Tarkítsd kis zöld hajtásokkal a tányérod: ezt az 5 dolog tartsd be, ha otthon csíráztatsz

A csíra kétségkívül az egyik legjobb vitamin-, növényi fehérje- és ásványianyag-forrás. A boltokban éppen ezért meg is kérik az árát, pedig otthon fillérekből előállítható. Ha ezt az 5 lépést betartod, hamarosan te magad is szüretelhetsz csírát.

A csírák nemcsak finomak és szép díszítőelemei az ételeknek, de rengeteg vitamint, aminosavat és fehérjét tartalmaznak. Csíráztató edényeket és üvegeket már a boltokban is lehet vásárolni, de akár az otthon kéznél lévő befőttesüvegben vagy műanyagdobozban is tökéletesen termeszthetők.

Csíráztatás lépésről lépésre

1. Vásárolj csíráztatnivaló magot

Csíráztathatunk gabonaféléket, hüvelyeseket vagy zöldségeket is. A magot általában bioboltokban és reformélelmiszer üzletekben vehetjük meg. Abszolút megéri az árát, hiszen egy zacskó mag hónapokon keresztül elegendő a csíráztatáshoz.

2. Áztasd be a magokat

Mindegy, milyen magot vásároltál, először alaposan, mosd át hideg vízben, majd 6-8 órára áztasd be annyi vízben, amennyi ellepi a magokat. Ekkor még semmiféle különleges edényre nincs szükséged, tökéletesen megfelel egy pohár vagy egy nagy tál. Egy-két evőkanál magból nagyjából egy hétre elegendő csírát kapsz.

3. Készíts saját csíráztatót

Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, mindössze egy befőttesüvegre, befőttesgumira és egy hálós anyagra lesz szükséged. A beáztatott csíra 6-8 óra elteltével, megszívja magát vízzel, és megduzzad. Ilyenkor szűrd le és ismét öblítsd át, majd tedd egy tiszta üvegbe. Ez lehet egy kiürült lekváros vagy savanyúságos üveg is. Az üveg kupakjára nem lesz szükség, hiszen a csíráknak fényre, folyadékra, és levegőre van szükségük a növekedéshez. Helyezz az üveg szájára egy hálós anyagot, majd rögzítsd egy befőttes gumival.

Fontos, hogy az üveget 30-40 fokosan megdöntve tárold úgy, hogy a szája lefelé nézzen. Erre azért van szükség, hogy a hálós részen keresztül távozhasson a felesleges folyadék. A konyhai szárító/csepegtető tökéletesen alkalmas hely lehet a csíráztatáshoz. Nemcsak üvegben lehet csíráztatni, de valamilyen doboz is megfelel, sőt vannak olyan magok, amelyeket kifejezetten vízszintesen kell csíráztatni.

4. Így neveld a csírádat

Mindegy, hogy befőttesüvegben vagy vízszintesen csíráztatsz, fontos, hogy naponta kétszer átmosd a magokat. Az üveggel ez lényegesen könnyebb, mindössze annyit kell tenned, hogy a hálós anyagon keresztül vizet engedsz az üvegbe, kicsit átöblíted a csírát, majd leöntöd róla a vizet, és visszahelyezed a szárítóra. A vízszintes csíráztatásnál, a magokat tedd egy szűrőbe, és ezen keresztül mosd át őket, majd helyezd vissza a szitára.

5. Így tárold a kész csírát

Nagyjából 4-5 nap alatt kicsíráznak a magok, ekkor vedd ki az üvegből, és már fogyaszthatod is. Jól szellőző tárolódobozban 1-2 hétig eláll a hűtőben.

Mit érdemes csíráztatni?

Csíráztatni bárki tud, hiszen nem egy bonyolult folyamat, de ha kezdő csíráztató vagy, érdemes az egyszerűbbekkel kezdeni. Ilyen például a retek, a búza, a brokkoli, vagy a lencse. A brokkolit befőttesüvegben kell csíráztatni, nincs kifejezetten brokkoli íze. A hüvelyeseket, mint például a lencsét, borsót, babot szintén befőttesüvegben csíráztathatod. Azért is érdemes hüvelyes csírát fogyasztani, mert a kis növények 25-30%-ban fehérjét tartalmaznak. A hüvelyesektől sokan puffadnak, ennek oka, hogy magas a fitát tartalmuk, ami megakadályozza a hasznos vitaminok, és aminosavak felszívódását. A csírában, sokkal kevesebb a fitát tartalom, mint a kifejlett hüvelyesben, így azok is jó szívvel fogyaszthatják, akiknek egyébként nehézséget okoz a hüvelyesek emésztése. A zsázsát érdemes vízszintesen csíráztatni, magas kollagéntartalmú és remek immunerősítő hatású.

Csíráztatni tehát gyerekjáték, és amellett, hogy spórolhatunk vele, ha házilag készítjük, abban is biztosak lehetünk, hogy semmiféle vegyszert nem viszünk be a szervezetünkbe.

Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: MarynaVoronova/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: