Borotválod a lábad? Így úszhatod meg a szőrbenövést!

Íme pár tipp a bőröd egészségéért!

Hiába ápolod a bőröd rendszeresen, gyakori problémád a szőrbenövés? Ezek a módszerek a segítségedre lehetnek!

Az átmeneti szőrtelenítés különböző módjait már biztosan ismered, és alkalmazod is a mindennapok során. A legelterjedtebb eszköz még mindig a borotva és a gyanta. Ezek közül egyik eljárás sem tökéletes, hiszen használatuk eredményeképp könnyen keletkezhet szőrbenövés vagy szőrtüszőgyulladás. 

Hogyan alakulhat ki szőrbenövés?

Ebben az esetben a szőr nem látható a bőr felületén, mert „visszakunkorodik” a bőrbe. Általában egy pattanásnak kinéző, kisebb dudor keletkezik. Kellemetlen, ráadásul nem esztétikus látvány, amely kialakulhat a lábszáron, a combon, a hónaljon, a karokon és az intim területeken, tehát lényegében mindenhol, ahol szőrtelenítést végzünk. Ennek a problémának a kiküszöbölésében meghatározó szerepet tölt be, hogy milyen módszert alkalmazunk a makacs szőrszálak eltávolítása érdekében.

Milyen veszélyei lehetnek?

A szőrbenövéseket nemcsak esztétikai szempontból célszerű kezelni, hanem a gyulladások végett is. Ugyan nem minden esetben keletkezik szőrtüszőgyulladás, ám ha igen, akár olyan szinten is elfajulhat, hogy már sebészi beavatkozás szükséges. A komolyabb, kezeletlen szőrbenövés hegeket, elszíneződést is okozhat. Kisebb gyulladás gyógyítása érdekében alkalmazz olajakat, például levendulát, súlyosabb probléma esetén pedig mindenképp fordulj orvoshoz!

Ha borotvával szőrtelenítesz, ügyelj bőröd megfelelő előkészítésére!

Hogyan előzheted meg?

  1. Radírozd át a bőrödet, mielőtt nekiállsz a szőrtelenítésnek! Így kisebb eséllyel nő rossz irányba a szőr, mivel a radír segítségével eltávolítod a szőrszál körül lévő, elhalt hámsejteket.
Íme egy tápláló radír, amit otthon is elkészíthetsz:
Enyhén melegíts fel 50 ml mandulaolajat, majd keverj hozzá 10 csepp rózsaolajat. Tegyél a keverékhez cukrot, de szigorúan csak annyit, hogy kenhető állagú maradjon a krém. Ezzel az ápoló hatású radírral megkönnyítheted a szőrtelenítési rituálédat.
  1. Ha a borotvát preferálod, minden esetben öblítsd le használat előtt! Továbbá fontos szabály, hogy mindig éles borotvával szőrteleníts.
  2. Puhítsd fel a bőröd! Nem árt, ha meleg vízben fürdesz meg borotválkozás vagy gyantázás előtt, hisz az erős szaruréteg is gondot jelenthet a benövést illetően. A hő segíti ennek fellazulását.
  3. Nem biztos, hogy a jelenlegi módszered a legmegfelelőbb számodra. Próbálj ki egyéb technikákat is, ugyanis lehet, hogy neked más válik be! Az epilálástól viszont egyes esetekben túlságosan érzékennyé válhatnak a szőrtüszők, amely nem megfelelő szőrnövekedéshez vezethet. Kérd ki egy szakember segítségét!
Neked melyik szőrtelenítési eljárás vált be?
Próbáltad már az IPL szőrtelenítést?
 Az IPL (Intense Pulse Light) egy villanófényes eljárás, amelynek köszönhetően fájdalommentesen szabadulhatsz meg a szőrszálaktól. Szelektív fototermolízis elvén fejti ki a hatását, ami azt jelenti, hogy a fényenergiák a szőrbe juttatás során hőenergiává alakulnak át, így ezen hőhatás révén megsemmisülnek a szőrtüszők.
Kikértük Fábián Gabriella kozmetikus véleményét:
Hajlam kérdése is a szőrbenövés, de rendszeres bőrradírozással és a felső hámréteg koptatásával tehetünk ellene. A gyantázás a leghatékonyabb ebből a szempontból, hiszen ez a módszer a felső hámréteget is koptatja. Az IPL szőrtelenítés mellett a lézeres eljárások is nagyon hatékonyak, sőt, talán még jobban, mint a villanófényes kezelés. Egyik sem teljesen fájdalommentes, de rendkívül tartós hatásúak. A végleges szőrtelenítő eljárások esetében nem jellemző szőrbenövés vagy gyulladás.

Vissza a természethez?

Ugyan népszerűek a különböző szőrtelenítési technikák, mindig akadnak olyanok is, akik nem csinálnak nagy ügyet a testszőrzet kérdéséből. Egyre több borotválkozást, szőrtelenítést ellenző mozgalomról hallani, ezek a természetesség elvét hirdetik. Olyan hírességek, mint Madonna lánya, Lourdes Leon és Miley Cyrus is ezt az irányzatot képviselik. Te mit gondolsz erről? Írd meg a véleményed a woohoo@woohoo.hu-ra!

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: