Találd meg a színed, és kiderül, milyen ember vagy!

A színek mindent elárulnak

Egy teszt segítségével találd meg melyik a domináns színed, ami elárulja, hogy mely karaktercsoportba tartozol. Lássuk, milyen tulajdonságok jellemzek téged leginkább!

Minden személy a következő négy szín egyedülálló keveréke: narancssárga, zöld, kék és arany. Nincsenek jó vagy rossz színek, mindegyik személyiségtípus rendelkezik pozitív és negatív tulajdonságokkal egyaránt. A spektrum rendkívül széles, számos egyedi variáció létezik. Minden személyiségtípus egyedülálló, de természetesen mutatnak egyezéseket is.

Ezt a tesztet David Keirsey pszichológus-személyiségkutató egyik tanítványa, Don Lowry fejlesztette ki, a True Colors (Igaz színek) elnevezést adta neki. A fent említett négy színt, és azok egyedi kombinációit használja a személyiségtípusok és stílusok elkülönítéséhez.

Ideális esetben a teszt kitöltésével jobban megismered önmagad, vagy akár másokat is, ha szintúgy végigmennek a kérdéssoron. Így tisztában leszel saját magad és/vagy mások személyiségtípusának jellemvonásaival, ezáltal könnyebben kezeled majd a konfliktushelyzeteket. Mindenki a négy szín egyedi keveréke, viszont minden esetben van egy domináns szín. Nézzük, nálad melyik az!

Mi van előbb: a munka vagy a szórakozás?

Találd meg a domináns színed!

Minden egyes szekcióban azt a betűt válaszd ki, ahol a felsorolt szavak a leginkább jellemeznek téged. Ne mélázz el rajtuk, dönts impulzívan. Ami elsőre megragadja a tekinteted, arra adj 4 pontot, a következőre 3-at, majd 2-t, végül pedig 1-et arra, amelyik a legkevésbé hozott lázba.

1.

a, aktív, változatosság, sport, lehetőségek, spontaneitás, rugalmasság

b, rendezett, eltervezett, takaros, szülői, hagyományos, felelősségteljes

c, szívélyes, segítőkész, barátok, hiteles, harmonikus, jószívű

d, tanulás, tudomány, csend, sokoldalú, találékony, hozzáértő

2.

e, kíváncsi, ötletek, kérdések, fogalmak, tudás, problémamegoldás

f, törődő, emberközpontú, érzések, egyedi, empatikus, beszédes

g, rendezett, pontos, őszinte, stabil, érzékeny, megbízható

h, akció, kihívások, versengő, heves, hatékony

A barátokkal együtt töltött idő a legjobb kikapcsolódás számodra?

3.

i, segítőkész, megbízható, szavahihető, hűséges, konzervatív, rendezett

j, kedves, megértő, odaadó, elkötelezett, szívélyes, költő

k, játékos, gyors, kalandvágyó, nyitott, független, konfrontatív

l, független, felfedező, kompetens, elméleti, találékony, okokat kutató

4.

m, követés, szabályok, hasznos, spórolás, aggódó, eljárás, együttműködő

n, aktív, szabad, győztes, merész, impulzív, kockázatvállalás

o, osztozás, jól kijön az emberekkel, érzések, lágy, inspiráló, drámai

p, gondolkodás, problémamegoldás, perfekcionista, eltökélt, komplex, összeszedett

5.

q, rejtvények, információkeresés, értelem, filozófiai, szigorú erkölcsű, racionális

r, könnyed, társadalmi ügyek, happy end, megközelíthető, gyengéd, rokonszenvező

s, izgatott, élénk, bátor, ügyes, gyakorlati, színpadias

t, büszke, hagyományos, jót cselekszik, szabályos, konvencionális, körültekintő

A nyugalom és a csend jellemez téged, vagy mindened a pörgés?

Eredmények:

Add össze az a,h,k,n,s alá írt pontszámokat. Ez a narancssárga.

Add össze a d, e, l, p, q alatti pontokat. Ez a zöld.

Add össze a c, f, j, o, r alatti számokat. Ez a kék.

Végül add össze a b, g, i,m,t alatti számokat. Ez pedig az arany.

Amelyiknél a legmagasabb a pontszámod, az a szín jellemez téged leginkább. Érdemes megismerned a többi színt is, mivel ahogy azt említettük, a teszt szerint több szín kombinációjából áll össze egy-egy személyiségtípus. Ez azt jelenti, hogy a többi szín tulajdonságai is igazak lehetnek rád, de minden esetben a domináns színből kell kiindulnod, ha szeretnéd jobban megismerni önmagad.

A narancssárga:
Jellemző rád a szabadság és a spontaneitás. Impulzív, kockázatvállaló vagy, aktív, nagylelkű, versengő, tevékeny és optimista. Nem a te műfajod az elköteleződés. A válság éltet. Jó az állóképességed, imádod, ha rád irányul a figyelem. Szükséged van a változatosságra. Szeretsz átlagos környezetben élni. Izgalmat csempészel a közösség életébe.
A zöld:
Innovatív, logikus és kíváncsi ember vagy. Meg szeretnéd érteni a világot. Az intellektuális szabadság éltet. Lassan hozol döntéseket. Megkérdőjelezed a hatalmat. Hajtod magad a fejlődés felé, jellemez a perfekcionizmus. Velős mondataid vannak, nem szeretsz fecsegni, de élvezed az érdekfeszítő vitákat. Hajlamos vagy kizárni az érzelmeket. A jövőre koncentrálsz.
A kék:
Még keresed önmagad. Szükséged van az egyediség érzésére, arra, hogy őszinte tudj lenni magadhoz. Értékeled a szoros kapcsolatokat, a szeretteiddel töltött minőségi időt. Keresed az alkalmakat, amikor megmutathatod a kreativitásodat. Jól tudsz együttműködni másokkal, kompromisszumkész vagy. Vonz a természet, az állatok és a növények. A felszín mögé nézel. Osztozol mások érzéseiben, gyakran hozol döntéseket érzelmi alapon. Jól alkalmazkodsz a szituációkhoz, szeretsz másokról gondoskodni, bevonódni a számodra fontos ügyekbe.
Az arany:
A kötelességtudat, az önállóság és a stabilitás jellemez leginkább. Szereted hasznosnak érezni magad. Értékeled a rendezettséget, a pontosságot, a szabályokat, és imádod megtervezni az életedet. Nem félsz az elköteleződéstől. Célorientált, felelősségteljes és elszánt vagy. Mantrád az „előbb a munka, aztán a szórakozás”. Ragaszkodsz a hagyományokhoz. Nem riadsz vissza attól, ha irányítanod kell.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: