Te is más szemmel nézel majd a futballikonra: megnéztük az új Beckham-sorozatot

Szerdán debütált a Netflixen a David Beckham életéről szóló legújabb dokusorozat. Mi már természetesen meg is néztük, így eláruljuk, miért ajánljuk nektek is.

David Beckham kapcsán sok mindenről lehet vitatkozni, viszont ahhoz kétség sem fér, hogy egy igazi ikonról beszélünk. Az egykori sztárfocista életét már több film és sorozat dolgozta fel, de a Netflixen debütált négyrészes Beckham-széria még mélyebb betekintést ad az életébe, hiszen egészen a kezdetektől kísérhetjük végig az útját.

Ezzel a sorozattal vélhetően sokak szimpátiáját nyeri majd el Beckham. Mindennapjait, sikereit és kudarcait archiv felvételek és visszaemlékezések által ismerhetjük meg. A sorozatban olyan legendás alakok tűnnek fel, mint a Machester United valaha volt legsikeresebb menedzsere, Sir Alex Ferguson, az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour, a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez, David barátai és egykori csapattársai (Gary Neville, Rio Ferdinand és Luís Figo), felesége, Victoria Beckham, de MU egykori szertárosa, az őt és Victoriat legtöbbször fotózó paparazzik, írók és újságírók is megszólalnak. Maga David Beckham is narrálja a sorozatát, érdemes megfigyelni az arcára kiülő érzelmeket, mikor életének mérföldköveiről és fordulópontjairól beszél.

Nézzük pár pontban, melyek David Beckham életének azon szakaszai, amikről többet megtudhatunk a sorozatból.

Karrier

A legtöbb futballista élete tele van csúcspontokkal és hullámvölgyekkel. Nem volt ez másként David Beckhamnél sem, sőt, rá talán ez hatványozottan igaz. A sorozatban a mindent meghatározó machesteri évek után láthatjuk a Real Madrid „galaktikusai” között (ez az éra volt az, amikor Florentino Peréz a világ legjobbjait, többek között Luís Figót, Ronaldót és Zidane-t igazolta Madridba), az egyik legismertebb európai klubtól a Los Angeles Galaxyhoz való távozását, illetve visszavonulását a PSG-től. A klubcsapatok mellett természetesen az angol válogatottban is megjárta a mennyet és a poklot. Beckham életében első volt a futball, és nem csupán 2013-as visszavonulásáig, ez volt élete mozgatórúgója. A pályán eltöltött éveket követően pedig sosem tudott tőle teljesen elszakadni, így senkit sem ért meglepetésként amikor focicsapatot alapított Miamiban. A sorozat tehát evidens, hogy karrierjén keresztül kalauzol minket végig.

Photo by Bryn Lennon/Getty Images

Szerelem

David és Victoria Beckham nevei elválaszthatatlanok egymástól, házasságuk már húsz éve tart és a kisebb-nagyobb hullámvölgyek ellenére is töretlen szerelmük. Az egykori labdarúgó elmondása szerint már a TV képernyőjén keresztül beleszeretett az akkori Posh Spice-ba. Érzelmei nem maradtak viszonzatlanok, hiszen Victoria sem a futball iránti rajongása miatt látogatta rendre a Manchester United mérkőzéseit. A kilencvenes évek egyik legikonikusabb párosa ők: szépek voltak, fiatalok, sikeresek és ambíciózusak, nem mellesleg együtt diktálták a divatot. Majd megszületett Brooklyn Beckham, jött a mesebeli esküvő, később újabb három gyermekkel bővült családjuk és azóta is boldogan élnek. Szerelmük egyszer ingott meg a nyilvánosság előtt, amikor Davidet a 2000-es évek elején hírbe hozták akkori asszisztensével. Természetesen ez a téma sem maradt érintetlenül a sorozatban, Victoria Beckham könnyek között beszélt az esetről.

Photo by John Shearer/WireImage

Self-brand

A labdarúgók közül David Beckham kezdett el elsőként különböző márkák reklámarcaként dolgozni. A focista ezzel megváltoztatta a manchesteri életet, ahol a focisták lettek az új rocksztárok. Éppen aktuális hajviseletét rengetegen utánozták, mikor megvált szőke tincseitől, hirtelen mindenki kopasz akart lenni, ahogy az anno védjegyévé vált mohikánfrizurával és a hosszú tincsekkel sem volt ez másként. Futballistakarrierje mellett tudatosan építette a „Beckham-márkát“. Reklámszerződéseket kötött, televíziós interjúkat adott és divatanyagokban szerepelt. Olyan világ-, illetve luxusmárkák arca és nagykövete volt, mint például az adidas, a Pepsi, a Tudor, a Breitling, a Jaguar, a Maserati és az Emporio Armani. Szinte bármit el lehetett adni a nevével, ezt hamar fel is ismerte, és saját nevével parfümöket is piacra dobott. Egy biztos, David Beckham stílusérzéke az évek múlásával sem tűnt el, hiszen megjelenése túlzás nélkül mindig hibátlan.

Photo by Junko Kimura/Getty Images

Mentális egészség

David Beckham mentális egészségében az első nagyobb törés az 1998-as világbajnokság után következett be. A negyeddöntőben megrendezett Argentína–Anglia mérkőzésen egy Diego Simeone ellen elkövetett szabálytalanság miatt a kiállítás sorsára jutott. Az emberhátrányban focizó angolok tizenegyesekkel estek ki a vb-ről. Az esetet követően a meccsen meggondolatlan Beckhamre népharag zúdult. Folyamatos zaklatás és fenyegetés célpontjává vált, ami klubcsapatában is rányomta bélyegét a karrierjére. Akkoriban ennek feldogozásában nem kapott segítséget, hiszen a kilencvenes évek végén a mentális egészséggel való foglalkozás még nem volt „divat”. Egyik nap még ünnepelt sztár volt, másnap pedig egész Anglia közellenségévé vált.

Photo by Mike Marsland/WireImage

Nyitókép: Mike Marsland/WireImage

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: