Színház és szépségápolás különleges találkozása: az elmúlás szépsége elevenedik meg a Katona József Színház színpadán

Egyedi és meglepő kombó: a Vintage Beauty és a Katona József Színház közös produkciója érkezik szeptemberben.

Meglepően hangzik, de egy kozmetikai márka és egy színház elképzelései és tervei között is lehetnek átfedések. A Katona József Színház repertoárjában rendszeresek a formabontó és néhol meghökkentő előadások, így az új vendégelőadás is tökéletesen illeszkedik a kínálatukhoz.

Különleges előadás a Katonában

Az elmúlás szépségéről szóló előadás budapesti bemutatója, nem valamelyik neves színházi szakembernek, hanem egyedülálló módon, egy hazai natúrkozmetikai márkának köszönhető. A különleges színházi vendégjáték saját élményből született, ebbe a történetbe szeretett bele Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty szalon alapító-tulajdonosa. Eszter, aki a színházi körökben legfontosabbként jegyzett, sőt szinte alapképzésnek számító, szentesi Horváth Mihály Gimnázium, irodalmi-dráma tagozatára járt, hívta meg Chiléből a Belova-Iacobelli Társulatot, akik Chayka című előadásukat 5 alkalommal mutatják be a nagyközönségnek a Katona József Színházban.

A számos, rangos szépségipari díjjal kitüntetett kozmetikai márkához hasonlóan az előadás is több elismerést tudhat magáénak: 2018-ban elnyerte a Legjobb Színdarab és Legjobb Színésznő, valamint a Legjobb Színpadi Rendezés díját Chilében. 2020-ban a Legjobb Monodrámának járó díjat kapta Belgiumban, 2022-ben pedig a Lengyelországban megrendezett Bielsko-Biala Nemzetközi Fesztiválon ítéltek a darabnak a fesztivál nagydíját.

Az előadás főhőse a színésznő Chayka, aki élete alkonyán még utoljára eljátszhatja Arkagyina szerepét Csehov Sirályában. A darab közben azonban néha megfeledkezik szövegéről és szerepéről, a valóság és a fikció egyre inkább összemosódik benne. Visszasodródik a múltba, ahol újra kapcsolatba kerül azzal a fiatal színésznővel, aki egykor volt, amikor egy másik szerepet játszott, Ninát. Nina a fiatal színésznő, aki gyakran megtalálja a módját, hogy hogyan álljon talpra a legnagyobb buktatók után is. Rajta keresztül egy másik Chayka bukkan fel, aki múlt és jelen, csalódás és remény között navigál, és aki mindennek ellenére megy tovább előre. Csehov leggyakrabban játszott előadását számos hazai színház bemutatta már, de annak is érdemes megnéznie ezt a nem mindennapi előadást, aki már látta valahol.

Szakonyi Eszter fotó: Bodnár Zsófia

Az öregedés is lehet szép

A Vintage Beauty 2020-ban ünnepelte 10. születésnapját. Akkor az volt a tervünk, hogy ezt az évfordulót ünnepeljük meg azzal, hogy a Chayka előadás Budapesten is látható lesz” – mondja a kozmetikai cégektől szokatlan ötletről a Vintage Beauty alapítója, Szakonyi Eszter. „A Covid-járvány miatt módosítanunk kellett az eredeti elképzelésen, így csak idén szeptemberben lesz látható a darab a magyar közönség számára. Amikor Belgiumban először láttam ezt a különleges bábjátékot, az energiája annyira magával ragadott, hogy a tapsrend alatt végig folytak a könnyeim. Rögtön tudtam, hogy ezt az élményt másokkal is meg szeretném osztani. Az előadás nem az öregedésről szól, hanem az elmúlás szépségéről. A mi kozmetikai márkánkhoz pedig ez a fajta szellemiség nagyon közel áll”.

A formabontó és bátor előadás szeptember 16-18-ig 5 alkalommal lesz látható a Katona József Színház Kamrájában, francia és spanyol nyelven. De nemcsak a nyelvet beszélőknek vagy a nyelvet tanulóknak élmény, mindenkinek ajánlott, aki nyitott a világra, a valóságra, annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt.

Az elmúlt évek globális történései egyre kontúrosabbá tették mindazt, ami bennünket embereket összeköt. A születést, az elmúlást és a kettő közötti „élet”-nek nevezett részt, annak küzdelmeivel. A Vintage Beauty missziója, hogy értéket alkosson, legyen szó kozmetikumokról, rászoruló bántalmazottakról, beteg gyerekekről, vagy mindannyiunk számára fontos célokról. A Chayka előadás a színház nyelvén kívánja közvetíteni mindazt, amit az élet szépségéről, egyszeriségéről és az elmúlásról gondolunk. Ami mindannyiunk sorsát egymáshoz hasonlatossá teszi”- foglalja össze Eszter, aki ugyan ma már Rotterdamban él a családjával, de a Katona József Színháznak azóta is változatlanul pártolói.

Nyitókép: Részlet a Chayka című előadásból – fotó: Estelle Valente

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: