Szundi üzemmód – 12 meglepő tény az alvásról

Miben hasonlítanak a kisbabák a tigrisekhez? Miért jó, ha ebéd után szunyókálunk egy kicsit? Tudnak-e álmatlanságól szenvedni a rovarok, és mennyi az alvás nélkül töltött idő világrekordja? Ma, az alvás világnapján mindezekre választ kaphatsz.

Az alvás világnapját (World Sleep Day) 2008 óta minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják. A nemzetközi világnap eseményeit több mint 70 országban rendezik meg. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás kiemelkedő fontosságára, az alvás és az egészséges élet összefüggéseire. Az alvászavar ugyanis korunk egyik legelterjedtebb civilizációs népbetegsége: a fejlett országokban a lakosság mintegy 30 százalékát érinti.

Pedig életünk egyharmadát – jóesetben – alvással kellene töltsük. A napi 7-8 óra pihenés létfontosságú, hiszen immunrendszerünk ezalatt képes beindítani az öngyógyító folyamatokat, az alvás segít a testnek és az elmének ellazulni és regenerálódni. Az alvásszakértők azonban a mai napig vizsgálják valójában mi történik, ha elalszunk: hiszen eddig számos kérdést nem sikerült megfejteni, például, hogy egyes éjszakákon miért álmodunk, másokon miért nem. Néhány álmunk miért színes, néhány pedig miért fekete-fehér? És vajon a nyári óraátállítás miért kavar bele ennyire drasztikusan az életünkbe?

Íme, 12 érdekesség az alvásról:

1. 11 nap és 25 perc

Ez a megdöbbentő szám a világ leghosszabb alvás nélkül töltött idejét jelöli. Bár én biztos voltam benne, hogy a rekordot egy háromgyermekes anyuka állította fel, valójában egy Randy nevű San Diegoi középiskoláshoz köthető, aki vállalta, hogy szigorúan megfigyelt körülmények között nem alszik. Saját elmondása szerint soha többet az életben nem kívánja megdönteni rekordját, pedig sokan állítják, hogy ennél többet is kibírtak már. Ám sajnos bizonyíték hiányában nekik csak egy képzeletbeli hátveregetést tudunk átadni.

2. Ahol elefántok alszanak…

… ott nem túl jó fűnek lenni. De ha azt nézzük, hogy az állatvilágban ezek a monstrumok alusszák a legkevesebbet, akkor talán még azt is ki lehet bírni. Az elefántok ugyanis naponta röpke három órát alszanak, és így is csak négynaponta jutnak el abba az REM fázisba, amiről a tudósok úgy tartják, hogy segít feldolgozni az emlékeket. Ezek alapján egy az elefántokról szóló állítás is egészen más megvilágításba helyeződik, miszerint ők nem felejtenek.

3. Tigrisek és koalák

A csecsemőknek és a tigriseknek hasonlóan nagy, 16 órás alvásigényük van. Ezt már csak a koala tudja felülmúlni, aki napi 18-22 órán keresztül képes húzni a lóbőrt. Most már tudom, mi szeretnék következő életemben lenni.

4. Megviseli szervezetünket az óraátállítás

Az óraátállítás – amikor alvási időnkből elveszítünk egy órát – rendkívüli mértékben megnöveli a halálos kimenetelű szívrohamok számát. Ez is azt mutatja, hogy mindössze egy óra alvásvesztés is drasztikus hatással van az egészségünkre.

5. Csak tíz perc

Reméljük, nem a szexuális együttléteid időtartama ugrott be, hanem az, hogy az ágyba fekvés utáni első tíz perc jelenti a kulcsot a jó alváshoz. Ha megfelelő az alvási rutinod, akkor ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy álomba tudj szenderülni. Ha ez az idő kevesebb, akkor valószínűleg nagyon kimerült vagy, ha pedig több, akkor ideje felállítani egy rendszert magadnak. A telefonodat és tévét, valamint egyéb világító kütyüket száműzd a hálószobádból, és lefekvés előtt fél órával már fejezd be a digitális életet. Ha ezek után sem sikerül 20 perc alá vinni az elalvási szintidődet, megfontolhatod egy melatonin alapú altató kipróbálását.

6. Aludj csak, én majd nem álmodom

Ha azt hiszed, hogy te nem álmodsz, akkor nagyot tévedsz. Az ember ugyanis körülbelül 4-6 álmot is álmodik éjszaka. Ha te azt gondolod, nem álmodsz, csupán annyiról van szó, hogy mire felébredtél már elfelejtetted az egészet.

7. Lehet, hogy klinomániás vagy?

Hogy mi? Ha szerencséd van és nem szenvedsz mondjuk szomnifóbiában, ami az elalvástól való félelem, akkor bizonyára még te sem hallottál azokról az alvásspecifikus kifejezésekről, amilyen például az oneirofóbia, ami pedig a rémálmoktól való félelem. Rólam időközben kiderült, hogy súlyos és akut klinomániám van, ami ellenállhatatlan késztetést jelent arra nézve, hogy egész nap egy kényelmes ágyban henteregjek. És ha az öndiagnózisom nem csal, akkor egy kis dysania is kialakulhatott szövődményként, ami annyit tesz, már reggel sem érzek feltétlen késztetést kipattani az ágyból.

8. Álmatlanság az állatvilágban

Sajnos mára bizonyított tény, hogy nemcsak mi emberek vagyunk képesek álmatlanságban szenvedni, hanem az állatok, háziállataink, sőt gyakran a rovarok is. Ilyenkor hajlamosak több zsírt felszedni magukra, nehezebben tanulnak és gyakran elveszítik egyensúlyérzéküket. A múltkor láttam egy tántorgó duci csótányt a csipkebokorban fetrengeni, azt hittem a kemotox miatt volt, de most megvilágosodtam: valójában csak egy nagy alvás hiányzott neki.

Fotó: Lena Ivanova / EyeEm/GettyImages

9. Az ebéd utáni álmosság valódi

Mondjuk ehhez nem kell alvásszakértőnek lenni, én is simán alátámaszthatom. Viszont a tudományos magyarázat szerint szervezetünk alvási ciklusa délután 14 órakor és éjjel 02 órakor jelez nekünk. Ezért ha nem tudod kialudni a szükséges 8 órát, ebéd után még érdemes egy kis durmolást beiktatni. Ha pedig ezt az irodában nem nézik jó szemmel, akkor marad a kávé.

10. Mostan színes képernyőkről álmodom…

Az okostelefonok és oled tévék korában a tinta már a régmúlté. Pedig jobb, ha tudod, hogy a színes kijelzők olyan szinten bezavarnak a cirkadián ritmusodba, mint a tornádó Disneylandbe. A természetes fény és a sötétség váltakozása segít a testednek beállítani az ébrenléti és alvási ciklusokat. Ha szemedet erős fény éri, az a szervezetedet összezavarja és az alvási ciklusoddal együtt a hormonrendszered is felborítja.

11. Szunyókálást receptre

Nem mindenki hagyta el a délutáni szunyókálást az oviban. Sokan a mai napig horpasztanak egy órácskát délután. A PEW Research Center kutatása szerint az amerikai lakosság egyharmada így tesz, ami azért számottevő. A tudósok szerint pedig ezt a szokást érdemes lenne mindannyiunknak fontolóra venni, ugyanis nagyban hozzájárul a délutáni éberség fenntartásához.

12. A deficit deficit marad

Sokan gondolják úgy, hogy néhány kialvatlan éjszaka után majd utolérik magukat egy kiadós alvással. Azonban ha hihetünk a Harvard Egyetem kutatóinak, akkor megtudhatjuk azt is, hogy a kompenzációs plusz alvásórák kifejezetten lecsökkentik a reakcióidőt és a fókuszálási képességet. Ez amúgy megmagyarázza a koalák viselkedését is, akik valószínűleg szétaludták az agyukat.

Forrás: zzzquil
Nyitókép: Luis Alvarez/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
    Legnépszerűbb cikkek: