Tanácsok helyett így segíthetsz a szeretteidnek túljutni a nehézségeken

A legtöbbször nem okoskodásra és világmegváltó tanácsokra van szükségünk, hanem csak együttérzésre és meghallgatásra. 4 mondat, amely ezt sugallja.

Amikor egy szerettünk bajban van, nehézségek érik vagy meg kell küzdenie valamivel és ezt megosztja velünk, zsigerileg érezzük, hogy tanácsot kell adnunk. Mi, emberek így vagyunk bekötve. Önkéntelen problémamegoldók vagyunk és nehezen viseljük, ha valamit nem tudunk helyrehozni. Azonban mások helyett nem élhetjük az életet és valójában nem is látunk bele a helyzetükbe teljes mértékben, ezért tanácsot osztogatni ostobaság lenne. Mi több, magának a bajbajutottnak sem ez az érdeke és vágya, amikor megosztja velünk a történetét, hanem egyszerűen értő fülekre és egy vállra van szüksége, amin megpihenhet.

1. Azért vagyok itt, hogy meghallgassalak.

Kétféle tanács létezik: jó és rossz. Azonban nem ennyire pofonegyszerű a helyzet. A jó tanácsokkal az a probléma, hogy még ha előre is lendítik a kérdezőt, függővé és kontrollvesztetté teszik őt. Ha kapunk egy felvillanyozó ötletet, akkor azt érezhetjük, hogy még többre van szükségünk, mert magunktól nem tudjuk megoldani a problémáinkat. Ugyanilyen káros a rossz és kéretlen tanács is, érthető okokból. Szóval az a legjobb, ha a tanácsok osztogatását félresöpörjük és odafigyelünk a jelenlétre. Biztosítsuk a másikat afelől, hogy ezt az időt neki szenteljük és annak, hogy teljesen megértsük a helyzetét.

2. Rám számíthatsz. Hogyan tudnék most a leginkább segíteni neked?

Azzal, hogy ellenállsz az azonnali tanácsadás késztetésének, megragadod az esélyt, hogy mélyebb kapcsolatot alakíts ki, és teljes mértékben megismerd a másik személy szükségleteit. Lehet, hogy csak meghallgatásra van szüksége, így az, ha meg tudja osztani a gondolatait egy megbízható személlyel, segíthet neki az érzelmek feldolgozásában. Nagyon kevésszer vagyunk képesek arra, hogy nézőpontot váltsunk és odafigyeljünk nem csak a saját, de a másik igényeire is. Azzal, ha megkérdezzük nem nyúlhatunk mellé.

3. Van valami elképzelésed arról, hogyan szeretnéd ezt kezelni?

Ez a kérdés arra szolgál, hogy visszahelyezzük a kontrollt a szerettünk kezébe. Ez arra készteti őt, hogy elgondolkozzon a saját megoldásain, ne pedig kívülről várja azokat. Persze, ötletelhetünk vele, ha éppen ezt kéri tőlünk, de ne rohanjunk előre és próbáljuk meg helyette kitalálni a helyes utat.

4. Ha egy barátod kerülne ebbe a helyzetbe, te mit tanácsolnál neki?

Tanácsadás helyett feldobhatjuk a labdát és rávehetjük a szeretteinket, hogy önmaguknak fogalmazzanak meg tanácsokat. Sokszor egy-egy nehéz helyzetet megold az, ha távolságot teremtünk önmagunk és a szituáció között. Így van esélyünk arra, hogy külső szemmel nézzünk rá a dolgokra és ne az érzelmeinkkel sodródjunk végtelen vizeken. Sokkal nagyobb támogatásról árulkodik, ha képesek vagyunk a megfelelő kérdéseket feltenni, a megfelelő időben, mint az, ha a hirtelen eszünkbe jutó megfejtéseket kezdenénk el felsorakoztatni. Ezáltal úgy tudsz segíteni, hogy közben nem ütöd bele az orrodat mások életébe.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: