Ártatlannak tűnő szokás, ami véget vethet a párkapcsolatnak

Ugye, te nem csinálod?

Egy friss kutatás szerint akár a kapcsolatot is alááshatja, sőt, szakításhoz is vezethet, ha ez az ártatlannak tűnő szokás is az életetek része. Ideje leszámolni vele!

Talán te is egyetértesz azzal, hogy a szokásaink épp olyan egyediek, mint mi magunk. Nem kivétel ezalól mondjuk az esti lefekvés előtti rutin sem: van, akinek ilyenkor egy csésze tea segít, más olvas egy pár percet, megint más elkortyol egy kis vörösbort vagy még egyszer átfutja a másnapi teendőit. És vannak, akik ilyenkor bevisznek magukkal még egy kis nasit az ágyba, hogy a tévé előtt elmajszolják. Egy nemrég készült kutatás szerint éppen ez az, amit nem szabadna tenni, mert ez az ártatlannak tűnő szokás, az ágyban evés akár szakításhoz is vezethet.

A megkérdezettek harmada szerint válóok lehet az ágyban evés

A saját lefekvés előtti rutinodon végigfutva most biztosan te is azon gondolkodsz, hogy egyrészt, szoktál-e az ágyban enni, másrészt pedig, hogy ez vajon tényleg akkora probléma? Te vagy a párod szakítanátok emiatt?

Egy nemrég megjelent tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a párok harmada számára jelentheti a kapcsolat végét, ha a partnerük eszik az ágyban.

Ugyanakkor egy érdekesség is megragadta a figyelmünket ezzel kapcsolatban: a válaszadók 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyébként ő maga is eszik az ágyban. Különösen zavarja ez a szokás a millennials, vagyis az Y-generáció tagjait, bár és itt egy újabb csavar a történetben ők a leghajlamosabbak rá, hogy egyenek az ágyban.

Ártatlannak tűnő szokás, ami főleg ezért zavaró

Ha te is szoktál majszolni valamit lefekvés előtt, és nemcsak hogy nem zavar téged meg a párodat, de nem is érted, miért lehet akár válóok is az ágyban evés, akkor most jól figyelj: a tudósok pontosítanak egy kicsit a megállapításukon. Azt írják, a megkérdezetteket nem az zavarja igazán, hogy a partnerük még elmajszol valamit, vagy épp hangosan ropogtat mellettük, hanem a morzsák. Ötből négy válaszadó mondta azt, hogy borzasztóan alszik, ha morzsák maradnak az ágyban éjszakára.

A leggyakoribb lefekvés előtti nassolnivalók közé tartozik a süti, a chips és a popcorn, amelyek mindegyike morzsázós tud lenni.

Viszont, ha már ilyen remekül azonosították ezt a párkapcsolati konfliktusforrást, akkor a megoldást is hadd foglaljuk gyorsan egy mondatba. Nyilván az a legegyszerűbb, ha lemondasz az ágyban evésről, de ha mindenképp majszolnál még valamit elalvás előtt, használj morzsaporszívót utána vagy legalább egyél kistányéron. Ha pedig egyik sem opció, szoktasd rá a párodat is az ágyban evésre, és bűnözzetek együtt.

Egy dolgot viszont soha ne tegyetek, a tudósok szerint. Ez pedig nem más, mint a veszekedés az ágyban, mert ez talán még az evésnél is többet árthat a kapcsolatotoknak.

Hagyd az ágyban evést, inkább ezeket csempészd be az esti rutinodba

A Bestlifeonline által megkérdezett terapeuta sem támogatja az ágyban evést. Felsorolt viszont néhány dolgot, amit bátran becsempészhettek a pároddal az esti rutinotokba, ha erősíteni szeretnétek a kapcsolatotokon. Jót tehet például, ha esténként 10-15 percben átbeszélitek, kinek milyen volt a napja. Vagy ha öleléssel és csókkal köszöntök el egymástól. A szakértő azt javasolja, ha nem is minden este (persze, ez lenne a legjobb), de hetente legalább háromszor adjatok egymásnak 6 másodperces csókot lefekvés előtt. Na jó, persze, ki számolja, meddig tart a csók… szóval egy jó hosszú csókkal köszönjetek el elalvás előtt. Ha mindenképp tévét akartok nézni, érjetek egymáshoz közben, vagy fogjátok a másik kezét. Ezek is erősítik a kötődést. De a legjobb, ha alvás előtt már nem megy a tévé, se más kütyü. Csak ti vagytok, meg esetleg egy-egy jó könyv, ami segít álomba szenderülni.

A lefekvés előtti órákban pedig hetente legalább egyszer csináljatok valamit közösen, például dobjatok össze egy zöldségkrémet vagy egy sütit reggelire (és ezeket ne az ágyban egyétek meg), vagy társasozzatok.

Egy esti hálagyakorlattal is sokat tehettek a kapcsolatotokért. Kérdezd meg a párodat, hogy szerinte mi volt a legjobb aznap a kapcsolatotokat illetően. Ő felsorol egy-két dolgot, vagy amennyi az eszébe jut, aztán te jössz.

Ezek mind-mind apróságok, de a szakértők és mi is egyetértünk abban, hogy pont ezeket az apróságokat nem szabad figyelmen kívül hagyni annak érdekében, hogy hosszú távon is kiegyensúlyozott és boldog legyen a párkapcsolat.

Forrás: Bestlifeonline.com
Fotó: silverkblack/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: