek magatokkal a hátizsákban minden finomságot, amit csak megkívántok. Gyönyörködjetek az út szépségében, közben nagyokat beszélgethettek.

18. Keresztrejtvény

Divatjamúltnak tűnik, pedig iszonyat menő dolog. Nagymamámmal esténként sokszor fejtettünk keresztrejtvényt, és máig megmaradt bennem az élmény. Pláne, amikor beküldtük az egyik megoldást, és ajándékcsomagot is nyertünk!

19. Divatbemutató

Az a legviccesebb, ha otthon csináltok kifutót a folyosóból és saját magatoktól öltözködtök fel. De az is lehet, hogy egyikőtök csak modellkedik, amíg a másik a stylist-feladatokat látja el.

20. Kemping

Ha van sátratok, akkor a természetben, vagy akár a kertetekben is felverhetitek, csak keressetek egy helyet, ahol szuper napfelkeltében gyönyörködhettek. Ha pedig nincs lehetőségetek rá, terítsétek le a konyhaasztalt egy hatalmas lepellel és rendezkedjetek be alatta egy délutánra vagy estére.

21.Kőfestés

Szuper kreatív program, ha kifogytál az ötletekből. Az elkészült darabok ráadásul karácsonyi ajándéknak is beillenek. Gyűjtsetek különleges alakú köveket és fessétek be őket katicabogárnak, rókafejnek vagy pingáljatok rá szívecskét vagy neveket.

22. Csillagnézés

Bár a Planetárium vagy csillagvizsgálók is szóba jöhetnek, ha nem szervezkedtél előre, akkor derült égből is lehet programot csinálni. Szerencsére a csillagok mindig odafönt ragyognak, így csak fel kell öltözzetek és kimennetek a szabadba. Közösen megpróbálhatjátok megfejteni a csillagképeket.

23. Naplementés piknik

Mindegy, milyen az időjárás – kivéve, ha vízszintesen esik az eső –, mindig lehet találni olyan helyszínt, ahonnan élvezhetitek a nap lenyugvó fényét. Ennek a programnak ráadásul az élet körforgásának szempontjából is jelentősége van.

24. Görkorizás

Ha nem akarjátok kartöréssel végezni – meg amúgy is –, mindenképpen gondoskodjatok védőfelszerelésről, ha ezt a programot választjátok. Ha pedig már tudtok korizni, úgyis tudjátok mekkora élmény együtt gurulni.

25. Edzéskihívás

Több szempontból is hasznos programválasztás. Nemcsak a kapcsolatotokat, de a fizikumotokat is megerősíthetitek, ha kiválasztotok egy edzésprogramot, amit mondjuk 21 napig minden nap megcsináltok közösen. Ez jó példa lehet lányodnak a mozgás fontosságára.

Fotó: Getty Images

26. Fodrász

Talán ez az egyetlen, amit nem javasolunk DIY-megoldásként. Foglalj egy közös időpontot és száríttassátok, vagy vágassátok le egy kicsit mindketten a hajatokat. Van annak valami bája, amikor egymás mellett ültök a fodrászszékben.

27. Second hand shopping

Nem kell feltétlenül vagyonokat ott hagyni a vásárláskor. Menjetek és válogassatok ötletes darabokat egy turkálóban. A kincskeresés élménye igazi női kapocs!

28. Kertészkedés

Egy kiskertet vagy akár csak egy balkonládát megtervezni, jó kis közös program lehet. Mit szeretnétek reggelente látni? Szebbnél szebb virágokat vagy esetleg a paradicsom növekedését? Mindkettő varázslatos és jó érzéssel eltöltő dolog.

29. Múzeum

Nemcsak érdekes, de hasznos program is. Válasszatok ki egy kiállítást és közösen kutassatok információk után vele kapcsolatban. Élménynek is kiváló, ráadásul a műveltségért is hálás lesz gyermeked.

30. Bowling

Bár némi tudás szükséges a bowlingozáshoz, azért simán elmehettek kezdőként is együtt játszani, hiszen valahol mindenkinek el kell kezdeni. És mi sem jobb, mint együtt belevágni valami újdonságba.

31. Manikűrrandi

Igazi csajos progi, amit mindketten imádni fogtok. Foglaljatok időpontot egy olyan szalonban, ahol egyszerre vehettek részt egy ilyen kényeztetésen. Sok helyen kávéval, teával is kedveskednek.

32. Önkéntes állatsétáltatás

Ez a nagyszerű, embert építő karitatív program nevelési célzatú is egyúttal. Felelősséget vállalni egy állatért, gondoskodni róla, olyan dolgokra tanítja a gyermeket, amelyek a társadalomban való elhelyezkedését és érzékenységét is segíti.

33. Kincskeresés

Rajzolj egy térképet, s rejts el a környéken vagy a lakás különböző pontjain lánygyermeked számára érdekes és izgalmas dolgokat. Egy ilyen program, pláne sötétedéskor, elemlámpával, örök élmény marad.

34. Lovaglás

Az állatokkal való sport és foglalkozás kiemelten gyógyító erejű. Sőt, vannak kifejezetten lovas terápiák is, amelyekkel korábbi traumákat lehet oldani. Fantasztikus és felemelő anya-lánya program.

35. Medencézés

Csobbanni mindenki imád, de sajnos nem mindig tehetjük meg. Ha szeretnél egy kicsit javítani a kapcsolatotokon, nézz ki egy közeli fürdőhelyet és akár lógjatok el egy fél napra a suliból vagy a munkahelyedről feltöltődni.

36. Hőlégballonozás

Bár ez már az extrémebb programok közé tartozik, és kell hozzá némi kalandvágy, ha titeket hív egy ilyen mulatság, akkor feltétlenül vágjatok bele! A félelemmel teli izgalom, az adrenalin és a felhők feletti élmény összekovácsoló erejű.

37. Madárles

Az ország számtalan pontjára tudtok ellátogatni, ha madarakat szeretnétek megfigyelni. A szárnyasok fajtái és lenyűgöző élete akkor is érdekes program, ha egyébként nem ornitológusnak készültök.

Nyitókép: GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: