Szőrtelenítés, bakik nélkül? Tudj meg mindent a leggyakoribb hibákról, hogy ezeket soha többé ne kövesd el

Akár az otthoni, akár a kozmetikusod általi szőrtelenítés a kedvenc „fegyvered” a nem kívánatos kis szőrszálak ellen, az alábbiakat jó, ha tudod, hogy irritáció és komolyabb bőrgyulladás nélkül úszd meg a gyantázást vagy epilálást.

Az számunkra sem kérdés, hogy mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy él-e a szőrtelenítés lehetőségével. És ha igen, milyen módszert választ: gyantáz, epilál, borotvál, vagy egyszer vesz egy nagy levegőt, és rászánja magát a lézeres szőrtelenítésre. Te is a bosszantó kis szőrszálak eltávolítása mellett vagy? Akkor akár a különböző testtájakon más-más „csodafegyvert” vethetsz be ellenük. Sőt, az is lehet, hogy míg a bikinivonaladat megoldod otthon magadnak borotvával, a szemöldököd és a lábad gyantázását már profira bízod, és 3-4 hetente felkeresed a kozmetikusodat.

Persze, a szőr eltávolítása ritkán kellemes, utána viszont szép sima bőr lehet a jutalmad. De sajnos, nem minden esetben: ha nem figyelsz oda néhány apró, de fontos részletre, irritáció vagy bőrgyulladás is társulhat a szőr eltávolításával járó kellemetlen érzéshez vagy fájdalomhoz. Ha ezt szívesen elkerülnéd, jöjjön most egy kis segítség — szőrszálhasogatás nélkül.

Szőrtelenítés előtt, avagy a nulladik lépés

Lehet, hogy te is úgy vagy vele, hogy a szőrtelenítés nem igényel különösebb felkészülést, de ez a szakemberek szerint ez nem teljesen igaz. Nem mindegy például, hogy milyen gyógyszereket szedsz, vagy milyen más termékeket, például hamlasztó készítményeket kentél a bőrödre a szőrszálak eltávolítása előtt. Tudtad például, hogy bizonyos gyógyszerek (például a tretinoin, azaz retinolsav) és hámlasztó bőrápolási termékek (például retinoidok és egyes savak) hajlamosíthatják az embereket a bőrérzékenységre? Ebből adódóan a szőrtelenítés után hegesedés és gyulladás utáni hiperpigmentáció alakulhat ki. Ezeket megelőzheted, ha nem használsz ilyen készítményeket a szőrtelenítést megelőző időszakban. Illetve, ha kozmetikushoz jársz, neki még a procedúra elkezdése előtt elmondod, mit használtál az előző gyantázás óta. Ha bizonytalan vagy, egy bőrgyógyásszal is érdemes beszélned. Főleg, ha tudod, hogy nagyon érzékeny a bőröd, és csak a legbiztonságosabb megoldások jöhetnek szóba nálad.

Tiszta kezek, tiszta eszközök

Persze, tudjuk, az elmúlt években már untig ismételgette neked mindenki a kézmosás fontosságát, de ezt a szőrtelenítésnél is muszáj kiemelnünk. Mert hogy az alapos kéztisztítás — akár otthon, akár kozmetikusnál szabadulsz meg a szőrtől — segíthet megelőzni az esetleges fertőzéseket, gyulladásokat.

Az sem mindegy például, hogy a kozmetikusod mindig felveszi-e a kesztyűt (és most nem átvitt értelemben), amikor szőrtelenítésre kerül a sor, és azt csak egyszer használja-e, ahogyan kellene. Ugyanez igaz a gyantázócsíkokra és a spatulákra is. Mivel ezeket az eszközöket nem lehet igazán hatékonyan fertőtleníteni, a szakértők szerint egy-egy használat, illetve minden vendég után cserélni kell őket.

Szőrtelenítés higiénikusan

Sokan elkövettük már azt a hibát, hogy azzal az eszközzel nyúltunk bele a gyantába, amivel utána a bőrünkön is szétkentük azt. Ez elég nagy baki, mert hát gondolj csak bele! Amikor újra belemártod a gyantába a fa pálcikádat, apró szőrszálakat, hajszáldarabokat, koszt, baktériumokat és még ki tudja, mit vihetsz bele a tégelybe. Ha pedig mindezt egy kozmetikus követné el, szinte garantált valamilyen irritáció a következő vendégnél, akinél ugyanazt a gyantát használná. Érdemes tehát két eszközt használni. Egyikkel a szőrtelenítésre váró felületre csepegtetni a gyantát, és egy másikkal, mondjuk egy fa spatulával szétkenni.

Ha belegondolsz, ezek tényleg apróságok, de megéri rájuk odafigyelni. Mert nem mindegy, hogy a tartós simaságot milyen áron éred el: meg tudod-e őrizni bőröd egészségét, és sikerül-e elkerülni az irritációt vagy rosszabb esetben a fájdalmat. A fentieket betartva szerintünk nagy lépést tettél annak érdekében, hogy minden rendben menjen a következő szőrtelenítés során!

Forrás: Wellandgood.com
Nyitókép: Mariia Zotova/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: