Támogass egy nagyszerű ügyet: legyen saját méhházad!

A méhkolóniák száma rohamos ütemben csökken, ezért a svéd bútorgyártó cég arra ösztönöz mindenkit, hogy tervezze meg saját méhházát.

Az IKEA kutatólaboratóriuma, a koppenhágai Space10 Bakken & Bæck európai formatervező stúdióval és Tanita Klein tervezővel közösen beszállt abba a világméretű kampányba, amelynek célja, hogy megmentsék a méheket. A május 20-án, azaz a Méhek Világnapján bemutatott Bee Home nevű projekt lehetőséget nyújt arra, hogy egy online felületen bárki megtervezhesse saját méhházát. Így mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy megállítsa a méhpopuláció fogyatkozását.

A bolygó legfontosabb élőlényei

Albert Einstein nevéhez kötik azt a mondást, hogy ‚‚ha kipusztulnak a méhek, akkor az emberiségnek legfeljebb négy éve van hátra”. A természetvédők és a tudósok szerint ez a becslés nem áll távol az igazságtól, ezért ők is felhívják az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet töltenek be ezek a rovarok az ökoszisztémánkban. A méhek évekkel ezelőtt kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára, mert példányszámuk drasztikus csökkenésnek indult – csak a mézelő méhkolóniák száma közel 16 százalékkal lett kevesebb. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen a Föld mezőgazdaságának 70 százaléka – így a mi jövőnk is – nagyban függ a méhektől. Ezért a Eartwatch Institute természetvédelmi szervezet 2019-ben a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

Mi is beszállhatunk a küzdelembe

A Méhek Világnapján minden évben azt hangsúlyozzák, fontos megvédenünk ezeket az állatokat. Idén a népszerű svéd bútorgyártó is csatlakozott a kampányhoz. Május 20-án indult el a Bee Home nevű projekt, aminek segítségével bárki megtervezheti saját méhházát. A weboldalon személyre szabhatjuk a magasságot, a szintek számát és azt, milyen fából szeretnénk elkészíteni. Ezután a webhelyről letölthetjük, majd kinyomtathatjuk a tervrajzot és a megépítéshez szükséges utasításokat. Ezek alapján egy szakember könnyen elkészíti nekünk saját méhotthonunkat, amelyet elhelyezhetünk az udvaron.

Tanita Klein tervező elmondása szerint a projekt közben arra törekedtek, hogy ne csak hasznos, hanem esztétikus faházakat készíthessenek az emberek. Így az udvar díszei lehetnek, de közben fontos szerepet töltenek be: a méhek behúzódhatnak alá a zord időjárási körülmények elől, illetve a szaporodásukhoz is megfelelő helyet biztosít. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy az építmény nem szolgál kaptárként – azaz a méhek nem fognak benne mézet termelni. Viszont egy nagyon fontos ügyet segíthetünk azzal, ha néhány példányt befogadunk a tető alá.

Nyitókép: Bee Home

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: