Szívesen nosztalgiázol? Akkor irány a budapesti Retro Múzeum és Élményközpont

A belvárosi komplexumban komplett időutazásban lesz részed.

Ha azok közé tartozol, akiknek felcsillan a szemük a Monchici, a kocka Lada, az úttörő jelképek, a cumi nyalóka, a Tv-maci, a VBK és a Bambi kifejezések hallatán, akkor a Budapest Retro Élményközpontot imádni fogod.

Retro Múzeum: nosztalgia ezerrel

A belváros modern kávézói és éttermei között egy egészen különleges színfolt is található: a múzeumként is működő központ a 80-as évek legnépszerűbb és legizgalmasabb tárgyait, jelképeit és meghatározó pillanatait hozza vissza a jelenbe. A tulajdonos, ötletgazda Horváth Ákos egy berlini látogatása után hozta az inspirációt, mert annyira megbabonázta az ottani múzeum hangulata, hogy úgy jött haza, hogy tudta, bármi lesz is, megcsinálja a Retro Múzeumot. „Először a helyet kerestem meg, mert az egyértelmű volt, hogy csak a belvárosban lehet. Majd elkezdtem gyűjteni és vásárolgatni a különböző tárgyakat. Első körben a saját emlékeimből építkeztem, hogy melyek voltak azok az ikonikus dolgok, amik fontosak és meghatározóak voltak számomra” meséli a kezdetekről.

Az is fontos volt, hogy a tárgyak eredetiek legyenek és lehetőség szerint jó minőségűek, hogy ne kelljen a restaurálással is foglalkoznia. Komoly listája volt, hogy mit szeretne, ami persze idővel egyre csak bővült. Mivel neki egy régi útlevelén es pár gyerekkori játékán kívül sok mindene nem volt már meg, minden tárgynak külön utánajárt. Az apróságok mellett komoly gépjárműpark is helyet kapott a múzeumban, ma már kultikusnak számító motorok, autók, de még egy Szovjet légvédelmi rakéta is van.


Tv-maci, Monchici és társaik várnak

Logikusan adódik a kérdés, hogy az egyébként reklámügynökséget vezető tulajdonost nem nézték-e „hülyének”, amikor elkezdte a gyűjtést. „De, szinte mindenki, először nem tudták hova tenni ezt az egészet. Aztán látva a kattanásomat, és, hogy nem viccelek, a baráti köröm is besegített a gyűjtésbe. Abban az időben úgy éreztem, hogy minden nap karácsony van, mert minden nap lett valami új kincsem, nagyon élveztem ezt az időszakot” – mondja Ákos.

Rövid idő után már nagyon keresgélnie sem kellett, ahogy fogalmaz: „elterjedt a híre, hogy van egy „idióta”, aki mindent megvesz, és a retró gyűjtők maguk jelentkeztek be egy-egy relikviával”. Ákos ma már nevetve emlékszik rá vissza, de akkoriban lett pár ősz hajszála a helyzettől, mert a rengeteg fémből álló, szinte atombiztosra összerakott egység végleges kialakításáig több belsőépítészt is elfogyasztott. De aztán sikerült rátalálnia arra a személyre, akivel hamar közös nevezőre jutottak az elképzeléseit illetően, és az élményközpont olyan lett, amilyennek eredetileg megálmodta.

fotó: Budapest Retro Élményközpont

A Retro Múzeum kiállításának minden pontja tartogat izgalmakat és meglepetéseket, abból kifolyólag is, hogy ez az időszak mindenkinek másért volt emlékezetes. Itt viszont minden emlék és pillanat újraéled, megnézhetjük Farkas Bertalan űrhajós felszerelését, vagy egy kocka Lada rendőrautóval is járőrözhetünk.

Születésnapi buli, csapatépítő és céges rendezvények számára foglalják le leggyakrabban a helyszínt, de első randinak és családi programnak is ideális. Hamarosan a rendezvényterem is elkészül, a karácsonyi programokat már ott tudják tartani. Akkor is érdemes betérni, ha csak egy nosztalgikus  zsíros kenyérre, meleg szendvicsre és a klasszikus bambira vágyik valaki, de igazán nagyot a múzeum szól.

Kiemelt kép: Budapest Retro Élményközpont

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: