Indulj el a szerelem ösvényén! – 5 különleges helyszín ősz eleji kirándulásokhoz

Lassan vége a nyárnak, de ezért még nem kell bekuckóznod a lakásba. Húzd fel a túrabakancsot, és fedezd fel a legszínesebb évszak csodáit! Őszi kirándulásokhoz az alábbi tanösvényeket jó szívvel ajánljuk.

Az őszről talán neked is az iskolakezdés, a több munka, a kötelezettségek és a rövidebb, hűvösebb, esősebb nappalok jutnak eszedbe. De ennek nem muszáj így lennie: a nyári könnyedségnek nem kell elmúlnia, csupán árnyalódik. Ezernyi színnel, mókával, kacagással. Ez az évszak sokak szerint a legszebb, ilyenkor érdemes újra elővenni a tavasszal eltett túracipőket, és felfedezni a természetet, és elindulni a sok-sok izgalmas tanösvény bármelyikén. Ezek közül hozunk most pár szuper ötletet az őszi kirándulásokhoz.

1. Szerelem-tanösvény

Mi lehetne csodálatosabb a szerelemnél? Talán az, ha a kultúrával, a költészettel, és valahogyan a gasztronómiával is összekapcsolódik. És persze, egy klassz kirándulással is. Ezekre adhat lehetőséget a Debrecen közelében, a határ túloldalán, Székelyhídon kialakított Szerelem-tanösvény. Az ösvény talán nem hosszú, de tartalmas: kilenc állomáson keresztül kalauzolja végig a látogatókat a párkapcsolatok különböző fázisain, az ismerkedéstől a lánykérésen át az örök hűségig. A tanösvény Petőfi Sándor verseit idézve, dús lombkoronájú fák és színes virágágyások között segíti a párok lelki és szellemi ráhangolódását egymásra és a házaséletre.

„Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes álma valósult meg az ösvénnyel a Petőfi Emlékévek idején, amely egy olyan különleges hellyé vált, ahol a látogatók mélyebben bepillanthatnak Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatának romantikus és költői világába. A kilenc állomás mindegyike egy-egy stációja a párkapcsolatnak, a szerelemnek, ahol Petőfi míves idézetei kísérik a látogatókat az ismerkedés izgalmas pillanataitól a boldog házasságig” áll a Szerelem-tanösvényről szóló tájékoztatóban.

Ha most nincs párod, de szívesen ellátogatnál Székelyhídra, ezt természetesen egyedül is megteheted. A tanösvény ugyanis szuper úti cél lehet akkor is, ha az irodalom, a kultúra, a versek, a történelem vagy épp a gasztronómia szerelmese vagy. A közleben van ugyanis Nagykároly, ami arról is nevezetes, hogy a helyi Arany Szarvas Fogadóban ismerte meg Petőfi az ő Júliáját. A finom ételek mellett bort is érdemes kóstolni, ugyanis Debrecen egykori szőlőskertjében, Érmelléken kiváló borokat készítenek.

2. Az ország első tanösvénye


A Tihanyi-félszigeten található Lóczy Lajos-sétaút, vagy más néven Lóczy-gejzír tanösvény is abszolút megér egy sétát, pontosabban egy nagy sétát, mert 18 km hosszú (de persze, szakaszonként is bejárható). Ha kíváncsiak vagytok a helyi természeti értékekre, a környék földtörténeti múltjának látványos emlékeire és gazdag történelmére, akkor ez a tanösvény nagy kedvencetek lehet. Pihenésképpen pedig egy őszi, romantikus balatoni hétvégével is összeköthető.

3. Fényes Tanösvény, a lápra épült csodavilág


Szerintünk nem túlzás hazánk legkülönlegesebbjének nevezni a tatai Fényes Tanösvényt. És ezt ti is gyorsan meglátjátok, ha úgy döntenétek, hogy végigjárjátok, ugyanis lápra épült, ami a folyamatosan feltörő, bugyogó 20-22 fokos karsztvíznek köszönhetően télen sem fagy be. Így különleges növény- és állatvilágnak ad otthont. A szigorúan védett természetvédelmi terület tanösvénye 1350 méteren át halad, 18 állomást foglal magába, és sok érdekességet tartogat. De az információkon túl az is óriási élmény lehet, ha becsukott szemmel hallgatjátok kicsit a körülöttetek lévő neszeket, zajokat, a víz bugyogását és az élővilágot.

4. Ovisokkal, kisiskolásokkal irány a Boszorkány meseösvény!

Ha Sopron környékén jártok, ne hagyjátok ki a Boszorkány meseösvényt, amely a Kalandpark bejárata mellől indul, és mesébe illően izgalmas utazást ígér, az elmaradhatatlan seprűn repülő boszival, fekete macskával, fortyogó üsttel, denevérekkel. És persze, erdei kalanddal, hiszen a nyolc állomás során kijelölt feladatok megoldása számtalan élményt is ígér. Hallani akarjátok az erdő hangját, varázsnövényeket ismernétek meg, vagy seprűre pattannátok? Ezeket is megtehetitek, és ha szerencsétek van, még Csendtündérrel is találkozhattok. Ovis és kisiskolás gyerekekkel szuperjó móka lehet, Halloween közeledtével pedig szerintünk egyenesen kihagyhatatlan.

5. Ha Szilvásvárad a cél, vár a Szalajka-völgy tanösvény


A Szalajka-patak mentén vezető sétaúton megismerhetitek a Bükk természeti és kulturális értékeit, a növény- és állatvilág mellett sok érdekességet tudhattok meg többek közt a Bükki Nemzeti Park alapításáról és rendeltetéséről, a Szikla-forrásról, a Fátyol-vízesésről vagy az Istállóskői-barlang régészeti leleteiről is. Jól hangzik? Akkor még egy remek hír: ha ősszel nem tudjátok végigjárni, a tanösvény egész évben látogatható. Ha pedig nagyobb társasággal érkeztek és szakvezetést is szeretnétek kérni, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai azt is biztosítják számotokra.

Nyitókép: Szerelem-ösvény

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: