5 világsztár, aki online könyvklubot indított: olvass Reese Witherspoonnal vagy akár Oprah Winfrey-vel

Hiába a streaming-szolgáltatók végtelen film-, és sorozatkínálata, az olvasás máig nem ment ki a divatból – sőt, egyre inkább reneszánszát éli! Íme néhány A-listás híresség, aki irodalmi közösséget hozott létre az interneten!

Aligha akad olyan, aki ne futott volna bele a közösségi oldalakon Szabados Ági „Nincs időm olvasni” elnevezésű kihívásába: az RTL Klub híradósa minél több embert arra szeretne motiválni, hogy elolvassanak évi 12 kötetet. Ági ehhez havonta újabb játékos feladatot ad a követőinek, azaz mindig egy-egy téma mentén (például: egy könyv, amivel jobban megismerheted magad) kell kiválasztaniuk a legújabb olvasnivalójukat. Ám azoknak sem kell kétségbeesniük, akiknek nem jut eszükbe egyetlen mű sem a feladvány kapcsán, Ági ugyanis arra is figyel, hogy minden hónapban ki legyen jelölve egy közös könyv is, amelyről aztán beszélget is a challenge résztvevőivel. Ha pedig úgy érzed, hogy szívesen szélesítenéd tovább az érdeklődési körödet, és akár külföldi klubokhoz is csatlakoznál, akkor jó hírünk van, mivel számos Hollywoodi filmsztár vagy akár a brit uralkodói család egyes tagjai is előszeretettel megosztják a nyilvánossággal azt, hogy éppen melyik könyv az, amit olvasnak.

Oprah Winfrey

Az amerikai televíziós műsorvezetőnő az első híresség, aki könyvklubot indított, így szinte borítékolható, hogy a lista többi szereplője részben az ő közösségének sikeréből inspirálódott. Ez kezdetben még csak a talk-showja részeként működött, ám az Oprah’s Book Club azóta átköltözött az online térbe is, így már számos platformon szenvedélyes olvasók ezreit hozta össze abból a célból, hogy inspiráló történetekről és könyvekről beszélgethessenek – ilyen volt többet között Michelle Obama „Így lettem” című memoárja is. „Szeretem, ha könyvek vesznek körül. Számomra olyanok, mintha művészeti alkotások lennének, apró szobordarabok szerte az otthonomban, amelyek mindig emlékeztetnek engem az írott szó erejére. Csupán az, hogy nézhetem őket, a legtisztább fajta örömet hozza el nekem”mondja Oprah.

Emma Roberts

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Belletrist (@belletrist) által megosztott bejegyzés

Emma Roberts Belletrist nevű klubjának története tulajdonképpen sok-sok évvel ezelőtt kezdődött. Ő és Karah Preiss időről időre küldtek egymásnak egy-egy könyvet, méghozzá a saját jegyzeteikkel kiegészítve, majd megvitatták egymással a benyomásaikat. Ez az aprócska gesztus és az olvasás szeretete a barátságuk egyik központi elemévé vált, már csak azért is, mert hasonló az ízlésük a könyvek terén. Bár sok közös vonásuk van, mégis nyitottak arra, hogy tanuljanak a másiktól – és erre biztatnak másokat is, hiszen kettőjük hobbija azóta egy online közösségé nőtte ki magát.

„Nem kell a legjobb olvasónak lenned, vagy a legtöbbet olvasnod – pusztán kíváncsiságra van szükséged, arra, hogy meg akarj ismerkedni olyan új történetekkel, amiket lehet, hogy egyébként nem olvastál volna el” – vallják a Belletrist alapítói, akik havonta egy újabb könyv kerül bemutatásra és interjúkat is készítenek a szerzőkkel.

Reese Witherspoon

Doktor Szöszi megformálója nemcsak a filmvásznon, hanem a valóságban is megtesz mindent azért, hogy bebizonyítsa, egyáltalán nem igaz az, amit a szőke nőkről állítanak! Az Oscar-díjas színésznő ugyanis rajong a könyvekért – különösen azokért, amelyeket női szerzők írtak! Reese egy olyan közösséget szeretett volna létrehozni az általa alapított Reese’s Book Club klubbal, ami örömet szerez a tagoknak, és beszélgetéseket inspirálhat az online és az offline világban is. A sztár havonta egy kötetet mutat be, amelyekről ő maga is elmondja a véleményét videóüzeneteken keresztül. „Az egész a történet szeretetéről szól” – emeli ki a színésznő az oldalán.

Emma Watson

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Our Shared Shelf (@oursharedshelf) által megosztott bejegyzés

Ahogy az egyik leghíresebb általa megformált karakter, a boszorkánytanonc Hermione Granger, úgy Emma Watson is rajong a könyvekért, ám karatkerével ellentétben ő nem a mágia és a varázslények történetéről, hanem a feminizmusról szeret olvasni. Our Shared Shelf néven egy nyilvános klubot is alapított, amelyben megosztotta azokat a műveket, amik nagyon hatással voltak rá és amelyek párbeszédet indíthatnak el a feminizmusról – hiszen az nyílt titok, hogy Emma aktívan küzd a nők jogaiért. „Az UN Womennel végzett munkám részeként annyi könyvet és esszét vettem a kezembe az egyenlőségről, amennyit csak tudtam.

Annyi elképesztő dolog van erről a világban! Vicces, inspiráló, szomorú, elgondolkodtató, erőt adó!

Olyan sokat fedeztem fel, hogy időnként úgy éreztem, hogy a fejem fel fog robbanni … Ezért úgy döntöttem, hogy elindítok egy feminista könyvklubot, hogy megoszthassam, miről tanulok, és hallhassam a ti gondolataitokat is” – írta Emma az Our Shared Shelf oldalára, ami bár jelenleg inaktív, a színésznő korábbi választásai továbbra is elérhetőek.

Kamilla cornwalli hercegné

Ha a brit uralkodói család kerül szóba, a legtöbben Meghan és Harry vagy Vilmos és Katalin életét követik figyelemmel, így sokan talán nem is tudják, hogy a trónörökös, Károly felesége, Kamilla valójában a palota egyik legnagyobb könyvmolya. A hercegné hobbija azonban már senki előtt nem maradhat titok, hiszen 2020. december 31-én elindította saját olvasói közösségét az Instagramon, amelyhez alig egy hónap alatt már több mint 30 ezren csatlakoztak. A hírek szerint Kamillát az is inspirálta a döntésében, hogy a koronavírus-járvány következtében bevezetett lezárások alatt az egekbe szöktek a könyveladások az Egyesült Királyságban.

A hercegné reméli, hogy az általa elindított Reading Room minden korosztályt arra ösztönöz majd, hogy vegyenek kézbe egy-egy könyvet, emellett szeretné népszerűsíteni az olvasás érzelmi, társadalmi és oktatási előnyeit is” – mesélik a bennfentesek. Ráadásul ez az Instagram-oldal arra is lehetőséget ad, hogy egy kicsit jobban megismerhessük Kamillát, akit általában csak formális keretek között láthatunk a médiában.

Forrás: Style Magazines/Vanity Fair
Nyitókép: Fotó: Instagram/@reesesbookclub

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: