Találd meg a boldogságod a munkádban! Ez a képlet felnyitja a szemed

Itt az ideje, hogy pótold azt, ami hiányzik!

Mi kell ahhoz, hogy minden reggel boldogan lépjünk be a munkahelyünk ajtaján? Itt a kész recept, neked már csak ki kell próbálnod!

Szoktál azon töprengeni, hogy milyen szempontok fontosak számodra egy állás kapcsán? Olyan munkakörnyezetre vágysz, ahol felszabadult és boldog lehetsz? Itt az ideje lépéseket tenned azért, hogy kihozd a maximumot a jelenlegi helyzetedből. Gondolj csak bele, életünk során több mint 90 ezer órát töltünk munkával. Nem engedhetjük meg magunknak azt a „luxust”, hogy háttérbe szorítsuk a boldogságunkat, még olyan más, szintén fontos tényezők miatt sem, mint a pénz vagy a siker. És ennek nemcsak az az oka, hogy szeretjük a vidámságot: a munkavállaló elégedettsége összefügg a produktivitással és a teljesítménnyel is. Hogy a karrier és a mentális egészség közötti kapcsolatról már ne is beszéljünk! Miért bíznánk a sorsra, hogy jó főnökünk legyen, olyan kollégákkal dolgozzunk, akiket kedvelünk, vagy, hogy olyan munkánk legyen, amiért hosszút távon is lelkesedni tudunk? Ha pontosan látjuk, mire van szükségünk, vagy épp mi az, amit hiányolunk, minden rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy kezünkbe vegyük a saját sorsunkat.

A munkából fakadó boldogság formulája:

Boldogság = (szabadság + kihívás + egyensúly – stressz) x jelentőség

Szabadság: Mérlegeld, mennyi teret engednek neked a munkavégzésed során, illetve hogy te magad mennyi önállóságra vágysz. Igyekezz bizalmi viszonyt kialakítani a feletteseiddel: ha nem ragaszkodnak a 9-től 5-ig tartó munkavégzéshez, esetleg időnként otthonról is dolgozhatsz, máris több lehetőséged nyílik.

Kihívás: Ha rutinmunkává válik a tevékenységed, hamar kiéghetsz. Ezzel szemben a túl sok nehézség stresszt hoz magával. Találd meg az átmenetet, időnként lépj ki a komfortzónádból, és nézz szembe leküzdhető kihívásokkal, amelyek biztosítanak arról, hogy alkalmas vagy a pozíciódra.

Egyensúly: Néha azt kívánod, bárcsak több órából állna egy nap? Nehézségek ide vagy oda, meg kell találnod az egyensúlyt munka és magánélet között. Fordíts elég időt a szeretteidre, a testmozgásra és a hobbijaidra is. Arról se feledkezz meg, hogy időnként lecsendesítsd az elméd, és átgondold, hogy jó irányba halad-e az életed.

Stressz: Ahogy mondani szokás, teher alatt nő a pálma. A nyomás sok esetben növeli a teljesítményt, a túlterheltség viszont hosszú távon ellehetetleníti a munkát. Ha úgy érzed, hogy szorongsz, esetleg kezdesz kiégni, mindenképp lépned kell.

Jelentőség: Mindannyian arra vágyunk, hogy lássuk értelmét a munkánknak. De ez min múlik? Hasznosnak érezheted, ha van lehetőséged új dolgokat elsajátítani és fejlődni, vagy szemmel látható eredményeket érsz el. Az is motiváló tényező, ha a cég, aminek dolgozol, kiáll egy ügy mellett, amivel te is tudsz azonosulni, így a munkád egy magasabb rendű célt is szolgál.

Rendben, de mi a helyzet a pénzzel?

Aki azt mondja, hogy a pénz nem számít, hazudik. Viszont az is igaz, hogy a pénz önmagában nem elég a boldogsághoz. Ezt az tudja igazán, aki jól keres, mégis borzasztóan érzi magát a munkahelyén, sőt még a munkáját sem szereti. És a rossz hír az, hogy még a siker is lehet keserédes, hiszen egyedüli tényezőként nem biztosíthatja a kiegyensúlyozott, boldog hétköznapokat. Például, ha mindent a munkának rendelsz alá, és nem szánsz időt magadra, még az elismerés sem okoz igazán örömöt.

Mit tehetünk azért, hogy boldogságot nyújtson a munkánk?

Értékeld át a helyzetet!

Használd a fenti képletet ahhoz, hogy megtaláld, mi az, ami hiányzik, és gondold át, hogyan pótolhatod. (Illetve, ha a stressz okozza a fő problémát, töprengj el azon, hogy hogyan zárhatod ki a feszültségforrásokat.) Ne feledd, a te kezedben van az irányítás, ha a boldogságodról van szó. Igaz, vannak külső körülmények, amiken nem tudsz változtatni, de ez nem azt jelenti, hogy mindennel meg kell békélned. Ha úgy érzed, hogy a munkahelyed romboló hatással van az életedre, ne rettegj attól, hogy felállj az asztaltól.

Beszélj a főnököddel!

Ki mondta, hogy nincs megoldás a problémáidra? Próbálj beszélni a feletteseddel, oszd meg vele a kétségeidet. Benne van a pakliban, hogy semmit sem érsz el nála, akkor pedig érdemes elgondolkodnod, hogy tényleg az ő keze alatt szeretnél-e dolgozni. De mi van, ha rávilágít arra, hogy esetleg feleslegesen aggódsz bizonyos feladatok miatt? És, ha épp jó hírekkel szolgálhat, például hogy a tervezett átalakítások előnyösen érintenek majd téged? Az sem kizárt, hogy egy másik pozíciót ajánl neked, vagy kezébe veszi az ügyed, és megoldást keres a munkahelyi gondjaidra.

Legyen a pozitív attitűd a hajtómotorod

A boldogságod sokkal inkább függ a hozzáállásodtól, mint a külső körülményektől! (Ha szeretnéd, hogy meggyőzzünk erről, olvasd el ezt a cikkünket!) Légy nyitott, ne hagyd, hogy a nehézségek elvegyék az életkedved, maradj kíváncsi és aktív, segítsd a kollégáid, és közben tanulj tőlük.

Szeretettel fordulj mások felé!

A jókedv ragadós, csak úgy, mint a negatív érzelmek, így miért pont búskomor emberekkel vennéd körül magad? Fókuszálj a pozitívumokra, nyiss mások felé, legyél előzékeny és segítőkész. Hidd el, a többség viszonozni fogja a gesztusaidat, és nincs is annál jobb, mint baráti légkörbe, vidám kollégák közé érkezni reggelente!

+1 Időként térj vissza a képlethez, és ellenőrizd, mi az, ami jelenleg hiányzik a boldogságodhoz!

Fotó: Roman Samborskyi/Shutterstock
(psychologies.co.uk)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: