Tappancsok a hóban: 5+1 fontos dolog, amire figyelj a kutyusodnál télen

Sokan azt gondolják, mivel a kutyának bundája van, a téli hideg ellen már nincs szükség egyéb óvintézkedésre. De egy felelős kutyatulajdonosnak van néhány dolog, amire nem árt odafigyelnie, ha a kutyája igazi társ, mi több, családtag a számára.

Sok kutyatulajdonos él azzal a tévhittel, hogy a kutya szőrzete megvédi őt minden körülmények között. Azonban az új fajták megjelenése, na meg az elvárosiasodott életmód (ami miatt nem tud kialalkulni az igazi téli bunda) védtelenné teszi négylábúinkat az időjárási viszontagságokkal szemben. Ha azt szeretnéd, hogy legjobb barátoddal a téli hidegben is boldogan tehess nagy sétákat, és közben az egészsége miatt se kelljen aggódnod egy percet se, tegyél meg néhány óvintézkedést.

1. Tudatos táplálkozás, a kutyának is

Ahogy a mi szervezetünk is másképp működik a hűvösebb évszakban, úgy a kutyáké is átáll téli üzemmódba. Ilyenkor persze nem arról van szó, hogy szét kell etetni a blökit, hogy tavaszra olyan legyen, mint egy négylábú hóember. Nem több táplálék kell nekik, csak táplálóbb ételek. Ha csak szárazeledelt adsz a kutyusodnak, akkor a téli szezonban víz helyett érdemes zsírosabb levesben megáztatni a granulátumot, és olyan vitaminokkal kiegészíteni, amelyek megvédik egészségét. De célszerű ilyenkor elővenni a lazacolajat is, és minden nap egy kicsit adagolni a táplálékára. Ha a kutyus házi koszton van, akkor is tartsd szem előtt, hogy több energiára van szüksége a hűvös hónapokban és tápláld zsírosabb ételekkel. A maradékhoz tegyél neki szalonnát, vagy a tepsi aljára kisült zsírokat keverd az ételéhez.

2. A kutya lábaira is figyelj: tappancsvédelem mindenkinek

Sajnos még mindig sok helyen sóval vagy egyéb vegyszerekkel jégtelenítik az utakat. Ezek két szempontból is nagyon veszélyesek: egyfelől mindig figyeld, hol nyalja a kutya a havat, hiszen könnyen életveszélyes vegyszereket lefetyelhet be, másfelől pedig ezek a szerek a tappancsát is károsíthatják. Van, aki a kutyacipőre esküszik, és vannak a krémpártiak. Én speciel a viaszos, zsírosabb tappancskrémek mellett tettem le a voksomat, miután mindig egyel (vagy kettővel) kevesebb cipőcskével jöttünk haza, mint amivel elindultunk. Egyszerűen vagy az én kutyáim túlmozgásosak, vagy én nem tudtam megfelelően a lábukra rögzíteni. A krémek viszont beváltak, és hazaérkezéskor a meleg vízzel töltött lavórban olyan vidáman csóválják a farkukat, mintha egy luxus pedikűrön vettek volna részt.

Kutya
Fotó: Leah Kelley/Pexels

3. Ho-ho-ho HÓÓÓ

A játék a hóban nagyszerű dolog, sok kutya szeret is benne ugrándozni. Azonban a nagy hóban olyan veszélyforrások lehetnek, amelyeket nem észlelnek. A hó nemcsak a szagokat, de a látási lehetőségeket is beszűkíti négylábú kedvenceink számára. Beleugorva pedig életveszélyes sérüléseket is szerezhet. Ha teheted, mindig olyan helyen sétáljatok, amit jól ismersz, nem kell tartani gödröktől, kiálló kövektől, drótoktól. Ráadásul a hónak még egy kellemetlen tulajdonsága is van. Egy pont után beleragad a bundába, és könyörtelenül hozzáfagy. Ha túl sok ideig tartózkodtok havas környezetben és a kutyád nem tudja lerázni bundájáról a felesleget, az hipotermiához, vagy rosszabb esetben fagyáshoz vezethet. Szóval a sétáitok során mindig figyeld négylábú barátodat, és az első jeleknél azonnal vidd meleg helyre.

4. Ruha vagy divat? Avagy mit viseljen a kutya

Vannak, akik pusztán divatból öltöztetik kedvenceiket vidám pulcsikba. Téli időben egy ilyen pulcsi kifejezetten nagy veszélyforrást jelent a szobacirkálók számára, hiszen könnyen átázik, és a hidegben nemhogy segít, de hipotermiához és fagyáshoz vezethet. Ha már felruházod négylábú barátodat, akkor mindenképpen polár bélésű és vízhatlan külsejű kabátot válassz, amely a hasát és tüdejét is védi. Ezek a ruhák egyébként nagyon hálás darabok, hiszen így a kutya szőrébe is sokkal kevesebb hó ragad, amit aztán majd otthon kell leolvasztani. Egy ideje kaphatók vízhatlan kutyaruhák, amelyeknek már a lábrésze is ki van alakítva. Ezek a legszuperebbek.

5. Kutya hideg van

Ha a te négylábúd kinti kutya, akkor arra nagyon oda kell figyelned, hogy a vize soha ne fagyjon be. Bár ilyenkor a négylábúak megoldják, vagy kiegészítik hóevéssel, ez sajnos nagy gyulladásveszélynek teszi ki a torkukat. A kinti kutyaházat a kényelmes szivacsok helyett most érdemesebb szalmával bélelni, a vizes lábacskáktól ugyanis a plédek, szivacsok hamar átáznak és csak hűteni fogják a házát. Ha a kutyaházban van fűtés, mindig gondoskodj arról is, hogy ez a kutyád számára is biztonságos legyen, ne tudja megégetni, megrázni őt.

+1. Hízás

Mivel ebben az időszakban kevesebb időt tud a szabadban, mozgással tölteni a kutyus, és inkább a kutyaházban, vagy a kanapén ejtőzik, szinte biztos, hogy tavaszra egy-két kiló felszalad. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor, ha tudod vidd minél többet magaddal, olyan programokra is, amelyekre egyébként nem vinnéd. Este forraltborozni mentek a barátokkal? Miért ne jöhetne ő is? Add rá a ruháját, kend be a talpát, és máris egy közös programmal és egy kis mozgással több van a napjában. Ráadásul ilyenkor attól sem kell félj, hogy nagy unalmában szétszedi a bejárati ajtó sarkát. Ma már sok munkahely is megengedi, hogy bevidd a kutyádat. Ha a tiéd ilyen, élj a lehetőséggel.

Természetesen kutya és kutya között is hatalmas különbség van, a kistestűek rosszabbul tűrik a hideget, a nagyobb méretű, hosszabb szőrű fajták jobban bírják a kintlétet, de azért mindegyik megérdemli az odafigyelést és a törődést éppúgy, mint bármelyik másik családtagunk. Aki gondoskodik a kutyusáról, rossz ember nem lehet.

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Nyitókép: Getty/Westend61

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: