Színházrajongók figyelem! Íme 5 fővárosi előadás, amit érdemes megnézni az idei évadban

Kiváló előadásokkal várnak az őszi szezonban a budapesti színházak, a színes kínálatból válogattunk.

Ugyan az elkövetkezendő időszakban is nehezített pályán mozognak a kulturális intézmények, de ettől függetlenül az idei évad minden teátrumban elindult. Természetesen a kínálat most is ígéretes, és minden műfaj rajongói számára tartogat meglepetéseket. A színészi gárdák tekintetében óriási változások nem történtek, szinte mindegyik társulat a bevált csapattal vág neki az új szezonnak. A neves és ismert színészek mellett pedig mindenhol komoly szerep jut a tehetséges pályakezdőknek is, nem árt megjegyezni az ő nevüket sem. A jegyértékesítés már mindenhol elkezdődött, érdemes lecsapni a legjobb helyekre.

Ezeket az előadásokat jó szívvel ajánljuk, ha tartalmas kikapcsolódásra vágysz:

Álom luxuskivitelben

Rusznák András és Sodró Eliza fotó: Dömölky Dániel/Radnóti Színház

A Radnóti Miklós Színház idei első bemutatója Valló Péter rendezésében kerül színpadra. A hazánkban először debütáló, de a világ számos pontján már nagy sikert arató darab pikantériája, hogy a két főszerepet, az életben is egy párt alkotó Sodró Eliza és Rusznák András alakítja. Truman Capote amerikai író Álom luxuskivitelben című kisregénye 1958-ban jelent meg, majd pár évvel később, a filmváltozatot is bemutatták; Audrey Hepburn alakítása nyomán a főszereplő Holly Golightly figurája ikonikus nőalakká vált. A fülledt-züllött New Yorkban a szerencséjét és önmagát kereső naivan bájos, dörzsölt és varázslatos lány, aki maga a féktelen szabadság, aki nem tartozik senkihez, egy nap talán megtalálja azt, akihez tartozhat. Az előadás október 22-től lesz elérhető a Radnóti műsorában.

Killer Joe

A Killer Joe plakátja fotó: Thália Színház

A Nagymező utca másik oldalán, a Thália Színház intimebb játszóhelyén, a Télikertben lesz látható október 7-től a Killer Joe, a színház fiatal művészének, Mózes Andrásának a rendezésében. A darab zenéjét a szintén a Thália csapatát színészként is erősítő Ember Márk szerezte. A történet, amelyet már filmen is „életre” keltettek Matthew McConaughey lehengerlő alakításával, nem a habcsókos lánymesék díszlete. A drogos Chris pedig illik a műfajba: a dílerét és egyéb tartozásait anyja spontán megöletésével – és az ebből remélt, húgát illető örökséggel – igyekezne rendezni. Killer Joe rendőr, emellett félállásban bérgyilkos, simán elfogadja a megbízást. Joe szerepére pedig ki más is lenne a legideálisabb választás, mint Szabó Győző.

Tosca

A Magyar Állam Operaház színpada fotó: Steindl Gabriella

Puccini klasszikusa az egyik legismertebb és legtöbbször színpadra állított operaelőadás világviszonylatban is. Az Operaház színpadán szeptember 24-én debütáló mű, három felvonásban, az eredeti olasz nyelven lesz hallható, magyar és angol feliratozással. S hogy mitől ennyire töretlen a darab népszerűsége? Az apró részletek zenei kidolgozottsága, a hétköznapi pillanatok érzékeny kifejezése, a szikár, lényegre törő történetmesélés és persze a drámai pillanatok mellett a melódiagazdagság is mind ellenállhatatlanná teszi a Toscá-t. A festő Cavaradossi és a színésznő Tosca romantikus, érzékeny szerelmi életébe betör a politika és az operairodalom talán egyik leggonoszabb figurája, Scarpia báró. A szerelmespár női és férfi tagját egyaránt emberi nagysággal emeli fölül a másik iránt érzett szerelem kínzáson, zsaroláson, szenvedésen, végül magán a halálon.

Aranyoskám

Peller Anna és Sánta László az Aranyoskám próbáján fotó: Madách Színház

Az egyébként is szinte csak közönségsikereket bemutató Madách Színház az idei évad kezdését sem bízta a véletlenre: az Aranyoskám-mal indítják a bemutatók sorát. Ki ne ismerné a filmet, amelyben Dustin Hoffmann nyújtott felejthetetlen alakítást? A fergeteges vígjátékban nyomon követhetjük Michael Dorsey színész zsenialitását és sokoldalúságát, aki mindent tud, amit a színház világáról tudni lehet. A hétköznapi élet legapróbb dolgairól azonban ez már nem mondható el, ott jócskán van mit tanulnia a művésznek. A legendásan nehéz természetű színész története hármas szereposztásban lesz látható: Serbán Attila, Sánta László és Szemenyei János keltik életre a figurát.

Az utolsó bárány

A Bábszínház standja fotó: Budapest Bábszínház

A Budapest Bábszínház előadásairól gyakran az a tévhit, hogy csak és kizárólag kisgyerekeknek készülnek. Pedig ez nagyon nem így van, az elmúlt években számos, a felnőttek számára is elgondolkodtató előadást mutattak be az Andrássy úti intézményben. Az utolsó bárány című humoros, karácsonyi mese október 7-től lesz látható, és bár gyerekeknek szól, ez sem csak számukra szórakoztató bábelőadás. Ulrich Hub betlehemes története az összefogásról, a hitről, a reményről, a szeretetről szól, hét kicsit fura bárány kalandjain keresztül. Az előadás rendhagyó perspektívából, ismerős karácsonyi zenékkel meséli el Jézus születésének igaz történetét. A humoros párbeszédekben és vicces figurákban gazdag darab garantált kikapcsolódásnak ígérkezik, miközben lesz min járatni az agyunkat is.

Nyitókép: A Magyar Állami Operaház színpada fotó: Steindl Gabriella

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: