Tandi Flora #5050 eQuality című lemezét Fonogram-díjra jelölték – Az album koncepciójáról, társadalmi szerepvállalásáról beszélgettünk

Tandi Flora külföldön már komoly karriert tudhat a magáénak, ám szeretne a hazai közönség előtt is bizonyítani. Miklósa Erika felfedezettje legújabb albumának lemezbemutató koncertjére készül, amelyre május 25-én kerü sor az IH Rendezvényközpontban!

– Hazánkban kevesebben ismerik a művészeted, mint külföldi turnéállomásaidon, a lemezeiden is sok idegennyelvű dal szerepel. Ennek mi az oka?

– Mi az oka vagy mi a célja? Az az igazság, hogy az a könnyűzenei műfaj, amiben alkotok, abszolút rétegzene, igazából elnevezése sincsen. Én igényes könnyűzenének hívom, de nyilván az is szubjektív, kinek mi az igényes. Külföldön azért ismerték meg a nevem, mert szerepeltem olyan kollaborációkban, ahol a duettpartnereim közönsége az én zenémet is megszerette. Vagy Spanyolországban ez úgy alakult, hogy a nők elleni erőszakkal foglalkozó kampánydalomat kapták fel, hiszen náluk ez kiemelt ügy, így egy egész rádióműsor szólt erről a projektemről. Erre a kampányra egyébként nagyon büszke vagyok, az ENSZ női jogi szervezete, a UN Women is elismerően méltatta.

Flora Tandi
Fotó: Sajtóanyag

– Szociálisan érzékeny ember vagy, sokféle kampányt és figyelemfelhívást indítottál, a #5050 eQuality című lemezed is egy vélemény vállalás. Hogyan jött a lemez ötlete?

– A #5050 (fifty-fifty) album az egyenlőség köré épül, a diszkrimináció megjelenési formáira, de nem kell egy súlyos, nehezen fogyasztható zenei anyagra gondolni. A lemez olyan lett és arról szól, ahogyan most látom a világot. Énekelek például Amaury Vassili francia tenorral a nemzetek közötti egyenlőségről, Lakatos Krisztiánnal a kisebbségekről, Wolf Katival a családról, Vásáry Andréval pedig egy love is love duettet vettünk fel. De benne van a magyarságom egy népdal átirattal vagy énekelek a nemek közötti egyenlőségről úgy, hogy készítettünk két dalt, aminek az énekdallama igazából egy és ugyan az, csak a hangszerelés és a szöveg más. Ezek a WOMENderful és a PhenoMENal. Szerettem volna a zenén keresztül megmutatni, hogy egyenlőek vagyunk, de nem egyformák. A WOMENderful dalszövege olyan inspiráló nők neveit vonultatja fel, akikre felnézek, mert nyomot hagytak/hagynak a világban: Rosa Parks polgárjogi aktivista, Jeanne d’Arc, a szent francia nemzeti hős, Audrey Hepburn színésznő, jószolgálati nagykövet, Marie Curie Nobel-díjas fizikus, Coco Chanel a Chanel divatház alapítója, Florence Nightingale, a betegellátás megreformálója, Angelina Jolie színésznő, jószolgálati nagykövet, és Eva Longoria szinésznő, filantróp aktivista is a dalszöveg fontos szereplője. A PhenoMENal dalszövege is hasonló elven íródott volna, de időközben sajnos elveszítettem Édesapámat, így új irányt vett bennem ennek a dalnak a mondanivalója, úgyhogy úgy döntöttem, a PhenoMENal az apaképemről fog szólni.

– És ezt a sokszínű, izgalmas lemezt Fonogram-díjra jelölte a szakma. Milyen érzés volt, mikor megtudtad a hírt?

– A lemez készítésekor ütött be a covid, még egy stúdióban sem lehetett tartózkodni egymással, maszkban meg nem is lehet énekelni, így az alkotómunka is sokkal nehezebb volt, ráadásul ebben az időszakban váltunk meg egymástól a menedzsmentemmel is, úgy éreztem, minden rám omlott. De olyan fontos volt nekem ez a lemez, hogy tudtam, ismerem magam, egyedül is képes vagyok végig vinni. Persze az ’egyedül’ itt barokkos túlzás, mert az alkotótársaim, duettpartnereim teljes vállszélességgel mellettem voltak és hittek abban, amit csinálunk. Közben Édesapám halála miatt még nagyobb érzelmi kihívás volt befejezni az anyagot, ezért a lemez fizikai borítójára fel is került, hogy neki ajánlom a #5050 albumot. Annyira drukkolt nekem… Remélem, büszke rá, hogy nem csak számomra egy kiemelt állomás ez a lemez a pályámon, de a Fonogram ítészei is érdemesnek találták a jelölésre. Valójában nem számítottam rá, egy fárasztó hétfő délután tudtam meg a hírt, egyből hívtam a kiadómat, és megköszöntem, hogy nevezték a kiadványt, mert nélkülük sem sikerült volna. Szóval ez tényleg egy csapatmunka. Attól, hogy az én nevem alatt fut a produkció, tényleg nem vagyok egyedül.

– Mik a terveid most, hogy újra lehet tervezni, a pandémia nem befolyásolja a koncertezést, turnézást?

Május 25-én lesz a #5050 lemezbemutató koncert, és reméljük, sok további állomás követi majd. Ezen kívül a járvány alatt lemondásra került külföldi koncerteknek keressük az új dátumokat, és tervezzük a következő klipeket is. Annyi minden van ebben a lemezben, hogy szeretnék egyenként megmutatni annyit belőle, amennyit csak lehet!

Forrás: Sajtóanyag
Nyitókép: Sajtóanyag

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: