Tabudöntögetés: hogyan hat egymásra a szexualitás és a túlsúly?

Az önfeledt, felszabadult szexuális élet csak a vékony emberek kiváltsága? Mégis hogyan hat a túlsúly a libidóra, a szerelemre és az önmagunkról alkotott képre? Ennek jártunk utána.

Kutatások szerint a túlsúlyos emberek 30%-a küzd valamilyen szexuális problémával. Ennek hátterében zömében az elhízást kísérő fizikai változások állnak, amik befolyásolhatják a szexuális vágyat és teljesítményt, de ami talán még ennél is fontosabb, az a túlsúly lelki hatása a szerelmi életünkre. Csakhogy ez tabu, erről nem beszélünk. Sokkal könnyebb a koleszterin- és vércukorszinttel, az alacsony libidóval vagy a hormonok kuszaságával elütni a téma élét, mint szembenézni azzal, hogy hogyan is vagyunk mi ebben a testben és hogyan tudunk mások testéhez kapcsolódni. Amiről nem beszélünk, az pedig könnyen megoldhatatlanná válik.

Ez rólam szól!

Akárhányszor mondhatja a szerelmed, hogy gyönyörű vagy és neki úgy tetszel, ahogy vagy, senki más nem értheti a helyzeted. Azt, hogy olyan gyors léptekkel suhansz el a tükör előtt, hogy nehogy utolérjen a tükörképed vagy amikor a szexi fehérneműben inkább röhejesnek, mintsem kívánatosnak érzed magad. Amikor már azért elkezded kerülni az érintést, mert nem érzed jól magad a saját bőrödben. Kívülről kaphatunk bármennyi megerősítést, ez valójában rólunk szól, arról, hogy elfogadjuk a testünket és azt, hogy az örömteli szexről nem kell lemondanunk, legyen bármekkora is a ruhaméretünk.

Elhinni, hogy kellek

Életünk legmélyebb mozgatórúgója, hogy azt érezzük kellünk. Hogy vonzónak, érzékinek és nőiesnek érezzük magunkat. A férfiak szemében szeretnénk megpillantani a saját bujaságunkat, de igaz a mondás: Amíg saját magadat nem tudod megkívánni, szépnek látni, addig senki mást nem tudsz közel engedni. A túlsúly ettől foszt meg minket, hogy felszabadultak lehessünk a saját testünkben. Amíg zajlik az önostorozás a fejünkben, addig bezárkózunk és önkéntelenül ellökjük a másikat, hogy esélye se legyen megkívánni minket.

Több vagyok a látványomnál

A kiugróan nagy testsúly mindig egyfajta pajzsként funkcionál. Valahol mélyen ott vagyunk mi bent ebben a nagy testben, ami megvéd a külvilágtól. Csakhogy minden mástól is elzár minket. Elsősorban attól, hogy önfeledtek és felszabadultak legyünk. Elkezd a súlyunk meghatározni minket. Pedig a számokon túl millió más érdekesebb dolog van velünk kapcsolatban a zsírpárnák takarásában.

A szexuális öröm nem a vékony emberek privilégiuma

Amíg nem teszünk azért, hogy elfogadjuk a tükörképünket, kevés dolog fog változni. A szexuális élet feltüzelését csak az önbizalom felébresztésével tudjuk elérni. Ezen túl azonban fontos a perspektívaváltás is. Miért fosztanám meg magam az örömtől és gyönyörtől csak azért, mert nem férek bele a társadalom által meghatározott „ideális méretbe”? A szex mindenki számára elérhető. Bármilyen is a testünk. Teljesen mindegy, hogy hány hurka van rajtunk, hogyan tűrödik a hasunkon a bőr és mennyire lógnak a melleink.

Tippek az önfeledt szexhez bármilyen testméreted is legyen:

  1. Mozogj, ne a fogyásért, hanem az érzésért, hogy teszel önmagadért. Főleg az olyan mozgástípusok fognak jól jönni, amelyek serkentik a medencetájék vérellátását (biciklizés, tánc, női jóga), hiszen ezek növelik a libidót is.
  2. Ne kapcsold le a villanyt! Mi több, csináld egy tükör közelében. Azzal, hogy látod a tested, nem takargatod magadat, legyőzheted a belső kritikus hangodat.
  3. Érj a testedhez! Hogyan merülhetnél bele a párod érintéseibe, ha te magad sem vagy hajlandó megérinteni a tested? Használj illatos testápolókat és időzz el önmagad kényeztetésével.
  4. Találd meg az érzelmi blokkokat, amelyek nem engedik, hogy megszabadulj a túlsúlyodtól. Mitől véd meg téged a rád rakódott zsírréteg?
  5. Halld meg a bókokat! Ha a párod kedveskedni szeretne neked a hálószobában, akkor ne hagyd elmenni a füled mellett a szavait. Hidd el, hogy ő tényleg téged kíván, úgy, ahogy vagy.

Nyitókép: Anastasia Dobrusina/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Legnépszerűbb cikkek: