Te tudod melyik a legjobb időpont a takarításhoz, a főzéshez és a szexhez?

Mindennek megvan a maga ideje – na de mégis minek, mikor?

Manapság szinte mindannyian időzsonglőrök vagyunk, és folyamatosan a legtöbbet próbáljuk meg kihozni egy-egy napunkból. De a legnagyobb szervezés mellett is gyakran előfordul, hogy úgy érezzük, semmire nincs időnk. Pedig lehet, hogy csak minden tevékenységhez a legmegfelelőbb időszakot kellene megtalálnunk?

Minden percünk be van osztva

idő, óra, ébredés, időpont ágy
fotó: amriphoto/ Getty Images

Ki ne érezte volna még azt, hogy egyszerűen kifolyik a saját élete irányítása a kezéből? Hogy a munkahelyén bár fizikailag ott van, de nem tud eléggé hatékony lenni, hogy nem okoz örömöt az esti főzés, hogy legszívesebben falra mászna a házimunkától, és nem is érti, hogy miért zavaró a rendetlenség? És természetesen nincs idő a családra, barátokra, az énidőről nem is beszélve.

Ám nem biztos, hogy azzal van a gond, hogy túl sok mindent szeretnél belesűríteni a napodba, lehet, hogy egyszerűen csak a sorrend nem megfelelő.

Társas kapcsolatok, sport, főzés: a szakemberek szerint minden foglalkozásnak a nap egy meghatározott szakaszában kell helyet foglalnia ahhoz, hogy valóban elégedettnek érezzük magunkat. „Mert a különböző dolgok, tevékenységek elvégzésére az optimális időpont kiválasztása valódi változást hozhat az életben. A jó időpontok megtalálásával a legtöbbet lehet kihozni a 24 órából” – mondja Marianne Johnson, párkapcsolati terapeuta.

A szakértők szerint a jóllétünk maximalizálása érdekében ezek a legjobb időpontok a mindennapi tevékenységekhez:

Reggel: szex, beszélgetés, takarítás

Fotó: Toa Heftiba/Unsplash

Egy jó napindításhoz némi intimitás és a szex a legjobb kezdés. „A reggel tökéletes időpont az összebújáshoz. Ilyenkor magasabb az energia- és az oxitocinszint, ami nagymértékben növelheti az ellazulás, bizalom és kötődés érzését. A napi fizikai, vagy lelki terhek még nem nyomják agyon a testet és a gondolatainkat, így könnyedén engedhetjük el magunkat a párunk ölelésében”.  A nyugodt és pihentető alvás után sokkal frissebbek vagyunk fejben is, ezért ha naplót írsz, akkor érdemes reggel leírni a gondolataidat. De a kreativitás is reggel a legerősebb, ezért ha naplót nem is, az ötleteidet, vagy pár gondolatot mindenképpen érdemes reggelente papírra vetni. A napi, heti teendők listáját is reggel érdemes összeírni, ilyenkor még könnyebben szedjük össze a gondolatainkat, mint a napi rohanás során. A reggelek arra is tökéletesek, hogy beszélgetést indítsunk, különös tekintettel olyan dolgokról, amelyek jó ideje nyomják a lelkünket. Így biztos, hogy nézeteltérés vagy véleménykülönbség során lesz időnk a nap során átgondolni, és kicsit a másik szemszögéből is látni a dolgokat. A nagyobb házimunkát, nagytakarítást is érdemes reggel elkezdeni, és minél hamarabb „letudni”. Minél tovább tolod, annál nehezebben állsz neki, és az elronthatja a napodat.

Délután és este: találkozás, sport és kikapcsolódás

Fotó: Bruce Mars/ Unsplash

A délután a legjobb időpont a barátaiddal, vagy a családtagjaiddal való találkozásra. Amikor a napi munkán már túl vagy, jóleshet kicsit kizökkeni a mókuskerékből mielőtt hazamész. Ez az időpont a legideálisabb a kikapcsolódásra, ha megnéznél egy kiállítást, akkor délutánra időzítsd. De az is pihentető, ha egy könyvvel kiülsz a kedvenc parkodba, vagy sétálsz, bringázol egyet. Hacsak nincs valami nagyon fontos, akkor ne rohanj haza, mert otthon mindig fogsz találni valamilyen feladatot, és az már nem lesz kikapcsolódás. Nem véletlen, hogy a szépkorúak a délután nagy részét szunyókálással töltik, és sokkal energikusabbnak érzik magukat utána.

Este: növények gondozása, főzés, családi beszélgetés

Fotó: skynesher/ Getty Images

Ideális esetben este már semmi olyan dologgal nem kellene foglalkozni, ami megerőltető a szervezet vagy az agy számára. A növények gondozására is ez a legszerencsésebb időszak, különösképpen igaz ez a nyári forróságban. Ilyenkor a legtöbb helyen már általában már együtt a család, így ez kiváló alkalom arra, hogy megbeszéljétek, kivel mi történt a nap folyamán, de a közös főzés is jó lehetőség a beszélgetéshez. Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy kis plusz töltődésre, akkor meditálj, vagy tv helyett olvass a kedvenc könyvedből, így biztos, hogy pihentetőbb lesz az alvásod, aminek köszönhetően a következő reggelt ismét energikusan kezdheted.

Forrás: marieclaire.fr

Nyitókép: kupicoo/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: