Ha ezt a 7 dolgot észreveszed magadon, biztos lehetsz benne, hogy te is a mamahotelben ragadtál

A mamahotel jelenség beférkőzött a köztudatba és egyre több embert érint. Ha rád is igazak a következő pontok, úgy, hogy már jócskán a húszas-harmincas éveidet taposod, akkor ideje megtanulnod repülni, hogy kiürülhessen az a fészek.

A mamahotel és papabank kifejezésekkel élete során mindenki legalább már egyszer találkozott. Ismerjük a helyzetet, ha máshonnan nem is, az amerikai filmes paródiákból, amikor a testes 30 éves gyerek a szobájából kiabál: „Mama, ma is a kedvencem lesz vacsorára?” Ez már a skála vége, a kiindulópontja valahol a meghosszabbodott tanulmányok és a kifizethetetlen ingatlanárak között keresendő. Kezdetben a praktikum ad okot arra, hogy hosszabb bérletet váltsunk a mamahotelben, aztán később a kényelem marasztal még tovább. Sokáig fejtegethetném, hogy milyen okok vezetnek oda, hogy valaki a családi fészket választja minél tovább lakhelyéül, de egyszerűbb, ha erről olyanokat kérdezünk meg, akik hasonló cipőben járnak:

„Szerintem jó befektetés a szülőkkel való együttélés, mindaddig, amíg az ember a saját lábára tud állni és ki tudja találni, hogy mit kezdjen az életével. Addig meg ott van a biztonság, nem fáj a fejem a kaja, lakbér meg a számlák miatt. Könnyebb rendezni a háztartást, több időm van a saját karrierem építésére vagy bármire.”- kezdi a 24 éves Barnabás.

„A magas albérletárak nem kedveznek a helyzetnek. Én, ha szeretnék se tudnék saját lakásba költözni. Most épp a mesterképzést csinálom, tervben van a doktori is, mellette részmunkaidőben dolgozom, hogy fizetni tudjam a tandíjat, így körülbelül 28 leszek mire mindezt valahogy befejezem, és jut időm azzal foglalkozni, hogy felépítsem a saját életem.”- teszi hozzá Anna (25).

„Engem még egy bomba sem robbanthatna ki otthonról, maximum egy bombázó – jegyzi meg nevetve Marci (31). Eddig még nem találtam olyan nőt, aki minden szempontból megfelelne. Vagy főzni nem tud, vagy karrierista, de mindig van valami. Én viszont szeretem, ha egy fárasztó munkanap után egy kicsit kényeztetve vagyok. Amíg nem találom meg az igazit, addig nekem ez így tökre megfelel, ahogy most van.”

A végére pedig itt hagyom ezt a szórakoztató, mégis életszagú listát. Vigyázz, ha a legtöbb pontnál hevesen bólogatsz, az azt jelenti, hogy a mamahotelben ragadtál:

  1. Minden nap tiszta ruhák várnak rád úgy, hogy be se kapcsoltad még a mosógépet
  2. Minden utazás előtt a bőröndödben élére vasalt ruhák sorakoznak
  3. Anyukád jobban tudja milyen szín áll jól neked, mint te
  4. A szüleid elég gyakran megjegyzik: „Édes lányom/fiam, ideje lenne fiúkkal/lányokkal ismerkedned..”
  5. A gyerekszobai tükrödből már egy szarkalábas szempár néz vissza rád
  6. Nem az előfagyasztott ételek teszik ki a menüd nagy részét, hanem a 3 fogásos vacsorák
  7. Túl sok megtakarított pénzed marad.

Ha netalán magadra ismersz, csak annyit ígérj meg, hogy még, ha esetlenül is, de megpróbálod megtenni azokat az első szárnycsapásokat. Mert a fiókákra a fészek elhagyása után vár az igazi kaland!

Szerző: Szakács Betty
Nyitókép: KEEM IBARRA/ Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: