Tudtad, hogy van egy szó, amivel akár tönkre is teheted a kapcsolatodat?

Egy-egy vita hevében sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy ne válogassuk meg óvatosan és körültekintően a szavainkat. Pedig vannak olyan első hallásra veszélytelennek tűnő kifejezések, amelyekkel alaposan megbánthatjuk a partnerünket.

Emlékszel, hogy a Harry Potter könyvekben a varázslók és a boszorkányok akár egyetlen aprócska kifejezéssel le tudták fegyverezni egymást vagy a levegőbe reptettek különböző tárgyakat? Bár mi, muglik (azaz varázstalan emberek) nem rendelkezünk ekkora hatalommal, arra azonban sajnos képesek vagyunk, hogy mindössze egy szóval tönkretegyünk egy kapcsolatot. Míg a szakértők egyetértenek abban, hogy a nyílt kommunikáció elképesztően fontos a párok között, addig arra is figyelmeztetnek mindenkit, hogy van, amit jobb, ha nem mondunk ki hangosan. Van, ami olyan mögöttes jelentést hordozhat magában, ami idővel szakításhoz is vezethet. Ez a csendes kapcsolatgyilkos szó pedig nem más, mint a „kellene”.

El kellene felejtenünk azt, hogy kellene?

Annak ellenére, hogy ez a néhány betű önmagában nem tűnik veszélyesnek és kegyetlennek, ha a szerelem is bekerül a képletbe, akkor a „kellene” leginkább igazságtalan megítélésekhez és elvárásokhoz kötődik. Hajlamosak vagyunk ezen szó mögé rejteni a ki nem mondott igényeinket, amelyeket azzal kapcsolatban sorakoztatunk fel magunkban, hogy milyen viselkedést várnánk el a társunktól. Ez azért óriási probléma, mert így tulajdonképpen nem csinálunk mást, mint ujjal mutogatunk a másikra, aki emiatt védekező-üzemmódba kapcsol. A megfogalmazás hatására azt fogja gondolni, ő a felelős azért, amit belül érzünk – annak ellenére, hogy nem beszéltük meg vele. Sőt, ha a „kellene” szóval dobálózunk, még azt is elérhetjük, hogy a partnerünk azt higgye, nem tiszteljük őt. Ez a kifejezés tönkreteheti a kapcsolat dinamikáját, mert nem segíti az együttműködő kommunikációt.

Együtt, mégis önállóan?

Hiszed vagy sem, de a „kellene” szó a fentiek mellett arra is képes lehet, hogy a társunk elnyomva érezze magát mellettünk. Ha azt látja, hogy túlságosan kontrollálni akarják, akkor jó eséllyel elveszítheti önmagát a kapcsolatban. A „kellene” használata ugyanis nem más, mint a saját értékeink ráerőltetése a másikra. Ezzel a szóval megfoszthatjuk az önállóságától és egy kristálytiszta üzenetet küldhetünk vele: méghozzá azt, hogy jobban tudunk nála valamit. Bár a csapatmunkára való képesség fontos egy kapcsolatban, közben arra is vigyázni kell, hogy mindkét fél megőrizhesse a függetlenségét. Amikor azt mondjuk a partnerünknek, hogy valamit „meg kellene tennie”, azzal megsértjük az önérzetét és gyakorlatilag megvádoljuk azzal, hogy ő képtelen megítélni, mi a számára megfelelő cselekvés az adott helyzetben. Szóval ideje törölni a kapcsolati-szótárból a „kellene” kifejezést!

Forrás: Best Life
Nyitókép: jayk7/Getty Images

Legnépszerűbb cikkek: