Te is kitéped az ősz hajszálaidat? Elmondjuk, miért ne tedd!

Az ősz hajszálak kétségkívül nagyon zavaróak tudnak lenni, de az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha kitéped őket. Ajánlunk néhány olyan terméket, amelyek hosszú távú megoldást kínálnak.

Bár az ősz hajszálak megjelenését egyértelműen a korral és az idő múlásával hozzák a legtöbbször összefüggésbe, ez koránt sincs csak így. Nagyon sok esetben fiataloknál is előfordul egy-egy kósza ősz hajszál, ugyanis ezek megjelenése nem a korhoz, hanem biológiai tényezőkhöz is kapcsolódik. Sőt, a rossz hír az, hogy még a stresszel is összefüggésben van.

Sokkoló őszülés

A hajszínt a melanociták (festéksejtek, pigmentsejtek) termelik, amikor a szőrtüszőbe vándorolnak az anyaméhben kialakuló fejlődés során. A hajszín, valamint azok különböző árnyalatai, a pigmentek és lehetséges arányaik ennek kombinációjával jönnek létre. Amikor ez a pigment megszűnik, vagy kevesebb mennyiségben termelődik a szervezetben, akkor kezd a haj őszülni. Az első ősz hajszálak megjelenésre nem lehet felkészülni, az esetek többségében ez mindenkit sokkol. Ilyenkor a legpraktikusabbnak tűnő megoldás, hogy kitépésre ítéltetik az ártatlan hajszál, s bár kétségkívül ez a leggyorsabb, de nem biztos, hogy a legcélravezetőbb megoldás is. Aki ebben a témában járatos, az biztosan érzékelte már, hogy ha kitép egy ősz hajszálat, napokon belül másik, esetleg több is nő a helyére. Ez vajon véletlen egybeesés, vagy van valamilyen összefüggés?

Dr. Lidia Trasobares, a madridi Príncipe de Asturias Egyetemi Kórház bőrgyógyászati ​​​​​​osztályának vezetője ugyan cáfolta ezt a mítoszt, de azt egyértelműen megerősítette, hogy az ősz hajszál kitépése nem jó megoldás. „Az ősz haj kitépése nem akadályozza meg és nem serkenti az újak megjelenését, de ugyanazon hajszál többszöri kitépése annak végleges eltűnéséhez vezethet, ezért egyértelműen nem ajánlott az ősz hajszálak kitépkedése” – mondja a doktornő.

A stressz is elősegíti az őszülést

Becslések szerint a világ lakosságának nagyjából 25%-ánál 50 éves korra a haj fele megőszül. Ezt be is lehetne tudni a kornak, ám az utóbbi időben az 50 év alatti korosztály is egyre inkább érintett a témában. A doktornő elmondása alapján napjainkban több kutatás foglalkozik az idő előtti őszüléssel, és ezek szinte mindegyike arra a következtetésre jutott, hogy az immunrendszer állapotával is összefüggésbe hozható az ősz hajszálak megjelenése. De a folyamatos stresszhatás sem tesz jót, tehát a korai őszülés esetén érdemes rákapcsolni az immunerősítésre, és megtalálni a stresszkezelés legcélravezetőbb módját. Mert nem a stressz a fő probléma, azt ugyanis a mai világban szinte lehetetlen elkerülni, hanem az, hogy ez miként hat ránk, és milyen technikával vagyunk képesek felvértezni magunkat ellene.

Mi a legjobb megoldás az őszülő haj ellen?

Már csak azért sem érdemes elkezdeni a hajszálak kitépkedését, mert ez egy visszafordíthatatlan folyamat, és ha elkezdődik, csak idő kérdése, hogy mennyire fokozódik. Minden ősz hajszálat pedig fizikailag képtelenség, és nincs is értelme eltávolítani. Mondhatni, nagyon igazságtalan a természet, mert szinte csak a szabad szemmel (mások által is) jól látható helyeken jelennek meg az első ősz hajszálak, és ilyenkor a legkevésbé nyújt vigaszt a tény, hogy másoknak is van.

A legtöbb hajfesték megoldást nyújt a problémára, de kaphatók kifejezetten az ősz hajszálak eltüntetésére szolgáló instant termékek is. Végső soron pedig az is lehet opció, hogy őszre festetjük az egészet. Ma már ugyanis az ősz hajszín sem ciki, sőt egyre inkább divat.

Ha zavarnak az ősz hajszálak, akkor kitépkedés helyett próbáld ki ezeket a bevált termékeket:

Sampon

Plantur sampon, notino.hu, 4580 Ft.

A Plantur 39 Colour Brown sampon az ősz hajszálakat és a hajtöveket elrejti, és a festett hajhoz képest egyre kevésbé lesz szembetűnő a különbség. A szín pigmentek minden hajmosással felhalmozódnak a hajon, így a szín intenzitása idővel növekszik.

Púder

Root Cover Up púder, welovehair.hu, 12990 Ft.

A Root Cover Up púder a hajlenövés egyszerű és gyors fedésére szolgál, de kiváló segítség az ősz hajszálak eltakarásában, ráadásul peroxid használata nélkül hangsúlyozza a melírozott hajat. A 8 árnyalatban elérhető termék, ásványi anyag összetételének köszönhetően az eredmény: fényes természetes haj.

Spray

Magic Retouch Spray, lorealparis.hu, 2399 Ft

A Magic retouch spray olyan színes pigmentet tartalmaz, amely tökéletesen rátapad a hajszálakra, és egészen a következő samponos hajmosásig rajtuk is marad. Egyetlen alkalmazásával, 3 másodperc alatt eltüntethetők a kellemetlen ősz hajszálak és a hajtöveknél látható lenövés. 7 különböző árnyalatban kapható.

Forrás: semana.com

Nyitókép: Brooke Schaal Photography/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: