Te is könnyebben alszol, ha a szerelmed melletted van? Kutatók megtalálták az okát!

Egyedül csak forgolódsz az ágyban, számolod a bárányokat, levendula illóolajat csepegtetsz a párnádra, de minden hiába. Nem tudsz elaludni. De amint a párod bekuckózik melléd, mintha fejbe kólintottak volna. Ismerős?

Az illatok hatását sokan és sok szempontból kutatják. A rózsa bukéja mélyebb álomba szenderít, a levendula segíti az elalvást, vannak illatok, amik vágykeltők és vannak illatok, amik elővarázsolnak rég elfeledett emlékeket. Egyesek olyan messzire is elmerészkednek, hogy egyenesen azt állítják, a döntéseink és a tetteink mögött is sokszor egy-egy illat áll. Gondoljunk csak bele, amikor a bevásárlóközpontban a kedvenc boltunk előtt képtelenek vagyunk csak úgy elmenni, a kiáramló illat becsábít bennünket. Illatmarketingnek is hívják ez utóbbit, de kanyarodjunk csak vissza az éjszakai forgolódás titkos ellenszeréhez!

A szeretett ember illata

Egy – nem reprezentatív – kutatásból a vizsgálatot végzők arra a következtetésre jutottak, hogy a szerelmünk illatától könnyebben álomba szenderülünk. A kísérletben 155 ember alvási adatait elemezték, olyanokét, akik régóta kapcsolatban élnek. A kutatásban résztvevők két pólót kaptak, az egyik egy hagyományos fehér felső volt, de a másikat (ami ugyanúgy nézett ki) előtte 24 órán keresztül a szerelmük viselte. Mindkét pólóval egy-egy éjszakát aludtak az alanyok. A pontosság kedvéért a kísérletben résztvevők alvási ritmusát egy, a karukra helyezett órával mérték, és így kiderült, hogy azon az estén, amikor a szerelmük pólója volt az alvótársuk, könnyebben álomba szenderültek, ráadásul még jobban is aludtak az ismerős illat hatására. A kísérlet érdekessége, hogy a résztvevők nem tudták, hogy a partnerük pólóját szorongatják, ezért a placebo hatás kizárható. „A legmeglepőbb eredmény mégis az volt – mondja a kutatást vezető, dr. Frances Chen, a Brit Columbia Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora -, hogy a vizsgált alanyok a párjuk által viselt póló hatására kevesebbet forgolódtak és sokat javult az alvásminőségük is.”

Alváskönnyítés természetesen

A felfedezést akár áttörőnek is nevezhetjük, hiszen ezentúl, ha kénytelenek lennénk a párunk nélkül elaludni, akkor csak szippantsunk bele egy ruhadarabjába, amit korábban viselt, máris élvezhetjük a nyugodt alvás előnyeit. A kutatást dr. Chen és csapata tovább folytatja, kíváncsiak ugyanis arra, hogy ez az analógia működik-e csecsemők esetében is, azaz, könnyebben elalszanak-e a babák, ha az édesanyjuk illatát hordozó ruhadarab van mellettük.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Willie B. Thomas/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: