Mi az a szociális intelligencia? 5 tipp, hogyan fejleszd

Senki nem születik szociálisan intelligensnek, de mindenki tehet azért, hogy fejlessze ezt a készségét.

Az érzelmi intelligenciáról gyakran hallani, a mesterségesről is egyre többet, de mi az a szociális intelligencia? A szociális intelligenciánk és az azt alkotó szociális készségeink kulcsszerepet játszanak az emberi kapcsolataink és a munkahelyi sikereink létrejöttében. Az elméletét 1920-ban, Edward Thorndike, amerikai pszichológus fogalmazta meg, mely szerint: „ A férfiak és nők, fiúk és lányok megértésének és irányításának képessége, hogy bölcsen cselekedjünk az emberi kapcsolatokban”.

A szociális intelligencia fejleszthető

Senki sem születik szociálisan intelligensnek. De ezeket a készségeket idővel mindenki elsajátítja. S hogy miért van ennek különösen nagy jelentősége mostanában? Mert jelenleg a változások idejét éljük. Az élet számos területén van szükségünk újratervezésre, változtatásra, így azt is érdemes átgondolni, hogy mely készségeinket kell fejleszteni, amellyel az emberi kapcsolataink, lesznek erősebbek.

A szociálisan intelligens embereknek könnyebb dolguk van egy nagyobb közösségben, például a munkahelyükön is, mert jobban figyelnek az őket körülvevő emberekre, így számukra könnyebben megy a közös alkotás. Aki csak magával van elfoglalva és nem vesz tudomást a környezetéről, az sokkal többet szenved a csoportos munkafolyamatokban, ezért sokkal több kudarc, mint siker éri.

Az érzelmi intelligenciád növelése is fontos

Természetesen ez személyfüggő. Mert ahogy rengeteg dologban nem vagyunk egyformák, így ebben sem. Van, akinek minden különösebb gond nélkül zsigerből megy, míg másoknak dolgozniuk kell önmaguk fejlődésén. Szerencsére vannak olyan stratégiai helyzetek, amelyek elősegítik ezeknek a készségeknek az erősítését.

Dolgozz az érzelmi intelligenciád növelésen. Bár nagyon hasonlít a szociális intelligenciához, az érzelmi intelligencia inkább arról szól, hogyan irányítod saját érzelmeidet, és hogyan érzel együtt másokkal. Fel kell ismerni, amikor érzel egy érzelmet, – ami segít felismerni ezt az érzelmet másokban – és megfelelően szabályozni azokat. Egy érzelmileg intelligens személy nemcsak képes felismerni a negatív érzéseket, például a frusztrációt vagy a haragot, hanem képes azokat irányítani is” – mondja a szakember.

Tippek a szociális intelligencia növelésére

1. Fontos, hogy figyelj arra, mi és ki van körülötted. A szociálisan intelligens emberek figyelmesek, és látják a körülöttük lévők társadalmi jelzéseit. Ha  úgy látod, hogy valaki az erős emberek képességekkel rendelkezik, figyeld meg, hogyan kommunikál másokkal. A szociálisan intelligens emberek kreatívak, elfogadnak mások a különbözőségeikkel együtt, képesek aggódni másokért, tudatosak és együtt érzők, felelősséget vallanak társadalmi problémákért, őszintén érdeklődnek a világ dolgai iránt, és fontos számukra, hogy javítsák a környezetükben lévők hangulatát.

2. Manapság sok szó esik a kulturális különbségekről is. Ezeket illik tiszteletben tartani, még akkor is, ha nem értesz velük egyet. Sőt, kifejezetten keresd ezeket a helyzeteket, hogy megértsd őket. Bár a legtöbb ember a családjától, a barátaitól és az őket körülvevő közösségtől sajátítja el az emberek készségeit, egy szociálisan intelligens ember megérti, hogy másoknak eltérő reakciói és szokásai lehetnek a neveltetésük alapján. Ezektől senki nem több vagy kevesebb, „csupán” más, ezt kell elfogadni.

3. Próbálj meg türelmes lenni, tanuld meg az aktív hallgatást. Növeld a szociális intelligenciádat kommunikációs készségeid fejlesztésével, amihez az aktív hallgatás elengedhetetlen. Ne szakítsd félbe a másik felet, ne vágj közbe, akkor sem, ha másképp gondolod, ha kijavítanád, amit mond. Hallgasd végig, és gondold végig a választ, mielőtt kimondanád. Vedd figyelembe, hogy a szavaknak mekkora erejük van, hogy úgyis megbánthatsz valakit, hogy nem ez volt a szándékod.

4. Értékeld a fontos embereket az életedben. A szociálisan intelligens emberek mély kapcsolatokat ápolnak, és az ilyen erős és fontos kötődésekre mindenkinek szüksége van. Figyelj nemcsak a legszűkebb, a tágabb környezetedben élők érzelmeire is. Ha kicsit több energiát fektetsz abba, hogy figyelj mások viselkedésére, akkor talán könnyebben megértheted őket. Az együttérzés és az empátia nagyon fontos az emberi kapcsolataink esetében.

5. Törekedj az egyensúlyra, legyél hiteles. Az a kép, amit magadról a világnak mutatsz, az olyan legyen, amilyen valójában vagy. Bátran kérj magadról visszajelzést azoktól, akiknek fontos számodra a véleménye. Így azt is megtudhatod, hogy amilyennek mások látnak, az egyezik-e azzal a képpel, amit te gondolsz saját magadról. A visszajelzések tükrében pedig azt is tudni fogod kell-e változtatnod. És ha igen, min.

Forrás: verywellmind.com
Nyitókép: Maskot/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: