Tabudöntögető fotósorozat, amely az időskori szexualitást ünnepli

Az idősebb embereket gyakran kizárják a szexről és az intimitásról szóló beszélgetésekből – egy brit jótékonysági szervezet egy fotósorozattal szeretné felszámolni azt a megbélyegzést, miszerint a szexualitás csupán a fiatalság sajátja.

John Rankin Waddell világhírű brit portré- és divatfotós – ismertebb nevén Rankin – korábban olyan ismert emberekkel dolgozott már, mint Madonna, David Bowie, Heidi Klum és II. Erzsébet királynő. Legújabb sorozatában hétköznapi emberek álltak a kamerája elé: öt 60 év feletti házaspárról készített intim képeket a Let’s Talk The Joy of Later Life Sex című kampányhoz. A projektet a brit Relate jótékonysági szervezet indította el azzal a céllal, hogy a fiatalságkultusz uralta társadalom ne tabuként kezelje az időskori szexualitást. Emellett szeretnék eltörölni azt a tévhitet is, hogy a kor előrehaladtával csökken a szexuális vágy és a testi kapcsolat már nem fontos tényező az életben.

Kampány az ageism ellen

A Relate és az Ogilvy reklám- és marketingügynökség közös felmérése is alátámasztotta, hogy a kampányra valóban nagy szükség van. Ugyanis a 65 év felettiek kétharmada egyetértett abban, hogy ez a korosztály ritkán, szinte sosem képviselteti magát a médiában, ha a szexről vagy az intimitásról esik szó. Az Egyesült Királyságban mindössze az emberek egyötöde gondolja, hogy a társadalom komfortosan beszél a 60 év felettiek szexuális életéről, és a 65 év felettiek kevesebb mint 10 százaléka szerint nem zavarja ez a téma az embereket. Ez az oka annak, hogy a 65 év felettiek 60 százaléka nem hajlandó megnyílni más emberek előtt a szexet és az intimitást érintő kérdésekben.

Gail Thorne, a Relate szexterapeutája szerint ezért a médiát is okolhatjuk, mert azt tükrözi, hogy csak a tökéletes testű fiataloknak van igénye a szexuális kapcsolatokra. „A valóság az, hogy érett korban a szex és az intimitás más-más dolgot jelent az emberek számára. Egyeseknek az új és eltérő szexuális tapasztalatok felfedezéséről szól. Másoknak egyszerűen annyit jelent, hogy képesek érzelmeket kifejezni egy gyengéd érintéssel.” Thorne hozzátette, hogy a Relate arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy a szex és az intimitás minden formájában ugyanolyan fontos lehet az idősebb emberek életében, mint a fiatalabb korosztály számára.

Fotó: Rankin/Let’s Talk The Joy of Later Life Sex

A kampányfotókat készítő Rankin örömmel csatlakozott az ageism ellen harcoló projekthez. „Most mindannyiunknak nagyobb szüksége van az intimitásra, mint valaha – az életkor természetesen csak egy szám. A szeretet és a törődés mértékének nem kell megváltoztatnia idősebb korunkban sem. Ez a kampány arra törekszik, hogy megszüntesse ezt a konvenciót” – mondta a fotós. A Relate hozzátette, hogy a párokról egy kényelmes, zárt környezetben készítették el a képeket. Emellett egy intimitás coach is jelent volt a fotózáson, hogy segítsen nekik az érzelmeik irányításában. 

Rankin/Let’s Talk The Joy of Later Life Sex
Rankin/Let’s Talk The Joy of Later Life Sex
Rankin/Let’s Talk The Joy of Later Life Sex

Forrás: Mashable
Nyitókép: Rankin/Let’s Talk The Joy of Later Life Sex

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: