Szoros barátságot kötött az egyik ausztráliai állatkert koalája és vombatja a karantén ideje alatt

Elsáról és Hope-ról még egy aranyos videót is közzétett a hüllőpark!

Úgy tűnik, az ausztráliai Reptile Parkban folyton csodák történnek. A nemrégiben újranyitott állatkertben néhány héttel ezelőtt még azt ünnepelték, hogy a szörnyű bozóttüzek után bébikoala született, most pedig a gondozók egy újabb szívet melengető hírről számoltak be. Kiderült, hogy a két hónapos karantén alatt életre szóló barátságot kötött két összezárt lakó, mégpedig egy koala és egy vombat. „Elsa és Hope nagyon jól kijöttek egymással a bezáráskor és azóta már a legjobb barátok lettek” – olvasható a hüllőpark YouTube videója alatt. Azt is hozzátették, hogy ők ketten a legaranyosabb legjobb barátok, akiket eddig valaha láttak.

„Ausztráliában a legrosszabb az emlősök kihalási aránya az egész bolygón. Az ország ikonikus jelképe, a koalák száma visszaesett, részben a tragikus bozóttüzek miatt, amelyet idén márciusban sikerült csak megfékezni. A jelenleg a természetben élő koalák száma alapján a faj 2050-re kihalhat.” – nyilatkozta az amerikai People magazinnak Hayley Shute, a hüllőpark kurátora.

Míg a vombatok és a koalák között van némi hasonlóság – ilyen például az, hogy mindketten éjszakai állatok -, mégis inkább a különbségük a számottevő. Az egyik, amiben nagyon különböznek, hogy teljesen más az étkezési szokásuk. Míg a koalák kizárólag eukaliptuszleveleket esznek, és idejük nagy részét fákon töltik, addig a vombatok különféle füvekkel, növényekkel és gyökerekkel táplálkoznak. A másik nagy különbség az, hogy a vombatok a földön érzik jól magukat, és a menedéküket is földalatti barlangokban alakítják ki. Éppen ezért is különleges, hogy Elsa és Hope ilyen szoros barátságot alakított kis egymással.

A National Geographic értesülései szerint a koalákat az idei erdőtüzek a kihalás szélére taszították és a populációjuk azóta is csak csökkenést mutat. Továbbá az International Fund for Animal Welfare and the Biolink kutatócsoportjának márciusi tanulmánya megállapította, hogy legalább 5000 koala pusztult el a New South Wales-i tűzvészben, ez az ország koala népességének körülbelül 12% -át teszi ki. A közönséges vombatoknak ezzel szemben nem kell aggódniuk, hiszen a National Geographic szerint ők a legkevésbé veszélyeztetettnek minősülő kategóriába sorolandók.

Nyitókép: The Australian Reptile Park
Forrás: people.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: