Szükséged van egy ölelésre? Nekem igen.

Az ölelésnek számos jótékony hatása van, amiket most nélkülöznünk kell. Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Tavasszal a karanténblogban arról írtam, milyen boldog vagyok, hogy a távolság ellenére is kapcsolatot tudok tartani a családommal és a barátaimmal. Az önkéntes karantén negyedik hetére azonban egy kicsit megváltoztak az érzéseim. Továbbra is örömmel beszélgettem, játszottam, főztem vagy boroztam a szeretteimmel egy videóhívás közben, de kialakult bennem egyfajta hiányérzet. Sajnos az a sejtésem, hogy hamarosan újra hasonló helyzetbe kerülök.

Nemsokára itt a nagypapám születésnapja, de én nem leszek ott a családi ebéden. Nekem csak a digitális köszöntés jut, de a papa ezzel is beéri. Cserébe viszont azt kérte, ha legközelebb leutazom vidékre, lepjem meg egy nagy öleléssel. Nem kellett kétszer kérnie, pedig tipikusan az az ember vagyok, aki normális körülmények között nagyon ritkán ölel meg másokat. Az elmúlt két hétben viszont olyan minimálisan érintkezem – legalábbis fizikailag – másokkal, hogy mindent megadnék azért, ha valaki a karjai közé szorítana. Hát igen, újra itt tartunk…

Az érintés gyógyító ereje

Nem mondok azzal újat, hogy társas lényként szükségünk van egymásra, megértésre és bizalomra. Ezt nemcsak szavakkal, hanem egy sokkal alapvetőbb eszközzel, az érintéssel is kifejezhetjük. Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a testi kontaktus elengedhetetlen például az újszülöttek egészséges fejlődéséhez – ennek hiánya ugyanis a babák kognitív és érzelmi fejlődésére is hatással lehet, illetve különféle egészségügyi problémákhoz is vezethet. Az érintésre, ölelésre azonban nemcsak életünk kezdeti szakaszában van szükségünk.

Nem csak boldogabbá és nyugodtabbá tehet minket, ennél jóval több pozitív hatással bír. Éppen ezért az érintést terápiás eszközként is alkalmazzák. A szakértők szerint egy speciális, terápiás masszázs elősegítheti a fizikai és mentális betegségekből való felépülést. Alkalmazzák emellett fájdalomcsökkentésre, szenvedélybetegségből való kigyógyulásra, álmatlanság, szorongás és stressz ellen, de emésztési problémák orvosolásában is segítséget nyújthat. A fizikai kontaktus fontos szerepet tölt be a párkapcsolatokban is. Egy 2013-ban publikált brit kutatás eredménye azt mutatta, hogy a simogatás nagy szerepet játszik az egészséges öntudat kialakításában.

20 másodperc is elég

Az érintés egyik legbizalmasabb formájára, az ölelésre még inkább igazak a fent említett jótékony hatások. Egy átlagos ölelés csupán 3 másodpercig tart, ami ugyan elég ahhoz, hogy egy kicsit megnyugodjunk, de a szakértők szerint nagyjából 20 másodperc alatt már boldogsághormonok is felszabadulnak a testünkben. Ha ennyi ideig ölelkezünk valakivel, az agy oxitocint (az egyik boldogsághormon) küld a szervezetedbe, ami lecsökkenti a stressz-hormonként is ismert kortizolszintet. Emellett ez a fajta testi kontaktus jótékonyan hat a vérnyomásra, az immunrendszerre és a szorongás, a félelem leküzdésében is segíthet.

Mit tehetsz most?

Jól látod, számos olyan tulajdonságot felsorolhatunk, amire a jelenlegi helyzetben nagy szükségünk lenne. A bizonytalanság, a bezártság és a magány okozta stressz és szorongás is leküzdhető az öleléssel. Mármint lenne, egy normális napon, egy normális helyzetben, amikor csak úgy megölelhetnénk egymást azzal, akivel szeretnénk. De ilyen helyzetben, mint a mostani, mit tehetünk? Ha a családoddal, a pároddal vagy a lakótársaddal együtt élsz, akkor szerencsés vagy – csak ne felejtsd el néha megölelni őket. Ilyenkor ugyanis mindkettőtök mentális egészségéért teszel.

Mit tehetsz, ha sokat kell egyedül töltened az idődet? Amennyiben valamilyen kisállattal éled a mindennapjaid, akkor simogasd a szokásosnál is többet. Ez ugyanis nemcsak az állat közérzetét javítja, hanem a te mentális jólétedért is sokat tehet. Bár ebben az esetben az ölelés elmarad, a fizikális érintkezés létrejön – fentebb pedig már megvitattuk, ennek milyen hasznos következményei lehetnek. Ha teljesen egyedül, mindenkitől elszigetelve töltöd a napjaidat, akkor se ess kétségbe: a felmérések szerint az is nagy segítséget nyújthat a szorongás leküzdésében, ha egy élettelen tárgyat – például egy párnát vagy egy plüssállatot – ölelve alszol el.

A második hullám megérkezett, pontosabban berontott az életünkbe. Ez azt jelenti, hogy egy ideig újra érdemes kerülnünk a társas rendezvényeket, vagyis be kell érnünk a kisállatokkal, a plüssökkel, a virtuális ölelésekkel és az üzenetben küldött ölelkezős gifekkel. Egyszer már túlvészeltünk egy ilyen időszakot, most is sikerülni fog.

Nyitókép: Oliver Rossi/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: