3 trükk, hogyan csempészhetsz még több szobanövényt a hálószobába

A szobanövények az otthonunk helyiségeit egy kicsit melegebbé, hívogatóbbá és esztétikusabbá teszik. Éppen ezért érdemes minél több szobába beköltöztetni őket – ez alól a hálószoba sem kivétel!

Az esztétikai szempontok mellett azonban van más oka is annak, miért érdemes néhány üde, egészen pontosan zöld színfolttal feldobni a hálószobát. Kezdjük azzal, hogy a növények megtisztítják a levegőt, ami megkönnyíti az elalvást és az alvás minőségét is pozitívan befolyásolják. Ráadásul azt is bizonyították, hogy a növények jó hatással vannak a mentális egészségre: például csökkentik a szorongást és a stresszt, javítják a koncentrációs készséget, illetve fokozzák a kreativitást. Ez elég indok ahhoz, hogy néhány új szerzeményt költöztess a hálóba? Nincs szükséged nagy helyre, csak ügyesen kell kiválasztanod a helyüket. Ehhez mutatunk 3 tippet:

Az éjjeliszekrényen biztosan elfér egy-két kisebb növény

Fotó: @ mydreamhome_usplus6/Instagram

Nem számít, mennyire zsúfolt az ágy melletti szekrény, egy aprócska növénynek, például egy sárkányfüzérnek (más néven ráncos afelandrának) biztosan tudsz helyet szorítani. Ez egy jó apropó arra is, hogy végre helyet keress az ott tornyosuló könyvkupacnak, az arckrémnek és minden más apróságnak. Ha ezeket eltünteted, a növényed boldogan elfoglalhatja jól megérdemelt helyét. Egyébként egy pozsgás növény azért jó választás, mert lassan nő és nem igényel nagy odafigyelést. Cserébe viszont gyönyörű látványt nyújt, amikor reggel kinyitod a szemed.

Legyen saját függőkerted!

Fotó: @cubehousejungle/Instagram

Kevés hellyel gazdálkodhatsz, esetleg a gyerekek és a háziállatok miatt kell vigyáznod a szobanövényekkel? Akkor sem kell lemondanod róluk! A függő virágtartók ezekre a problémákra remek megoldást nyújtanak, ráadásul igen sokféle stílusban elérhetők. A minimalizmus jegyében egy egyszínű vagy betonhatású tökéletes lehet, de különleges formájú és színes verziókat is találhatsz. És ne feledkezzünk meg a bohém, retró hangulatú makramé megoldásról sem, amelyet akár te is elkészíthetsz. Milyen növényt érdemes választanod a saját függőkertedhez? A szobai futóka és a zöldike is jól alkalmazkodik ezekhez a körülményekhez.

Szobanövények az elvonuláshoz

Fotó: @bohoshoppers/Instagram

Ha a hálószobában alakítottad ki azt a helyet, ahová rendszeresen bekuckózol, elvonulsz a világ elől, esetleg innen (is) dolgozol, akkor érdemes több növénnyel is feldíszítened. A különböző fajta és más-más méretű példányok még csalogatóbbá teszik a személyes búvóhelyed és korábban már említettük, milyen egészségügyi hatással lesznek rád. Csak arra figyelj, hogy a szobasarokhoz közelebb azok a növényfélék kerüljenek, amelyeknek nem nagy a fényigényük.

Nyitókép: Elena Shevchuk/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: