Szórakozva is lehet kalóriát égetni: ezért imádjuk a jump fitnesst

A jump fitness egyre népszerűbb, de mégis miért telt házasak a trambulinos aerobikórák? Cikkünkben Fodor Nikoletta Diána fitnessedző, fanatic jump-oktató minden, a mozgásformával kapcsolatos kérdésünkre válaszol.

A klasszikus konditermi edzést nem mindenki kedveli, de egy jump fitness-órával könnyen kiválthatjuk az edzőteremben történő monoton gyakorlatok sorát. Itt egy trambulinon ugrálva, jó hangulatban, szórakozva égethetjük hatékonyan a kalóriákat, ami, valljuk be, minden mozogni vágyó nő álma.

400 izmot megmozgató edzés

A jump fitnessben az ugró- és aerobikgyakorlatok kombinációjának segítségével mozoghatunk. Egy edzés során testünk 400 izmát dolgozzuk meg és háromszor hatékonyabban égethetünk vele zsírt, mint a futással, ráadásul akár 400-800 kalóriának is búcsút mondhatunk. A jump fitness, vagy más néven fanatic jump népszerűsége tehát már a kezdetekben is borítékolható volt, hiszen ki ne szeretne jó társaságban, szórakozva kalóriát égetni?

„Pár éve ismerkedtem meg ezzel a mozgásformával és akkor el is döntöttem, hogy én is ezt szeretném csinálni. 2019-ben elvégeztem az ehhez szükséges képzést és azóta ezzel is foglalkozom. Ma már hétfőtől-szombatig minden nap tartok órákat, jelenleg öt helyen: Miskolcon, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán, Mályiban és Nyékládházán találkozhattok velem. Az óráimra látogatók létszáma egyre csak nő, jelenleg 170 trambulinnal rendelkezem ezekben a városokban.” 

– avatott be minket Fodor Nikoletta Diána fitnessedző, fanatic jump-oktató, hogyan ismerkedett meg a sporttal.

Fodor Nikoletta Diána fitness edző, fanatic jump oktató (Fotó: Facebook)

Mint minden sport, ez is fejleszti az állóképességet, de javítja a koordinációt és az ízületi rendszert is erősíti. Kifejezetten javasolják cukorbetegek számára, hiszen a trambulinon történő ugrálás segít a vércukorszint kiegyensúlyozásában. Mindemellett javítja a pajzsmirigy működést, fokozza a vérkeringést, erősíti a szívet, csökkenti a nyugalmi pulzust, hatására több vörösvérsejt termelődik, stimulálja a nyirokkeringést, javítja az anyagcserét, a pajzsmirigy működését és csökkenti a test fájdalmait. A mozgásforma hatékonysága a trambulin felületének instabilitásán alapszik, ami koncentrált munkavégzést követel az edzésen résztvevőktől.

„Kifejezetten a fogyni és csinosodni vágyó nőket szerettem volna megcélozni. Az álmom egy olyan hely létrehozása volt, ahol igenis számít a NŐ, így mi valóban minőségi szolgáltatást nyújtunk a vendégeinknek. A jump-órák többnyire intenzív kardió jellegű foglalkozások, nagyon pörgős zenére történő, dinamikus mozgás, ami meghozza mindenkinek a kedvét. Tudni kell róla, hogy nemtől, kortól függetlenül mindenkinek ajánlottFérfiak is megfordultak már az edzéseimen, igaz, csak betekintésképpen. Az óráimat 10 évestől egészen a 65 éves korosztályig látogatjákTetszeni szokott mindenkinek, mert ezen az edzésformán sikerül mindenkinek kikapcsolni és az adott napi stresszt levezetni. Aki szeretne nekivágni a mozgásnak és az egészséges életmódnak, szeretne fogyni, formálódni, vagy csak jól érezni magát a bőrében, a jump fitness erre tökéletes.”

A mozgásforma tehát nem specifikus, már ami a korunkat és nemünket érinti. Akinek kedve támad, bátran kipróbálhatja, hiszen egy hosszú nap után nincs is jobb, mint kellemesen elfáradni.

„A jump-órák hatékonyan hozzájárulnak a teljes test megerősítéséhez, javítja ezzel a sportolni vágyók teljesítményét. A rendszeres gyakorlása edzi az ízületeket is, emellett növeli a mentális koncentrálás képességét, a terhelés alatti kitartástA nehéz helyzetek, a problémák, a stressz képesek az ember vállára nehezedni. Azonban a fanatic jump segít a mindennapi gondok levezetésébenTehát nem csak a testnek jó, hanem a léleknek is.”

– egészít ki minket az oktató a sport pozitív hatásainak felsorolásában.

Fotó: Getty Images

Ezekre figyelj, mielőtt ellátogatsz egy edzésre

Természetesen, mint minden edzés során, itt is elengedhetetlen a megfelelő sportruházat. Nem mellékesen azért, mert egy új edzőcuccban máris több kedvünk van bármilyen sporthoz. A jump fitnesshez szükséged van egy jól fixáló melltartóra, rugalmas anyagú nadrágra és természetesen egy kényelmes sportcipőre, mely megfelelően támasztja alá a talpat és tartja a bokát. Az edzésen az oktató a helyes testtartásra fogja elsőként felhívni a figyelmed, hogy ezzel is maximalizálódjon annak hatása. Aztán ha nagyon bejött a jump fitness akár az otthonodban is végezheted a gyakorlatokat, hiszen csak egy erre kialakított trambulinra van szükséged.

Én azt gondolom, mindenkinek egy olyan edzésformát kell választania, amiben jól érzi magát, mert akkor szívesen sportol bármit. Legtöbbször attól félnek az emberek, hogy leesnek a trambulinról, de amióta én ezt az edzéstípust tartom, ez még senkivel nem fordult elő. Ettől tehát nem kell tartani. Az edzéshez egyébként csupán csak vízre, törölközőre és váltócipőre van szükség és természetesen mindenkinek a jókedvére. Ez egy komplett, teljes testet átmozgató edzésforma, ha az ember ezt legalább heti kétszer tudja űzni, akkor úgy gondolom, hogy hamar megérzi a változást.”

– erősített meg minket Niki abban, hogy a sport nemcsak veszélytelen, de hatékony is.

Ha ti is kedvet kaptatok a jump fitnesshez, Niki óráit többek között Kazincbarcikán, Miskolcon és Sajószentpéteren látogathatjátok, de a budapesti rendezésű fitnessrendezvényeken is rendszeresen tart bemutatókat.

Mindemellett online is csatlakozhattok edzéseihez, hiszen ma már a távolság sem akadály abban, hogy egy szuper közösség tagjai legyetek. Ennek részleteivel kapcsolatban bártan keressétek őt a Facebook-on, hiszen minden, a sporttal kapcsolatos kérdésetekre választ kaphattok tőle! 

Nyitókép: Fodor Nikoletta Diána – fanatic jump sportoktató

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: